Publicat pe Lasă un comentariu

10 greseli in gradina sau livada usor de evitat, dar pe care si gradinarii priceputi le mai fac

 Cos rosii, dovleac

1. Apa in exces

Asta a fost prima mea gresala de horticultor incepator. Exista tendinta sa uzi plantele in exces si mai ales sa nu corelezi udatul cu temperatura de afara. Teoretic intre 2 udari, pamantul trebuie sa se zvante la suprafata. Gresala asta se face, in general, cand temperaturile nu sunt ridicate iar daca mai e si un pic de vant, acesta zvanta pamantul la suprafata si ai senzatia ca planta are nevoie de apa.Trebuie sa inveti nevoile plantei pentru apa functie de stadiul de vegetatie in care se afla planta si sa uzi corespunzator cu aceste cerinte.

2. Fertilizarea in exces

La fel ca si in cazul irigatului, fertilizarea trebuie aplicata cu mare atentie, respectand momentul optim si cantitatea necesara functie de consumul plantei si de aprovizionarea din sol cu nutrienti. Utilizarea nesabuita chiar si a fertilizantilor organici poate determina acumulare de nitrati si nitriti ! (citeste ghidul de fertilizare )

3. Neglijarea buruienilor

Multi gradinari cred ca trebuie sa scape doar de buruienile din cultura sau din stratul cu flori nu si cele de pe langa garduri, casa sau alte zone neplantate. Gresit! Buruienile sunt surse de boli si daunatori. Multe insecte isi depun pontele (ouale ) pe diverse plante ierboase ca apoi adultii sa migreze pe pomii fructiferi, arbori si arbusti ornamentali sau in culturile de legume. Distrugerea buruienilor este un subpunct fiindca am vazut ce greseli se fac atunci cand acestea se vor distruse. Multe din buruieni au in sol  rizomi lungi si adanc infipti in sol. Multi fermieri utilizeaza sapa incercand sa scape de aceste plante nedorite si nu fac altceva decat sa le inmulteasca prin divizarea rizomului. Cele mai frecvente buruieni intalnite sunt: pirul – Agropyron repens (este considerate cea mai daunataore planta pentru agricultura ), coada calului -Equisetum arvense, mohor – Setaria glauca, costrei – Sorgum halepense. O metoda ecologica de a scapa de aceste buruieni ( mai ales pir ) este plantarea suprafetei cu un amestec de plante care intra in vegetatie inaintea acestor buruieni asfixiindu-le. Puteti planta un amestec de trifoi, lolium, festuca care apoi sa-l cositi si sa-l utilizati ca ingrasamint  Dusmanul de temut al pirului este floarea soarelui. O alta metoda de starpire a buruienilor este mulcirea solului pentru a impiedica rasarirea lor. In nici un caz nu utilizati sapa!

4. Neglijarea resturilor

Acest punct se leaga cumva de cel anterior. O parte din fermieri ce detin livezi, dupa recoltare nu strang resturile de fructe uscate, vatamate, atacate de boli si daunatori din pomi sau de pe sol iar acestea vor fi surse de infectie pentru anul urmator.

5. Dezinfectarea uneltelor

Foarte multi iau in deradere dezinfectia foarfecelor si cutitelor de altoit dupa utilizare. Habar nu au ca oadata folosita foarfeca pe un pom bolnav si utilizata (nedezinfectata) la alt pom sanatos va transmite acestuia din urma boala. Ar trebui dezinfectata foarfeca dupa fiecare pom astfel se evita transmiterea bolilor cea mai grava fiind Agrobacterium tumefaciens – cancerul pomilor. Odata atacat de cancer, pomul trebuie taiat si eliminat din gradina sau livada. Se recunoaste dupa trunchiul plin de scorburi si ulceratii, scoarta este innegrita, pomul prezinta numeroase deformari.

6. Aglomerarea gradinii

Unii gradinari in dorinta de a ocupa fiecare petic de pamant, uita ca plantele au nevoie de un anumit spatiu ca sa se dezvolte armonios. De aceea trebuie sa respectati distantele de plantare si sa luati in calcul suprafata ocupata de planta la maturitate altfel, plantele se autoumbresc, nu beneficiaza de lumina suficienta si rezulta plante mici, debile pe care nu vi le doriti in gradina.

7. Seminte F2 provenite din F1

Unii fermieri pastreaza seminte provenite de la culturi de hibrizi F1 din dorinta de a economisi fiindca aceste seminte sunt scumpe. Daca ati optat pentru infiintarea unei culturi legumicole cu hibrizi F1 si ati fost multumiti, anul urmator cumparati aceleasi seminte, nu opriti seminte din cultura anterioara fiindca nu veti obtine acelasi rezultat. E vorba de genetica. Semintele F1 (adica prima generatie) s-au obtinut prin incrucisarea controlata intre 2 sau chiar mai multe linii de plante cu calitati superioare (rezistenta la boli si daunatori, rezistenta la temperaturi joase sau ridicate, culoare, forma, etc.). Aceste selectii s-au intins pe mai multi ani (chiar 12 generatii) si de aceea sunt si scumpe. Semintele rezultate de la plantele hibrid F1 mostenesc calitatile cele mai slabe ale parintilor, nu au putere de germinatie si colectarea semintelor F2 de la plante F1 e munca in zadar.

8. Aplicarea tratamentelor fitosanitare

Am vrea sa scapam de ele dar… nu putem. Daca am fi un pic mai constienti si ne-am face curat in gradini, curti (am starpi buruienile – ecologic, am strange resturile, etc), daca nu am  mai lasa suprafete intregi de teren parloaga acest lucru ar fi posibil. Am avea daunatori cat sa se hraneasca fauna utila. Greselile pe care le fac multi sunt: nerespectarea modului de preparare a solutiilor, aplicarea corecta a lor, respectarea intervalului de pauza dintre 2 tratamente, verificarea prognozei meteo pentru urmatoarele 3 zile (nu se fac tratamente pe vant si pe ploaie), nu se gandesc la fauna utila (bine ar fi sa se aleaga produse sistemice in locul celor de contact astfel se previne  in loc sa se combata), nu poarta echipament de protectie, nu-si avertizeaza vecinii ca urmeaza sa aplice tratamente fito, nu se gandesc la mediu atunci cand abandoneaza flacoanele/ambalajele acestor produse pe unde ii apuca.

9. Plante “exotice”

Multor iubitori de gradini le place cate o planta si si-o doresc cu tot dinadinsul sa o aiba la ei in gradina spre a se fali cu ea si a face in ciuda vecinilor. Scapa din vedere conditiile de mediu si particularitatile biologice ale plantei respective. Inainte de a va achizitiona o anumita planta, verificati daca conditiile de sol si clima din gradina voastra sunt prielnice pentru planta respectiva. Riscati sa dati banii pe o planta care nu se poate adapta in gradina voastra.

10. Aplicarea gunoiului de grajd

Am vazut cum multi iau balega pur si simplu si o imprastie prin gradina. Gresit! Ea trebuie compostata fiindca contine o multime de seminte de buruieni pe care le veti introduce cu buna stiinta in gradina si mai mult e infestata cu oua de coropisnita care vor inunda gradina sfedelind toate radacinile plantelor.

Sper ca sfaturile mele sa va fie de folos sis a aveti spor la gradinarit!

Autor: Diana Chetreanu

Inginer horticultor

Cele mai recente carti pentru horticultori:

[no_toc]

Lasă un răspuns