Publicat pe Lasă un comentariu

Lucrari in gradina in sezonul rece: uite cum iti pregatesti gradina pe timpul iernii

Chiar daca  pomii si-au pierdut frunzele  iar ultimele culturi au fost stranse demult de pe camp, in gradina sunt multe lucrari de facut chiar si in sezonul rece.

Am impartit aceste lucrari in doua categorii : lucrari in exterior desfasurate in gradina si lucrari in interior desfasurate cand vremea nu ne mai permite sa lucram afara.

Lucrari in gradina iarna

Lucrari in exterior

  • Daca asta toamna nu ati apucat sa strangeti frunzele cazute, acest lucru se poate face acum. Frunzele sanatoase  se aduna si se transforma in compost.

Frunzele atacate de boli si daunatori se scot cu grija din gradina si vor fi arse sau ingropate intr-un loc ferit. In nici un caz nu se pun in compost si nici nu se lasa in gradina peste iarna, acestea vor fi sursa de infectie pentru anul urmator!

  • Gazonul se curata de frunzele cazute altfel, acestea asfixiaza gazonul si iarba moare. Nu depozitati zapada pe gazon!
  • Fantanile arteziene si mini – iazurile din vase de lut si piatra trebuie golite de apa, robinetii inchisi, pompele scoase iar accesoriile si tevile sa fie protejate impotriva gerului. Plantele care nu rezista la temperaturi joase ( nuferii) vor fi scoase din iaz si aduse in adaposturi.
  • Ghivecele care nu pot fi introduse in adaposturi vor fi protejate cu mantale groase confectionate din rogojini, saci de iuta sau alte materiale groase. Pamantul de la baza plantelor se va acoperi cu paie, frunze uscate. Trebuie sa stiti ca radacinile plantelor din ghivece resimt gerul mult mai acut decat cele aflate in sol. E bine ca ghivecele sa nu stea direct pe pavajele din piatra ci sa fie puse pe bucati de stiropor, caramizi sau ghivece intoarse. Ancorati ghivecele astfel incat acestea sa nu fie rasturnate de vant, viscol sau furtuni.
  • Plantele sensibile la inghet, vor fi protejate cu folii din rafie sau alte materiale protectoare specifice ce se gasesc in magazinele de bricolaj  la sectiunea gradinarit. Se mai pot utiliza paie, coceni de porumb, cetina de  brad.
  • Daca vremea de afara este blanda ,temperaturile sunt peste 5 º C si pamantul nu este inghetat, se pot planta arbusti vesnic verzi ( conifere, mahonia, ilex, cotoneaster ). Arborii si arbustii  ( din speciile decorative cu frunze cazatoare si pomii fructiferi ) proaspat plantati vor fi tutorati adica vor fi legati de cate un tutore ( arac ). Pentru arborii si arbustii mici este necesar cate un tutore. Pentru pomii de talie mare se utilizeaza cate 3 tutori. Tutorii se vor confectiona din lemn de pin sau molid, se vor trata cu grund impotriva intemperiilor iar baza ( partea care se infinge in pamant ) se va gudrona.

Plantele vesnic verzi trebuie udate regulat chiar si pe timpul iernii,  mai ales in perioadele uscate, fara precipitatii. Indiferent cat de frig este afara, plantele transpira si pierd apa.

Atentie! Speciile de conifere si cele cu fruze vesnic verzi sunt sensibile la transplantare si se planteaza cu balot, adica cu pamant in jurul radacinilor. Aveti grija cand scoateti plantele din containerele in care au fost produse sa nu distrugeti balotul  (pamantul de pe radacini sa se scuture ) altfel, plantele nu se vor prinde in noul amplasament.

  • Adminitrati ingrasaminte cu potasiu, magneziu si sulf pentru conifere. Acestea cresc rezistenta la inghet mai ales la plantele tinere sau abia plantate.

Nu utilizati ingrasamant complex!

