Publicat pe Lasă un comentariu

Cultivarea rosiilor in camp si in gradina

Cateva informatii generale despre rosii

Tomatele  (Lycopersicon esculentum )  – Fam. Solanaceae ( plante legumicole solano-fructoase)

Rosii

Specia Lycopersicon are 2 subspecii : specii cu crestere determinata si soiuri cu crestere nedeterminata.

Soiuri cu crestere determinata –  se seamana direct in camp, pe suprafete mari si presupun o buna mecanizare cu masini de precizie. Recolta este destinata , in general, industrializarii.

Soiuri cu crestere nedeterminata – planta creste ca o liana si are nevoie de sustinere ( araci sau spalier ). Sunt cel mai des folosite in cultura in sere, in solarii si in mici gradini.

Din familia Solanaceae mai fac parte ardeii, vinetele , cartofii si păpălăul.

Atentie! Cand faceti asolamentul (rotatia culturii ) sa tineti cont ca pe aceeasi parcela plantele din aceeasi familie nu pot reveni decat peste 3-4 ani. Monocultura duce la scaderi de productie si un teren infestat cu boli si daunatori.

Originea tomatelor este in America Centrala si de Sud iar in Europa au fost aduse de conchistadorii spanioli.

In tara noastra tomatele se comporta ca plante anuale desi, in zona de origine ele sunt plante perene.

Tomatele cresc si fructifica normal in conditii de mediu asemanatoare cu cele din zona de origine.

 Cateva caracteristici ale rosiilor

  • Sunt plante termofile (iubesc caldura). Temperatura minima de germinare a semintelor este de 10° C ( functie de soi ) , temperatura optima este de 24° C.
  • Lumina joaca un rol important in cresterea si fructificarea tomatelor. Lipsa luminii duce la grave tulburari de metabolism plantelor.
  • Tomatele au pretentii moderate fata de umiditate. In cazul tomatelor cultivate prin rasad, datorita sistemului radicular superficial , plantele  au nevoie de irigare.
  • Regimul de nutritie este unul foarte complex si se tine seama de soi/ hibrid, faza de vegetatie, sistem de cultura, etc. Reactioneaza favorabil la fertilizarea cu gunoi de grajd. Nu depasiti doza de 40t/ha.!
  • Solurile recomandate pentru cultura tomatelor sunt cele mijlocii. Terenurile usoare (nisipoase ) sunt recomandate culturii timpurii cu conditia sa se asigure elementele minerale si irigarea culturii. Solurile trebuie sa fie afanate, bogate in humus si substante nutritive, sa fie bine lucrate , sa aiba o buna permeabilitate pentru aer si apa. In acest sens se aleg terenuri plane , cu expozitie  sudica , sud-vestica, cu posibilitatea de irigare, neinfestate cu boli si daunatori, lipsite de buruieni  si un pH = 6 ÷ 6,5.

In cultura se gasesc numeroase soiuri si hibrizi. La noi in  tara sunt omologate peste 40 de soiuri iar in lume se cunosc peste 500 de soiuri.

Toate aceste soiri sunt clasificate in diverse moduri functie de conditiile geografice ( grupa sud-americana si grupa vest-europeana ), de tipul de cultura ( cultura in camp, sere, solarii, tunele , rasadnite ), perioada de vegetatie , tipul de consum (consum in stare proaspata, industrializare ).

Soiuri de rosii dupa dupa perioada de vegetatie :

soiuri timpurii ( 95 – 120 zile )

soiuri semi- tarzii ( 120 – 130 zile )

soiuri tarzii ( peste 130 zile ) – cel mai des utilizate in tara noastra.

Tinand cont de criteriile de mai sus va sugerez sa va alegeti cu atentie semintele , daca va produceti singuri rasadul si nu ezitati sa cereti sfatul specialistului in acest sens!

Hibrizii F1 sunt, in general , destinati culturii in spatii protejate ( sere , solarii, etc.) .

Sortimentul este in continua schimbare si anual apar soiuri si hibrizi cu caracteristici superioare.

