Publicat pe Lasă un comentariu

Cultivarea smochinului in Romania – ce trebuie sa stii ca sa ai succes

Smochine
Denumire științifică: Ficus carica – Familia Moraceae

Caracteristicile Smochinului

Smochinul provine din vechea Persie si este intalnit  in Orientul Mijlociu si Bazinul Mediteranean.

Este o specie care creste sub forma de tufa dar poate fi dirijat si sub forma de pom pe trunchi atingand inaltimea de 3-4 m.

Frunzele sunt mari, aproximativ 30 cm in diametru, palmate, adanc crestate si lung pețiolate.

Au culoare verde inchis si sunt pubescente pe ambele fete, perii de pe fata anterioara fiind mai aspri.

Toamna, frunzele smochinilor crescuti la noi in gradina cad, pe cand la cei crescuti in spatii protejate, frunzele se pastreaza o perioada mai mare. Si acestea vor cădea dar nu toate odata, ci rand pe rand si imediat vor fi inlocuite de altele tinere.

Florile sunt verzui, insesizabile intrucat cresc in interiorul fructului. Cand desfaceti o smochina, in interior gasiti foarte multe firisoare care nu sunt altceva decat anterele florii

Smochine, fruct
Smochine

Fructul se formeaza dintr-un mugure situat la subsuoara frunzei si are aspectul unui bob de mazare.

Acesti pomi nu au nevoie de polenizatori intrucat florile (toate de sex feminin) se autopolenizeaza, fenomen specific smochinilor.

Un smochin intra pe rod din anul al II-lea de la plantare dar productii constante si mari se obtin de la smochinii de 4 ani.

Fiind o specie mediteraneana, are nevoie de o clima blanda si mult soare.

Atunci cand intalnesc conditii prielnice pot da si 2 productii pe an: primavara tarziu si toamna.

Functie de soi fructele coapte  au culoarea verde, galbui sau violet.

Atunci cand va doriti sa plantati un smochin alegeti un loc adapostit, cu climat bland dar foarte luminos.

Smochinul are nevoie de cel putin 8 ore/zi de lumina ca sa rodeasca abundent si constant. Daca este umbrit, fructele se formeaza greu si nu apuca sa se coaca pana in toamna.

Este o specie care se inmulteste usor  pe cale vegetativa adica prin: drajoni, butasi, marcote dar se poate inmulti si prin seminte daca va doriti experimente. Smochinul provenit din samânta are nevoie de o perioada mai mare de crestere si dezvoltare iar anii pana cand fructifica se dubleaza fata de unul provenit pe cale vegetativa.

Va recomand sa va procurati materialul saditor din surse cunoscute si sa fie de buna calitate!

Trebuie sa stiti ca este o specie foarte longeviva, traieste 60 – 80 de ani si drajoneaza foarte usor iar daca nu limitati aceste cresteri, va treziti ca veti fi invadati in toata gradina de smochin.

De asemenea, tineti cont de modul de conducere atunci cand alegeti locul de plantare!

Îl puteti lasa liber sa creasca sub forma de tufa, îl puteti conduce pe spalier sau sub forma de pom pe trunchi.

Atentie la forma libera fiindca dezvolta o tufa foarte bogata si sa nu umbreasca alte plante din prajma ei.

Prefera solurile calcaroase, sarace, de aceea e bine ca in groapa sa puneti cateva pietre mari pe langa radacini.

In rest, modul de plantare este similar cu al celorlalte specii de pomi fructiferi.

Ingrijirea smochinului

Chiar daca este o specie care suporta bine seceta, productia creste si este de buna calitate daca este irigat.

Primavara, cand pamantul este zvantat si se poate intra in gradina iar pericolul inghetului a trecut, descoperiti smochinul daca a fost protejat pe timpul iernii (am sa revin mai în amanunt asupra acestui aspect) si sapati la baza pentru afanarea solului.

Aplicati si un îngrașamânt complex cu NPK si microelemente. Eu utilizez Universol violet din gama Scotts si aplic în jur de 50 – 100 g/ pom.

Asa cum spuneam mai devreme, tufa drajoneaza foarte usor si e bine sa eliminati toti acesti drajoni de la baza tufei pentru a nu-i consuma din resurse dar si pentru a limita extinderea ei.

Lucrarile de taiere la smochin

În mod normal, smochinul nu are nevoie de taieri de fructificare.

Singurele taieri care sunt admise sunt cele de corectie a coroanei. E bine sa optati pentru forma de tufa intrucat prin taieri de corectie (care nu sunt greu de realizat) puteti avea o tufa echilibrata  iar recoltarea se va face mult mai usor.

Tufa de smochin
Tufa de smochin in fata blocului

Se vor elimina din coroana toate ramurile uscate, deshidratate, degerate si lastarii care cresc spre interiorul tufei împiedicând lumina sa patrunda în coroana.

Rodul se gaseste pe ramuri de cel putin un an asa ca, atentie ce taiati!!

Atentie la echipament! Purtati manusi cand executati taieri si spalati-va bine pe maini. Latexul care se scurge mai ales cand indepartati frunzele este toxic.

Nu duceti mâna la ochi atunci cand efectuati taierile!

Pentru a forma tufa, atunci cand plantati drajonul sau butasul, eliminati prin taiere 1/3 din vârful plantei. Aceasta taiere determina ramificarea plantei de la punctul de taiere si apariti mai multor lastari în primul sezon.

