Publicat pe Lasă un comentariu

Infiintarea gazonului pas cu pas

gazon

Gazonul este un element decortiv nelipsit din majoritatea grădinilor și are un impact vizual mai mare într-o grădină mică sau medie dând senzația că suprafața este mult mai mare decât în realitate.
În plus, gazonul este foarte adaptabil din punct de vedere al formei. Formele circulare, rectangulare sau libere pot fi oricând modificate  dacă doriți să schimbați stilul grădinii.
Pentru a amenaja o peluză aveți două posibilități: amenajarea prin semănat direct sau amenajarea cu rulouri înierbate.
Indiferent pentru care din variante optați sunt niște etape premergătoare înființării gazonului.

Amenajarea gazonului prin semanat direct

În articolul de față mi-am propus să dezbat metoda înființării prin semănat direct.  Etapele  premergătoare sunt:

  • Stabilirea locului / amplasamentului pentru peluză
  • Defrișarea vegetației existente și curățarea terenului
  • Nivelarea terenului
  • Executarea lucrărilor de drenaj, după caz
  • Fertilizarea de bază
  • Pregătirea terenului și a patului germinativ
  • Semănat
  • Lucrări de întreținere

1. Alegerea amplasamentului pentru gazon

Primul pas pe care trebuie să-l faceți, este să stabiliți locul/amplasamentul unde doriți să înființați o peluză.

2. Defrișarea vegetației existente

Se scot arbori/ arbusti nevalorosi, uscați. Se curăță terenul de pietre, bolovani, resturi de construcții.În cazul în care pe terenul pe care se va amenaja gazonul exista specii dendrologice valoroase sau pe care doriți să le păstrați, executați toate lucrările jur împrejurul acestora. Buruienile vor fi îndepărtate prin erbicidare cu un erbicid total pentru combaterea buruienilor mono și dicotiledonate anuale și perene. Ex. Glifotim 40 ml/ 100 m² în 6 l apă aplicat când masa foliară este suficient de dezvoltată (10 – 15 cm inălțime).

Nu aplicați erbicidul dacă sunt condiții de ploaie în următoarele 6 ore și nici în perioada de secetă sau îngheț.

Funcție de condițiile meteo și de speciile erbicidate sunt necesare între 5 – 15 zile ca buruienile să fie distruse. În atari condiții, după erbicidare nu se intervine cu nici o lucrare timp de 2 – 3 săptămâni pentru ca substanța să-și facă efectul și să distrugă toate rădăcinile plantelor.

3. Nivelarea terenului

După ce ați eliberat terenul de toate resturile, se nivelează pentru a avea o suprafață plană.

4. Fertilizarea de baza

Se administreaza îngrășăminte organice și minerale:

  • mraniță 5 kg/m² ;
  • 4 kg/100 m² de P2O5
  • 3 kg/100 m² de K2

5. Pregatirea terenului

Se sapă terenul cu cazmaua sau mai bine cu o motosapă și se încorporează și îngrășămintele în sol. Adâncimea de săpare este de 20 – 25 cm. Chiar dacă masa rădăcinilor se află la adâncimea de 10 – 15 cm, e necesar să aveți un substrat bine lucrat pe o adâncime mai mare pentru ca rădăcinile să nu se compacteze si să se asfixieze. Aceste pregătiri ar fi bine să se facă în toamnă. După sapă, bulgării rezultați în urma săpatului vor fi mărunțiți bine ca în primăvară să aveți un teren plan fără denivelări.Primăvara când terenul s-a zvântat și se pot face lucrări, se administrează 1kg/m² mraniță și 3 kg/100 m² de azotat de amoniu. Se grebleaza și se mărunțește bine terenul după care se tăvălugește.

6. Lucrarile de drenaj

Lucrările de drenaj se execută pe soluri grele de tip argilos, luto-argilos, mai mereu îmbibate cu apă. Apa nu are voie să stagneze pe gazon, chiar și pentru o perioadă scurtă băltirea apei are drept consecință putrezirea rădăcinilor și moartea gazonului sau apariția bolilor criptogamice. Lucrările de drenaj constau în executarea unor canale deschise (drenuri) absorbante care să colecteze apa din precipitații (în exces) și pe care să o deverseze în drenuri colectoare și mai apoi în canalizare sau într-un emisar natural de tip lac, iaz, etc. Lăsați aceste lucrări în seama unui specialist de îmbunătățiri funciare.

Adâncimea la care se instalează drenurile sunt:

0,8 – 0,9 m pe soluri puțin permeabile

0,9 – 1,0 m pe soluri foarte puțin permeabile

1,25 m  pe soluri profunde

Distanțele dintre drenuri este stabilita de specialistul ÎF funcție de tipul de sol și de cantitatea de apă în exces.

Așa cum spuneam mai devreme, excesul de umiditate determină lipsa oxigenului. În lipsa oxigenului, cantități mari de materie organică va rămâne nedescompusă și vor predomina procesele de reducere cu formare de cantități mari de compuși cu amoniac, hidrogen sulfurat și alte substanțe toxice pentru plante.

