Publicat pe Lasă un comentariu

Cand si cum se cultiva mazarea de gradina

Origine: Mazarea de gradina provine din Asia Mica, Afganistan, nord – estul Indiei. La noi in tara a fost introdusa de catre colonistii germani, in sec. al XVII – lea, in Transilvania si Banat.

Tehnologia de cultura a mazarii

Cultivarea mazarei

Exista soiuri cu bob zbarcit numite si zaharate fiindca sunt mai dulci si care predomina sortimentul actual. Soiurile cu bob neted sau amidonate sunt mai putin solicitate (mai ales industrial) si drept urmare sunt mai putin cultivate.

In sortimentul mondial exista si soiuri de la care se consuma pastaia intreaga denumite „mangetout” si „asparagus”. La noi nu sunt raspandite in cultura desi, se gasesc in amestecurile congelate de legume mai ales in mixurile de tip Asia.

Principalele soiuri de mazare de gradina omologate si cultivate in Romania sunt

Soiuri extra timpurii

  • Lulu, perioada de vegetatie 48 – 54 zile

Soiuri timpurii

  • Rani, perioasa de vegetatie 56 – 60 zile
  • Kelvedon Wonder – cu o buna productivitate

Soiuri semitimpurii

  • Ișalnița 60, perioasa de vegetatie 90 zile
  • Alaska, perioasa de vegetatie 90 zile
  • Quad, perioasa de vegetatie 62 – 65 zile

Soiuri semitarzii

  • Ișalmița 110, perioasa de vegetatie 110 zile
  • Victoria, perioasa de vegetatie 110 zile

Soiuri tarzii

  • Cornelia, perioasa de vegetatie 115 zile
  • Vidra 187, perioasa de vegetatie 125 zile

Bune premergatoare sunt culturile de castraveti, tomate, ardei, cartof sau cele care lasa terenul liber de buruieni si-l parasesc devreme .

Mazarea de gradina se cultiva cu preponderenta in ogor propriu (cultura timpurie ) dar in unele zone (mai ales in cele colinare) se practica si cultura de toamna.

Pentru cultura de toamna semanatul se face cel mai tarziu in 20 – 25 iulie si se recolteaza dupa 15 septembrie. Rezultate bune dau soiurile timpurii si semitimpurii (Alaska, Ișalnița 60).

Cultura timpurie de mazare

Pregatirea terenului

Pregatirea terenului se face dupa metodele stiute. Se face o fertilizare de baza cu 30 – 40 kg s.a. / ha P2O5 si 60 – 70 kg s.a. / ha K2O si se incorporeaza adanc in sol, la 28 – 30 cm.

Primavara se mai aplica 40 – 60 kg s.a. / ha N si se curata terenul de buruieni, eventual erbicidat cu un produs la alegere (vezi la fitofarmacie).

Atenție! Cititi cantitatile de fertilizanti ce trebuie aplicate intr-o tehnologie. Mai sus v-am dat cantitatile de substanta activa (s.a.) ce trebuie aplicata si nu produsul brut!

Cum se calculeaza cantitatea de substanta bruta de fertilizant cand se stiu valorile in substanta activa

Am sa va invat cum sa calculati cantitatea de substanta bruta pe care trebuie sa o cumparati cand vi se dau valorile in substante active.

Important:

  • Azotatul de amoniu ( NH4NO3 ) contine doar 33 % azot
  • Superfosfatul ( P2O5 ) contine doar 22 % fosfor
  • Sarea potasica ( K2O ) contine 40 % potasiu

Exemplul calcul Azotat de Amoniu:

daca 33 kg azot ……………………………. se gasesc in 100 kg azotat de amoniu

40 kg azot …………………………………..se gasesc in X kg azotat de amoniu

X = ( 40 x 100 ): 33 = 121 kg de azotat de amoniu trebuie sa cumpar

Exemplu calcul Superfosfat:

daca 22 kg fosfor ………………………………se gasesc in 100 kg P2O5

atunci 30 kg fosfor ………………………………se gasesc in X kg P2O5

X = ( 30 x 100 ): 22 = 136 kg de P2O5 trebuie sa cumpar si sa administrez

Exemplu calcul Sarea potasica

daca 40 kg potasiu ………………………………se gasesc in 100 kg K2O

atunci 60 kg potasiu ………………………………se gasesc in X kg K2O

X = ( 60 x 100 ): 40 = 150 kg de K2O trebuie sa cumpar

Nu uitati sa calculati necesarul de fertilizant (brut) pentru suprafata din gradina!!

Exemplu de calcul

daca pe 10000 m² ( 1 ha ) …………………….sunt necesare 150 kg azotat

pe 10 m² ………………………………..sunt necesare X kg azotat

X = ( 150 X 10 ): 10000 = 0,15 kg de azotat / 10 m²

Semanatul mazarei

Semanatul se face cand in sol se realizeaza temperaturi de 4 – 5 º C, adica 25 februarie – 10 aprilie. Pentru a esalona productia ( a avea mazare pe o perioada mai mare de timp ) e bine sa se faca semanari la 10 – 14 zile diferenta sau sa se aleaga soiuri cu perioada de vegetatie diferita

Mazarea pentru cultura timpurie se poate semana si din toamna 20 – 30 noiembrie si va ierna pe camp.

Adancimea de semanat este de 4 – 5cm si se seamana in randuri echidistante sau benzi cu distanta intre randuri de 12 – 15 cm.

Lucrarile de intretinere

Lucrarile de intretinere sunt destul de reduse ca volum la aceasta cultura.

Se fac 2 -3 udari cu norma de 250 m³ / ha ( 0,25 m³ / 10 m² ) in fazele critice, adica imediat dupa rasarire, inainte de inflorit si in faza de legare a boabelor.
Plivitul buruienilor sau aplicat de erbicide daca terenul e prea imburuienat si nu s-a facut aceasta lucrare inainte de semanat.

Tratamente fitosanitare

Combaterea bolilor si daunatorilor cu produse specifice, numai daca este cazul.
Boli frecvente la mazare sunt: antracnoza, fuzarioza, rugina mazarii, mana, fainarea, putregaiul alb, putregai cenusiu ( Sumilex 50WP – 0,1 % )

Daunatori specifici mazarii sunt: tripsul Kokothrips, gargarita frunzelor, paduchele verde al mazarii ( Mospilan, Actara )

Recoltarea mazarii

Recoltarea are loc cand 70 % din pastai au ajuns la dezvoltarea normala si boabele la maturitatea de consum ( boabele trebuie sa fie dulci la gust ).

Pastrare: Mazarea este o leguma foarte perisabila si nu se poate pastra mai mult de 24 – 36 ore.

Autor: Diana Chetreanu

Inginer horticultor

Lasă un răspuns