Publicat pe Lasă un comentariu

Cum se cultiva pepenii verzi

Pepene verde – Citrullus vulgaris – Fam. Cucurbitaceae
Origine: Africa de Sud si Centrala, unde creste spontan. In sec. al XVI- lea apare si in Europa.

Pepeni verzi

Soiuri de pepeni verzi

  • pepeni timpurii – Timpuriu de Canada, Sugar baby
  • pepeni semitimpurii – Crimson sweet
  • pepeni semitarzii – De Dabuleni, De Minis
  • pepeni tarzii – Favorit, Clausita

Gama de soiuri si hibrizi este una bogata functie de conditiile pedo-climatice, de diverse rezistente la boli si daunatori.

Tehnologia de cultura a pepenilor verzi

Pepenii verzi se cultiva doar in camp , prin semanat direct dar pentru a obtine productii timpurii, infiintarea culturii se face prin rasad produs in spatii cu dubla protejare sau rasadnite calde.

Obtinerea rasadurilor de pepeni

Obtinerea rasadurilor se face prin semanat direct in cuburi nutritive sau pe brazde de țelina*, in luna martie, fiind necesare 2 kg samanta/ ha iar plantarea rasadurilor in camp se face manual sau semimecanizat (pe suprafete mari) in perioada 10 – 15 mai.

*Pamantul de țelina se obtine din stratul superficial al solului (20 cm), de pe terenuri ințelenite cu graminee (golomăț , raigras, festuca) , leguminoase perene (trifoi, ghizdei) sau de pe un loc cu iarba si plante din familia trifoiului (de regula pajisti). Prin putrezirea masei mari de radacini aflate in stratul superior al solului , acesta se imbogateste cu substante nutritive, are o buna structura fizica si este „ casa ’’ pentru o serie de microorganisme benefice plantelor. Pamantul nu se foloseste proaspat , ci necesita preparare (compostare) in platforme de descompunere o perioada de cel putin 6 – 8 luni.

Pregatirea terenului

Terenul se pregateste din toamna dupa regulile bine cunoscute. Fertilizarea e bine sa se faca cu gunoi de grajd bine descompus pentru a evita excesul de azot altfel , gunoiul se aplica culturii premergatoare.

Sunt necesare 30 – 60 t / ha gunoi de grajd; 200 – 300 kg / ha superfosfat si 170 – 220 kg / ha sare potasica ce se vor incorpora adanc in sol la 25 cm.

Primavara se mobilizeaza solul si se mai aplica in jur de 120 – 180 kg / azot, 130 – 360 kg/ha superfosfat si 75 – 175 kg / ha sare potasica.

Daca e cazul se erbicideaza cu un produs de tip Balan 8 – 10 l / ha cu 6 – 8 zile inainte de infiintarea culturii.

Daca pepenii verzi se cultiva prin insamantat direct in camp, semanatul are loc in perioada 25 .04 – 10 . 05. Pe suprafete mari se face mecanizat.

Inainte de semanat , samanta trebuie tratata chimic cu Criptodin 2g / kg samanta sau prin imbaiere in apa calda la 50° C timp de 20 minute pentru prevenirea aparitiei cladosporiozei si a antracnozei.

Culturile se pot infiinta pe teren modelat sau nemodelat dupa schema 150 cm (intre randuri) x 30 – 40 cm (intre plante pe rand) sau se mai poate semana in cuiburi (cate 2 – 3 seminte / cuib) dupa schema 200 x 50 cm.

Pentru a proteja plantele de pepeni de curentii de aer reci, se recomanda cultivarea unor „perdele ’’ de porumb sau sorg cate 2 randuri la fiecare 8 randuri de pepeni.

Cultura asociata, pepene si cartof timpuriu

In unele zone se practica cultura asociata intre pepene si cartof timpuriu. Cultura de cartof timpuriu se infiinteaza intre 15 – 30 martie iar la sfarsitul lunii aprilie se seamana pepenii verzi printre randurile de cartof timpuriu respectandu-se distantele dintre randurile culturii de baza (pepene verde):

  • Pepene verde 210 cm x 60 cm
  • Cartof timpuriu 70 cm x 20 – 25 cm

Practic , intre 2 randuri de pepeni voi avea 2 randuri de cartofi timpurii. La sfarsitul lunii mai , pana in iunie cartoful se recolteaza iar pepenele verde ramane in cultura pura , pana atunci fiind in cultura asociata.

Lucrari de intretinere pentru cultura de pepene

Raritul la distantele stabilite intre plante pe randuri, lasandu-se 1 – 2 plante la cuib.

Prasile dar numai pana la aparitia vrejilor caci altfel, exista riscul vatamarii lor.

La aceasta cultura se preteaza foarte bine mulcirea cu agrotextil sau folie din polietilena speciala (vezi in magazinele de tip Brico).

Acoperirea vrejilor cu pamant , din loc in loc pentru a-i proteja de vant.

Udat: 2 – 3 udari cu norma de 300 m³ / ha in special in perioada infloritului si a cresterii fructelor. Se vor evita irigatiile de la inceputul vegetatiei pentru a stimula dezvoltarea radacinilor in profunzime dar si in perioada coacerii fructelor , cand umiditatea abundenta duce la deprecierea gustului fructelor prin neacumularea de zaharuri. Pepenii nu vor fi dulci!!

Reducerea numarului de fructe pe planta, in special la soiurile timpurii. Se vor lasa maxim 4 – 5 fructe / planta.

Fertilizarea faziala in perioada infloritului in masa cu 100 – 125 kg / ha azotat de poatsiu.

Tratamente

Combaterea bolilor si daunatorilor se face numai daca este cazul. Frecvent pot aparea mana, alternarioza tratate cu Sumilex 50 WP – 0,1 %; fainare tratata cu Rubigan 12 EC – 0,02%. Daunatori frecventi sunt paianjenul rosu, tripsul, paduchele cucurbitaceelor tratati cu Demitan 200 SC – 0,05 %. Tratamentele se repeta conform instructiunilor si e bine sa combinati 2 -3 produse cu substante active diferite pentru a nu crea rezistenta bolilor si daunatorilor.

Recoltarea pepenilor

Recoltarea fructelor se face cand acestea au ajuns la maturitatea fiziologica deplina (acestea nu se mai coc dupa recoltare !!!) Momentul recoltarii se recunoaste dupa sunetul infundat cand fructele sunt lovite cu degetul si cand carcelul de la baza s-a uscat , coaja capata un luciu caracteristic si se zgarie usor cu unghia.

Fructele se detaseaza prin taierea pedunculului cu un cutit fara a misca sau calca vrejii.

Pastrarea fructelor: 3 – 6 saptamani la temperatura 7° ± 3 º C si umiditatea 85 – 90 %.

Autor : Diana Chetreanu

Inginer horticultor

Lasă un răspuns