Pe un teren îmbibat cu apa, dezghețul și încălzirea solului se face lent.

7. Alegerea amestecului de seminte pentru gazon

Trebuie să stiți că aceste amestecuri de semințe au fost create să îndeplinească anumite condiții. Astfel, întâlnim specii rezistente la secetă, ger, unele specii au viteză de creștere mai mare. S-au creat amestecuri de semințe pentru gazon de semi-umbră și umbră, pentru grădini, parcuri, terenuri de sport, etc. De regulă, aceste mixturi conțin specii de graminee folosite în diferite proporții astfel încât să îndeplinească condițiile mai sus amintite: Lolium perenne (raigras), Poa pratensis (firuța), Festuca rubra (păiușul roșu), Agrostis (iarba câmpului), Phleum pratense (timofică).

Pont: Nu este bine să utilizati semințele unei singure specii ci să optați pentru un amestec care credeți că se poate adapta condițiilor  pedo- climatice din grădina voastră.

Gazonul ideal trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • dorința proprietarului
  • destinația gazonului
  • costurile de înființare

Am să vă dau câteva exemple de amestecuri funcție de destinatia gazonului ca să vă faceți o idee ce anume s-ar potrivi la voi în grădină.

Pentru zonele cu expoziție sudică, cu soare puternic și predominant secetoase:  Festuca arundinacea Amalia 40 %, Festuca arundinacea Estivada 20 %, Lolium perenne Sirtaky 15 %, Lolium perenne Fandango 10 %, Lolium perenne Flamenco 10 % și Poa pratensis Conni 5 %.

Pentru zonele de umbră: Festuca arundinacea Lucky Selen 30 %, Festuca a. Amalia 30 %, Festuca a. Justice 20 %, Festuca rubra Boreal 15 %, Festuca r. Reggae 5%.

Gazon ornamental: Festuca rubra commutata 45%, Festuca r. trichophylla 45 %, Agrostis tenuis 5 %. Gazonul obținut din acest amestec este dens, fin, cu aspect estetic desăvârșit și necesită tunderi dese și scurte.

Gazonul de agrement este recomandat pentru a acoperi peluzele caselor și-l găsiți în diverse formule: Lolium perenne si Festuca rubra in proporție de 50% fiecare este amestecul cel mai des întâlnit. Altă formulă cu Lolium perenne 33,4 %, Festuca rubra 33.3 % și Poa pratensis 33,3 %.

Toate aceste amestecuri le puteți procura din magazinele de specialitate iar norma de sămânță este de 30–40 g/m². Prețul diferă funcție de speciile utilizate, firma producătoare, destinația gazonului, etc.

Pont: Citiți cu atenție eticheta de pe ambalaj și urmăriți procentajul de semințe pure să fie peste 80 %, germinația de peste 85 %, conținutul de semințe de buruieni ˂ 0,5 %, producătorul, data testării ˂ 9 luni.

8. Semanatul gazonului

După ce ați pregătit foarte bine terenul, este perfect plan și tăvălugit, treceți la însămânțat suprafața aplicând norma de mai sus dacă nu exist indicații de la producătorul de semințe de gazon. Semănatul se face cu semănătoarea speciala (o găsiți în magazinele de tip Brico și costă în jur de 150 ron) sau puteți să o faceți manual.

Ca semințele să fie împrăștiate cât mai uniform vă sugerez următorea metodă: din 4 stinghii/ picheți/ nuiele faceți un pătrat cu latura de 1 m pe care sa-l așezați pe suprafața solului unde trebuie insămânțat. În interiorul acestui pătrat distribuiți norma de samânță cât mai uniform posibil. Ridicți 3 dintre bețe și faceți un pătrat adiacent tot cu latura de 1 m. Semănați și… tot așa până terminați toata suprafața. Luați apoi grebla și amestecați foarte usor semințele cu solul și tasați bine solul cu tăvălugul sau cu o bucată de scândura mai lată pe care să călcați.

Semintele de gazon trebuie să fie în contact cu solul ca să germineze. Acoperiti suprafața cu o plasă fina din plastic pe care să o fixați pe margine cu pietre, cărămizi sau chiar ghivece din teracota întoarse invers.

Folositi o stropitoare cu duza foarte fina si udati usor. Nu udați cu furtunul să scoateți semințele din sol!!! Încolțirea trebuie să se producă după aproximativ 2 săptămâni.

Cand iarba a atins 5 cm înălțime, tundeți din ea 1 cm.

Momentul optim de însămânțare este primăvara devreme sau sfârșit de august – început de spetembrie.

Atentie: Dacă faceți semănatul toamna, să nu se afle pomi cu frunze căzătoare pe viitoarea peluză astfel încât frunzele care cad să acopere semințele abia semănate și să le înăbușe.

Citiți și celelalte articole unde am scris despre lucrări de întreținere a gazonului.

Spor la grădinărit!

Produs recomandat:

distribuitor-electric

Dispozitiv electric de imprastiere seminte, ingrasamant sau nisip grosier (iarna)

Vezi si cele mai cautate unelte dedicate gazonului

Autor: Diana Chetreanu

Inginer horticol

Lasă un răspuns