  • Straturile de trandafiri se curata de frunzele uscate, ramurile de scurteaza la 20-25 cm deasupra solului si se musuroiesc cu paie, vreascuri, crengi.Trandafirii de tip copacel vor fi protejati cu vreascuri de conifere in zona coroanei si a punctului de altoire.
  • Tot acum se pot planta speciile bulboase ( ghiocei, viorele, zambile, branduse, lalele, narcise, anemone ) cu conditia ca temperaturile sa fie peste 5 ° C, solul sa nu fie inghetat si nici imbibat cu apa. Daca solul musteste de apa, bulbii vor putrezi.
  • Fructele stricate ramase in pomi sau imprastiate pe sol vor fi adunate si arse. Ramase in pomi sau pe sol vor fi sursa de infectie pentru recolta viitoare!
  • Tot in ferestrele de iarna ( temperaturi peste 5 ° C, fara ger, fara precipitatii ) se pot administra tratamentele de iarna pentru pomii fructiferi. Acestia se vor imbaia cu ulei mineral specific (Confidor Oil SC 004 1,5 %, adica 150 ml produs la 10 l de apa)  pe care il gasiti la magazinele fitosanitare. Aceste tratamente se fac numai in perioada de reapus vegetativ ( dupa ce pomii si-au pierdut toate frunzele si inainte de inmugurire) si au drept scop distrugerea larvelor, pontelor (oua) de daunatori  dar si a bolilor instalate pe pomi.

Atentie! Cititi  indicatiile de pe flacon si preparati solutia conform prospectului, a numarului de pomi sau a suprafetei. La aplicarea tratamentului utilizati echipament de protectie : ochelari de protectie, masca, pelerina de ploaie cu gluga, manusi din cauciuc.! Dupa fiecare tratament spalati bine vermorelul! Pastrati produsele fitosanitare in ambalajele originale in loc uscat si racoros, sub cheie! Incercati sa utilizati produse prietenoase cu mediul si nu uitati sa va spalati pe maini!

  • Nu uitati in acest sezon de fauna utila ( pasari, arici, etc.) ! Daca aveti arici in curte nu -l alungati, el este doctorul gradinii. Amenajati intr-un colt al gradinii un culcus din pietre sau ghivece mari din ceramica pe care le acoperiti cu paie, vreascuri sau frunze.

Ariciul hiberneaza iarna dar e bine ca la intrarea in adapost sa-i fie puse doua vase, unul cu apa si celalalt cu mancare uscata pentru catei.

Pentru pasari puteti bricola mici casute din placaj sau orice alt material va prisoseste       prin gospodarie. Ca hrana puteti prepara urmatorul amestec : untura topita ( tot e vremea de Ignat, deci, e din belsug )  peste care puneti mei sau orice alt amestec de seminte. Puneti aceasta pasta in paharele ramase de la iaurt sau in pahare de unica folosinta. Infingeti in fiecare paharel cate o sarmulita lunga de 20-25 cm si dati la rece.

Se scot apoi batoanele din pahare si se agata de sarmulita  in pomi .

Lucrari in interior

 Cand vremea de afara nu ne mai permite sa lucram in gradina (ger, zapada, inghet) trecem la lucrarile in interior

  • Verificati uneltele si sculele de gradinarit. Foarfecele, bricegele de altoit si trimarele se ascut, se dezinfecteaza si se ung cu ulei pentru mecanisme fine sau alte tratamente (  sprayuri speciale ) specifice ce se gasesc la magazinele de bricolaj.

Dezinfectati bine sculele si uneltele folosind Domestos! O foarfeca utilizata la un pom infestat  si care n-a fost dezinfectata, va transmite mai departe boala altor pomi sanatosi!!! Inlocuiti cozile crapate sau rupte  la uneltele de gradinarit.

  • Sforile utilizate la palisarea tomatelor, castravetilor se vor dezinfecta  sau vor fi inlocuite cu altele noi.
  • Daca va produceti singuri rasadul verificati paletele alveolare, ghivecele, terinele. Acestea se vor spala si se vor dezinfecta. Daca utilizati recipienti din teracota nu dezinfectati cu Domestos ci cu o solutie din apa si otet.
  • Verificati semintele daca au fost pastrate corect, in ambalaje din hartie la loc racoros si uscat. Refaceti stocurile de seminte si alte produse fitosanitare.
  • Pregatiti calendarul pentru anul urmator al noilor culturi.

Acestea sunt cateva sfaturi, pe care, daca le urmati sigur veti avea o gradina sanatoasa si frumoasa an de an.

Autor :  Diana Chetreanu

Inginer horticultor

Lasă un răspuns