Publicat pe Un comentariu

Cum să scapi de rozătoare, cartite sau păsări fara otravuri sau capcane

Pisica dormind

Combaterea Soarecilor

Șoarecii… că-s de câmp, că-s de pădure, un lucru e stiut: Sunt inamicii livezilor si devoratori inversunati ai culturilor.

Acestia sapa galerii si ataca in mod special radacinile si partea inferioara a tulpinii pomilor si arbustilor fructiferi, in special mar. Roade radacinile de sfecla, morcov, păpădie, cicoare dar este un mare amator de tuberculi, mai ales cei de cartof.

Ce-i de facut pentru combaterea soarecilor?

Bine ar fi sa aveti o pisica pe langa casa.

Atentie mare cu otravurile!!!… mai ales daca aveti si alte animale prin bătătură!

Apelati la substante repelente (pe care le gasiti in magazinele fitosanitare), la capcane (atentie pe unde le montati sa nu-și vâre vreun câine botul prin ele )

Exista azi tot felul de aparate cu ultrasunete care indeparteaza rozatoarele. Astfel de metode sunt eficiente si in livezi sau camp (exista aparate care pot acoperi pana la 700 m ²). Nu sunt de acord cu combaterea agresiva  cu substante care pot pune in pericol viata altor animale care nu sunt daunatoare.

In fitofarmacii gasiti tot felul de produse ecologice de tip granule, praf, solutii anti-cârtițe, rozatoare, reptile care alunga aceste vietuitoare din gradini si din culturi fara a le decima si fara a pune viata altor animale in  pericol.

Aceste substante functioneaza ca niste bariere olfactive foarte deranjante pentru animalele pe care le vizam  si dorim sa le indepartam din curtile si gradinile noastre.

Combaterea Cârtițelor

Mamifer mic cu blana lucioasa care sapa galerii si ne lasa musuroaie tipice in gazon.

Este ea, oare, daunatoare?

Ei bine, acest mic animaluț dragalaș daca apare in gradina voastra inseamna ca sunteti norocosi si posesorii unei gradini in stare buna!!!

Cârtița prefera solurile bogate in materie organica, bine afanate si care adapostesc colonii intregi de râme cu care se hraneste. Își face aparitia in intervalul mai- septembrie si chiar daca se hraneste cu râme  (care ajuta la descompunerea materiei orgnice si la aerarea solului ) se mai hraneste si cu o serie de larve de paraziti ce traisec in sol (viermi, coleoptere ). In plus, prin saparea galeriilor, nu face altceva decat sa va imbunatateasca drenajul unui sol prea umed sau pur si simplu  afâneaza solul fara a va ataca plantele din cultura sau stratul de flori in mod direct.

Ce nu ne place la ea?

Acele musuroaie inestetice rasarite pe gazonul proaspat amenajat, pe alei sau chiar in mijlocul brazdei din gradina.

Cu toate acestea, nu se justifica a fi catalogata drept animal dăunător.

Cum putem scapa de cartita?

Prin metode bio. Nu sunt de acord cu tot felul de capcane, inele si alte mecanisme care se monteaza in galeriile sapate de cârtițe pentru a le omorî.

Exista metode moderne de indepartare a lor: pastile repelente, cârpe imbibate in petrol sau terebentina. In lipsa terebentinei (care este obtinuta din conifere ) puteti introduce cetina de brad in galerii, cârtița nu suporta mirosul de brad. Puteti incerca si cu flori de lavanda dar cel mai eficient este uleiul de ricin sau granulele de ricin. Acestea se introduc in galerie si se uda un pic locul sau se poate face solutie din ulei de ricin si apa in parti egale.

Totdeauna lasati o iesire din galerie neastupata sau tratata cu vreun repelent pentru a le da posibilitatea sa fuga din gradina, altfel raman blocate in gradina.

Repetati tratamentul de mai multe ori pentru a fi siguri de reusita.

Plante precum Fritillaria imperialis tine cârtițele departe si sa nu uitam aparatele cu ultrasunete care le pun pe fuga.

Combatera Iepurilor

Iepurii de câmp rod scoarța pomilor si arbustilor fructiferi, ataca plantele abia răsărite, fragile, face ravagii in cultura de salata si morcov.

