Calculator Impozit pe Venit Agricol

Despre normele de venit agricol: Incepand cu anul 2014 normele de venit sunt stabilite de direcţiile generale ale finanţelor publice teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, motiv pentru care pot sa fie diferite in functie de judet.

Calculator impozit pe venit agricol pentru culturi vegetale

Pentru a putea folosi calculatorul de impozit agricol trebuie sa introduci 2 valori, si anume suprafata toatala a terenului cultivat in hectare si norma de venit aplicabila tipului de cultura de pe terenul respectiv.

Atentie: exista o suprafata scutita de plata impozitelor, suprafata specifica fiecarei culturi in parte (vezi sub calculator). Pentru un calcul corect al impozitului agricol introduceti doar suprafata de teren ce depaseste aceste limite.

[CP_CALCULATED_FIELDS id=10]

Nu se plateste impozit agricol

In cazul produselor vegetale cand suprafata cultivata este mai mica de:

  • Cereale: 2 ha
  • Plante oleaginoase: 2 ha
  • Cartof: 2 ha
  • Sfecla de zahar: 2 ha
  • Tutun: 1 ha
  • Hamei pe rod: 2 ha
  • Legume in camp: 0,5 ha
  • Legume in spatii protejate: 0,2 ha
  • Leguminoase pentru boabe: 1,5 ha
  • Pomi pe rod: 1,5 ha
  • Vie pe rod: 0,5 ha
  • Flori si plante ornamentale: 0,5 ha

Calculator pentru impozitul agricol datorat de crescatorii de animale si albine

Pentru a putea obtine impozitul corect datorat de crescatorii de animale trebuie sa introduci numarul de capete sau numarul de stupi de albine si norma de venit specifica.

Atentie: exista un numar de animale pentru care nu se palateste impozit. Ai sub calculator o lista cu aceste date. Cand introduci numarul de capete sau de stupi trebuie sa le scazi pe cele pentru care nu se datoreaza impozit agricol

[CP_CALCULATED_FIELDS id=11]

Nu se plateste impozit agricol

Numarul de capete sau de stupi de albine este mai mic de:

  • Vaci si bivolite: 2
  • Ovine si caprine: 10
  • Porci pentru ingrasat: 6
  • Albine: 50 de familii
  • Pasari de curte: 100

Cum se calculeaza impozitul pe venitul agricol

Un fermier datoreaza statului 16% drept impozit pe venit si 5.5% contributia la asigurarile de sanatetea. Aceste procente nu se aplica la venitul efectiv obtinut de fermier in decursul unui an, ci la niste cote de venit stabilite de direcţiile generale ale finanţelor publice teritoriale pentru diverse activitati agricole. Aceste norme se stabilesc pana cel tarziu la data de 15 februarie a anului pentru care sunt datorate.

Prin urmare fermierul nu va fi nevoit sa tina contabilitate. Impozitul se va calcula pe baza normelor de venit indiferent daca venitul real obtinut este mai mic sau mai mare.

Cine datoreaza impozit

Impozitul agricole este datorat de orice fermier care cultiva o suprafata de teren agricol mai mare decat limitele prevazute de lege ca fiind scutite de plata impozitului sau are un numar de capete de animale ori stupi de albine mai mare decat cele scutite de la impozitare. Aveti aceste limite mai sus pe pagina.

Impozitul este platit de catre cel care lucreaza efectiv pamantul, prin urmare in cazul unui teren dat in arenda acesta este datorat de catre arendas, nu de catre proprietar.

Model de calcul pentru impozitul pe venitul agricol

Presupunem ca aveti un teren de 10 hectare pe care cultivati grau si avem:

  1. limita neimpozabila: 2 ha
  2. norma de venit pentru grau: 460 Lei (este doar un exemplu, aceasta valoare difera de la judet la judet)

Pentru a afla impozitul agricol vom proceda in felul urmator:

(10 – 2)*[(1.16*460)+(1.055*460]=791.20 Lei

Atentie: suprafata scutita de impozit  se va scadea din suprafata totala, in cazul nostru 10-2=8 hecteare pentru care se vor datora bani la stat. In formula de mai sus am evidentiat cele doua componenete datorate, respectiv impozitul pe venit si contributiile la sanatate. Se poate face acest caulcul si mai simplu, aplicand direct suma celor doua procente la norma de venit:

(10 – 2)*(1.215*460)=791.20 Lei

Cum si cand se plateste impozitul agricol

Nu este nevoie sa depuneti declaratie in cazul in care produsele agricole au fost vandute dupa recoltare, in stare naturala, catre unitati de proesare industriala sau catre alte unitati.

Pentru cultivarea produselor vegetale şi  creşterea animalelor se depune declaratie pana pe data de 27 maiDeclaraţia privind veniturile din activităţi agricole impuse pe norme de venit, formularul 221

In practica impozitul agricol este platit din subventia pe care fermierul roman o primeste de la Uniunea Europeana.

 

Lasă un răspuns