Cand si cum se cultiva rosiile timpurii

Plante bune premergatoare culturii de tomate  sunt: fasolea , mazarea, bulboasele, cucurbitaceele, radacinoasele, lucerna.

Pregatirea terenului

Incepe din toamna, dupa desfiintarea culturii anterioare si consta intr-o mobilizare a solului cu cazmaua in vederea nivelarii.

Exista si varianta mecanizata , mai eficienta si mai rapida , utilizand motosape. Exista acum masinute ( Suzuki sic! ) care executa 4 operatii la o singura trecere a masinii , inclusiv modelarea solului in brazde inaltate.

Se aplica  30 t/ ha ( 30 kg / 10 m² ) de gunoi de grajd nefermentat, 250 – 300 kg / ha superfosfat  si 100 -150 kg / ha sulfat de potasiu.

Ingrasamintele le gasiti la orice magazin fitosanitar

Cum se calculeza cantitatile de fertilizant pentru rosii

Calculati cantitatile de fertilizant necesare pentru suprafetele d-vs. prin regula de 3 simpla.

Exemplu:

daca ptr. 10.000 m³ ( 1 ha ) sunt necesare    250 kg  superfosfat

ptr.         10 m²             sunte necesare      X kg superfosfat

X = (250 x 10 ) : 10.000  = 0,250 kg superfosfat / 10 m²

Ingrasamintele vor fi incorporate in sol la adancimea de 28 – 30 cm cu cazmaua.

Primavara , cand terenul s-a zvantat, se intretine solul cu sapa sau cu un cultivator  si se mai administreaza 150 kg / ha azotat de amoniu, 150 kg / ha  superfosfat si 75 kg / ha sulfat de potasiu.

Pe terenurile imburuienate se poate face o erbicidare cu un erbicid sistemic , la alegere si care se gaseste in magazinele fitosanitare.

Pentru a cruta solul de atatea chimicale, va sugerez, mai ales pe suprafete mici, utilizarea agrotextilului – material textil ce se gaseste la metraj in magazinele de tip Brico la sectiunea „gradinarit” . Acest material se intainde pe suprafata ce urmeaza sa fie cultivata, se fixeaza cu agrafe  (facute din sarma ) in sol si cu caterul se fac incizii in forma de X la distantele unde urmeaza sa se planteze rasadurile. Acest material are proprietatea ca absoarbe foarte usor razele soarelui, pastreaza umiditatea din sol si inabusa buruienile distrugandu-le  iar lucrarile de erbicidat si plivit dispar.

Inainte de intinderea agrotextilului e bine sa modelati solul in straturi inaltate cu latimea la coronament de 104 cm.

Plantarea  rasadurilor in camp

Se face cand pericolul brumelor tarzii a trecut iar temperatura se stabilizeaza la 10 – 12 ° C adica in jurul datei de 15 – 25 aprilie in sudul tarii si 1 – 10 mai in zonele mai nordice.

Pe stratul inaltat de 104 cm se planteaza 2 randuri distantate la 60, 70, 80 cm iar intre plante pe rand distanta este de 25, 30 sau 40 cm realizand o densitate de plantare de  40.000 – 50.000 plante / ha ( 40 plante / 10 m² ). Distantele de plantare se aleg in functie de soi/ hibrid dar si de densitatea de plantare care se doreste. Daca zona de cultura  nu beneficiaza de lumina corespunzatoare , alegeti distante de plantare mai mari.

Plantarea se face manual cu lingura de plantat / plantator iar adancimea de plantare este pana la prima frunza adevarata.

Dupa plantare , fiecare planta se uda cu 1 – 2 l apa  / planta pe suprafete mici sau pe rigole cu norme de udare de 150 – 200 m³ / ha  pe suprafete mari.

Lucrari de intretinere la cultura de rosii

Lucrarile din timpul vegetatiei se impart in :  lucrari cu caracter general si lucrari cu caracter special

Lucrari cu caracter general

La 3-5 zile de la plantare se verifica cultura si se completeaza golurile  ( daca este cazul ) cu rasad din acelasi soi si aceeasi varsta cu cel folosit la infiintarea culturii.