Soluția de ardei iute îi ține la distanta pe urecheați. Puteti sa ungeti trunchiul pomilor cu balegar descompus sau sa imprastiati granule de naftalina sau chiar par de câine pe post de bariera olfactiva.

In livezi, împotriva rozatoarelor si iepurilor, puteti face un gard protector din sârma deasa in jurul fiecarui pom sau puteti confectiona mansoane din peturi din plastic. Luati peturi de 2 l pe care le taiati la ambele capete obtinand un cilindru. Acest cilindru il introduceti pe varga pomului si-l fixati la baza trunchiului. Puteti pune chiar 2-3 cilindri care sa acopere 50 cm de trunchi. La  țara oamenii folosesc solutia de var impotriva rozatoarelor.

Pasarile

Păsările distrug insectele daunatoare dar prezinta dezavantajul ca ataca fructele mici si ca fac mizerie exact unde nu trebuie.

Rândunelele, lăstunii, pițigoii va ciugulesc fructele dar sunt ajutoare de nadejde in gradina fiindca se hranesc cu seminte de buruieni, cu insecte, larve si chiar cu limacsi.

Daca aveti pasari de prada nocturne (bufnite, cucuvele ) in gradina, protejati-le. Va scapa de șoareci, șobolani.

Si aricii sunt salvatorii gradinii, ei hranindu-se cu soareci, melci si alte vietuitoare mici dar daunatoare pentru gradini.

Combaterea pasarilor

Rezultate eficiente pentru indepartarea pasarilor sunt clasicele sperietori confectionate din cârpe viu colorate si obiecte stralucitoare ca: CD-uri vechi, bucati de metal stralucitor, paiete, etc.

Puneți-le apa in doline din loc in loc si seminte, astfel nu se mai ating de culturi. Ca protectie impotriva pasarilor puteti folosi plase speciale cu care acoperiti culturile sau pomii.

Exista la firmele de specialitate tot felul de solutii, prafuri cu care se indeparteaza pasarile din gospodarie precum: vrăbii, porumbei, guguștiuci, ciori, grauri.

Aceste substante prafoase se amesteca cu apa si se obtine o solutie care se aplica cu vermorelul. Pe locul aplicat se formeaza o bariera olfactiva care indeparteaza pasarile.

Se aplica pe burlanele caselor, pe pavaj, pergole, foisoare, mobilier si chiar pe culturi.

Cereti sfatul unui consultant de specialitate care sa va prezinte mai multe solutii de indepartare a acestor vietuitoare fara a le face rau.

Dispozitiv pentru indepartarea pasarilor ce imita sunetele pradatorilor naturali:

Limacsii, sau melcii fara cochilie

Limaxul sau melcul fara cochilie, poate atinge 20 cm in lungime. Are corpul vâscos si seamana perfect cu cel al unui melc doar ca nu are cochilie. Acesta se adaposteste pe timpul zilei in locuri umede si devine activ noaptea cand ataca culturile de varza, salata, cartofi, flori iar pe timpul iernii se hraneste cu radacini.

Îi recunoasteti prezenta dupa dâra vascoasa ce devine stralucitoare cand se usuca.

Ce-i de facut pentru indepartarea limacsilor?

Pai, in primul rand sa eliminati din gradina toate acele resturi lasate in gramada, intre brazde sa putrezeasca. Limacsii se ascund in aceste „adăposturi” și-și depun ouăle.

Daca aveti broscute in gradina, acestea vor fi mari amatoare de limacsi.

Cenușa sau nisipul presarate intre straturile de flori/legume ii tine departe pe lipiciosi.

Un truc cu care domnii sigur, nu vor fi de acord!! Berea le vine de hac limacsilor. Puneti bere rasuflata in farfurii sau cutii de conserva ingropate la nivelul solului, undeva, la marginea gradinii. Vor fi atrasi si se vor îneca.

Se mai pot face bariere din plase de sarma cu ochiuri mici care sa inconjoare straturile din gradina si sa fie ingropata 5 cm in sol.

Solutii profesionale chimice sau bio gasiti in fitofarmacii. Voi alegeti.

Sper ca v-am fost de folos si va urez spor la gradinarit!

Autor: Diana Chetreanu

            Inginer horticultor

Un comentariu la „Cum să scapi de rozătoare, cartite sau păsări fara otravuri sau capcane

  1. multumim pentru sfaturi

Lasă un răspuns