Anul urmator, selectati 3-6 lastari rasfirati, ca ramuri principale de fructificare iar pe ceilalti îi eliminati prin taiere.

Aveti grija ca aceste ramuri  ramase in tufa sa fie suficient de rasfirate si sa creasca nestingherite si fara sa se aglomereze sau sa se stânjeneasca una pe cealalta.

Pentru ca sunt destul de fragili in calea vânturilor puternice, e bine sa ancorati fiecare ramura de la baza. Fixati cate un țăruș/ancora în pamânt, în dreptul fiecarei ramuri si legati apoi ramura de ancora cu o sfoara. Daca una din ramuri este distrusa, anul urmator o puteti inlocui cu unul din drajonii care apar in anul urmator.

Udarea si fertilizarea

Udarea se face odata pe saptamana iar in perioada de seceta la 2 zile.

Unii specialisti sustin ca smochinii maturi au nevoie de o singura fertilizare  facuta primavara devreme.

Eu aplic 3 fertilizari: primavara devreme, undeva in luna mai aplic alta doza si ultima o aplic la inceput de august. Trebuie sa recunosc ca smochinul meu nu traieste in cel mai favorabil climat in sensul ca este plantat pe zona nordica intr-un pamant foarte saracacios din fata blocului! Cu toate astea in fiecare an mananc smochine din el.

E bine ca dupa 15 august sa incetati fertilizarea pentru a da posibilitatea coacerii lemnului adica întarirea lui si pregatirea pentru iarna.

Bolile si daunatorii la smochin

Ca sa fiu sincera, nu am întâlnit nici un daunator si nici o boala pe smochinul meu!!!

Nu ma laud dar este un pom destul de rezistent si nu am auzit de vreo tufa atacata. Daca, totusi, este atacat de vreo boala sau daunator, luati o frunza martor si fuga cu ea la fitofarmacie pentru a vedea cu ce substanta sa-l tratati.

Pregătirea pentru iarnă

Toti pomii/tufele pana intr-un metru înaltime se vor proteja pe timpul iernii.

Al meu, avand 2,5 m înalțime am renuntat de vreo 5 ani sa-l mai protejez si i-am creat ceva rezistenta.

Protejarea se face in felul urmator: se aduna toate ramurile la un loc si se leaga cât mai strâns. Atentie ca sfoara sa nu raneasca scoarta ramurilor care e destul de sensibila!

Obtineti o coloana compacta pe care o înfașurați în pânza de sac de iuta sau pânza speciala de protectie (vezi în magazine de tip brico). Legati bine si acoperiti totul cu coceni de porumb iar la baza puneti un strat de paie.

Nu recomand plasticul!!! Se creaza condens care va favoriza aparitia de mucegai.

Despachetarea se face dupa de au trecut ingheturile târzii de primavara.

În caz ca smochinul a înghetat complet, nu va faceti griji, din drajonii anuali veti avea alta tufa dar va trebui sa porniti de la un pomisor si sa-l cresteti pana devine o tufa pe rod.

Smochinul in giveci

Daca va doriti un smochin si nu aveti curte, il puteti avea la ghiveci.

Smochin in ghiveci
Smochin de 1 an in ghiveci

La maturitate, un smochin crescut la ghiveci va avea nevoie de un container de peste 40l, asa ca, luati in calcul spatiul!!

Radacinile se dezvolta foarte repede si de aceea e bine sa plantati pomisorul intr-un ghiveci direct proportional cu masa radacinilor si nu unul mai mare. Nu vreti sa dezvoltati masa radacinilor in detrimentul coroanei.

Transplantarea se va face an de an daca este necesar.

Ca substrat e bine sa utilizati un amestec compus din mranita sau compost bine putrezit – 2 parti, o parte nisip si o parte de lut sau argila.

Primavara tarziu, cand temperaturile sunt constant peste 10ºC este bine sa fie scos afara pe terasa, balcon, curte si asezat intr-un loc insorit  dar totodata protejat de vant.

Are nevoie de minim 8 ore de soare zilnic.

Aplica un îngrașamânt foliar lunar. Doza este de 2g/ l apa sau functie de specificatiile producatorului.

Udarea se face odata pe saptamana iar vara, in zilele toride, se face zilnic. Aveti grija sa indepartati surplusul de apa din farfurioara/tavita de la baza ghiveciului, altfel radacinile putrezesc. Între 2 udari pamântul trebuie sa fie zvântat.

Toamna ghiveciul este mutat in interior, într-un loc luminos.

Daca doriti sa ierneze afara, trebuie sa pregatiti cu atentie ghiveciul. Acesta va fi captusit cu stiropor si introdus apoi intr-un alt container mai mare din lemn sau alt material izolant. Partea aeriana se izoleaza la fel ca o planta ce creste afara iar la baza se aseaza un strat de paie.

Imaginile prezentate sunt ale smochinului din fata blocului unde locuiesc.Am si un smochin la ghiveci (vezi foto) pe care toata vara l-am tinut la curte si desi nu are decat un an a fructificat!!!

Sper ca v-au fost de folos sfaturile mele. Spor la gradinarit!

Autor: Diana Chetreanu

            Inginer horticol

Lasă un răspuns