Afanarea solului se realizeaza prin 3 – 4 prasile cu sapa. Scopul acestei lucrari este de a combate buruienile si spargerea crustei care se formeaza de regula, dupa udare.

Daca s-a folosit agrotextil, aceaste lucrari nu mai sunt necesare.

Udarile se fac astfel : prima udare se face la plantarea rasadului , a doua se face la 4 -5 zile de la plantare , apoi dupa aparitia primelor 2 inflorescente si  regulat la intervale de 8 – 10 zile.

Norma de udare este de 200 – 400 m³ / ha . Udarile sunt mai frecvente in faza de formare si crestere a fructelor.

Udarea se face dimineata in intervalul orar 6 – 8 sau seara dupa ora 18 – 19.

Ferilizarea rosiilor in faza de vegetatie  se face :

– imediat dupa aparitia primelor fructe cu cantititatea:

  • 50 kg / ha azotat de amniu
  • 50 kg / ha  sulfat de potasiu

– la 15 – 20 zile dupa prima fertilizare cu cantititatea:

  • 120 kg / ha azotat de amoniu
  • 100 kg / ha superfosfat
  • 75 kg / ha azotat de potasiu

Combaterea bolilor si daunatorilor la culturile de rosii

Bolile tomatelor

Cele mai frecvente boli la tomate sunt :

mana, patarea frunzelor, basicarea fructelor, septorioza, antracnoza si patarea bruna

Substantele  pentru combaterea bolilor le gasiti in fitofarmacii si e bine sa cereti ajutorul angajatului descriind simptomele bolii. Exista o sumedenie de substante cu care se poate trata , important este sa respectati doza optima , perioada de tratament si mai ales sa alternati produsele utilizate pentru a nu crea rezistenta patogenului la aceeasi substanta activa utilizata.

Exemple de produse : Dithane M 45 WP 0,2 %,  Topsin M70 WP  0,5 % , Turdacupral 50 PU  0,4 %, etc.

Daunatori la tomate

Principalii daunatori pentru cultura de rosii sunt:

Paduchele solanaceelor ( Macrosipha euphorbiae ) , gandacul din Colorado ( Leptinotarsa decemlineata ) , omida fructelor ( Helicoverpa armigera )

Dintre produsele pentru tratament amintim : Sinoratox 35 CE 0,15 % ; Omite 57 EC 0,1 % ; Actellic 50 Ec 0,15 %

Atentie! Cititi  indicatiile de pe flacon si preparati solutia conform prospectului , a numarului de plante sau a suprafetei. La aplicarea tratamentului utilizati echipament de protectie : ochelari de protectie, masca, pelerina de ploaie cu gluga, manusi din cauciuc.! Dupa fiecare tratament spalati bine vermorelul! Pastrati produsele fitosanitare in ambalajele originale in loc uscat si racoros, sub cheie! Incercati sa utilizati produse prietenoase cu mediul si nu uitati sa va spalati pe maini!

Lucrari cu caracter special

Lucrarile de ingrijire cu caracter special sunt cele de dirijare a cresterilor si fructificarii :

Copilitul ( indepartarea lastarilor formati la subsuoara frunzelor ) se face radical lasandu-se doar tulpina principala.

Cârnitul tulpinii ( indepartarea varfului de crestere ). Se face dupa 3 – 4 inflorescente , la 2 frunze deasupra ultimei inflorescente.

Sustinerea plantelor se face pe araci sau pe spalier cu sarma.

Recoltarea se face esalonat dupa data de 15 – 20 iunie.

La desfiintarea culturii, daca plantele nu au fost atacate de boli si daunatori,  resturile vegetale se toaca si se incorporeaza in sol ca ingrasaminte verzi. Aveti , astfel, posibilitatea sa aveti un sol bogat in nutrienti naturali.

Autor  : Diana Chetreanu

Inginer horticultor

Seminte Recomandate

Cele mai recente carti pentru horticultori:

 

Lasă un răspuns