Publicat pe Lasă un comentariu

Cum plantezi corect pomii fructiferi, 10 reguli esentiale

Pentru a putea planta corect un pom sau un arbust fructifer trebuie sa respectati cateva reguli minime pe care am sa vi le descriu in articolul de fata.

Plantarea pomilor fructiferi

Trebuie sa stiti ca perioadele de plantare sunt: primavara devreme, toamna tarziu inainte ca pamantul sa inghete si iarna, atunci cand solul nu este acoperit de zapada, nu este inghetat si temperaturile sunt de cel putin 2-3 º C.

Cel mai bine este sa plantati pomii toamna fiindca atunci au suficienta rezerva pentru apa, orele de frig la care sunt expusi determina fructificarea in anul urmator daca pomul este in varsta de 2-3 ani (nu va imaginati ca o sa aveti cine stie ce productie!!! ), in plus faptul ca este expus la temperaturi joase, caleste pomul iar primavara veti fi siguri daca pomul s-a prins sau nu si daca trebuie inlocuit.

Pentru plantarea pomilor aveti nevoie de:

  • unul sau mai multi pomi
  • respectiv arbusti fructiferi
  • gunoi de grajd bine fermentat
  • tutori de sustinere
  • cazma
  • foarfeca de taiat pomii
  • galeata
  • manusi
  • outfitul de gradina

…si multa voie buna

1. Alegerea materialului saditor

Trebuie sa fie foarte riguroasa si in concordanta cu conditiile pedo-climatice pe care le are regiunea din care provine gospodaria/ferma/livada. Pomii se vor achizitiona din toamna, din pepiniere sau de la furnizori conscrati care pot garanta autenticitatea, calitatea si sanatatea pomului.

Atentie la transportul pomilor catre gospodarie!!! Radacinile se vor proteja de contactul cu aerul, de cadura, de curenti, pentru a nu se deshidrata.

Pentru pastrare pe o perioada  mai mare, pomii se vor stratifica in santuri adanci de 30 – 40 cm si late de 50 cm. In aceste santuri, pomii se vor aseza inclinat, in legaturi si cu eticheta la vedere. Peste radacini si 30 cm din tulpina se asterne nisip sau pamant bine maruntit.

2. Alegerea locului unde dorim sa plantam pomul

Daca aveti in plan sa plantati mai multi pomi aveti grija sa curatati terenul de vegetatie, pietre, sa defrisati resturile de radacini ramase de la pomii vechi. Trasati, apoi, sirul de-a lungul caruia doriti sa plantati pomii cu sfoara si cu picheti. Marcati fiecare groapa (atentie la distantele de plantare sa fie de min. 3,5 m intre pomi pe rand !!!) cu cate un pichet.

3. Saparea gropilor

Pentru arbusti gropile trebuie sa aiba dimensiunea de 30  x 30 x 30 cm iar pentru pomi 60 x 60 x 60 cm.

E bine sa sapati gropile cu cel putin 2 saptamani inainte de plantare pentru a activa microflora din sol si aerarea pamantului.

Atunci cand sapati gropile e foarte important cum  musuroiti pamantul rezultat din sapatura. Primii 30 cm se aseaza in musuroi pe partea dreapta a gropii si urmatorii 30 cm de pamant scos se musuroieste pe partea stanga. De aceasta asezare a straturilor de pamant se va tine cont la umplerea gropilor la plantare. Ideea e ca pamantul cel mai fertil sa se gaseasca in zona radacinilor pomului.

4. Fasonarea radacinilor

Are drept scop eliminarea portiunilor de radacina rupte, uscate, mucegaite dar totodata prin scurtarea cu 1/3 a radacinilor, se reinnoiesc sectiunile. Radacinile mai groase de 3-4 mm se fasoneaza scurt iar daca acestea sunt ranite, fasonarea se face imediat deasupra ranii.

5. Mocirlirea radacinilor

Consta in scufundarea radacinilor fasonate intr-un amestec de balega proaspata, pamant si apa. Daca nu aveti balega faceti mocirla doar din pamant si apa avand grija sa aiba consistent unei smantani. Acest amestec stimuleaza aparitia de noi radacini si ajuta la vindecarea ranilor.

6. Fertilizarea la plantare

Este esential sa aplicati ingrasamant la groapa. In stratul provenit de la suprafata  ( primii 30 cm musuroiti in partea dreapta ) se amesteca 10-15 kg de gunoi de grajd bine putrezit si cate 50 g de superfosfat si sare potasica, fiecare.

Eu prefer un fertilizant complex de tip Osmocote.

7. Plantarea propriu-zisa

Pomul se asaza in groapa in asa fel incat punctual de altoire sa ramana deasupra nivelului solului. Pe fundul gropii se arunca 15- 20 cm pamant reavan din stratul inferior pe care se vor sprijini radacinile pomului. Se arunca, apoi, pamant din cel amestecat cu ingrasaminte introducandu-se cu degetele printre radacini. Dupa ce radacinile au fost complet acoperite, se scutura usor pomul pentru ca pamantul sa patrunda bine intre radacini.

Se face primul calcat, adica se taseaza solul in jurul tulpinii cu piciorul. Se adauga o galeata de apa, se trage apoi tot pamantul in groapa pana la nivelul superior al acesteia si se executa al doilea calcat.

Daca aeste cazul se mai adauga mranita ( 5 kg ), se taseaza iar solul si se face un musuroi larg in jurul trunchiului pentru a proteja radacinile de ger. Cu restul pamantului se face o copca in jurul pomului.

8. Udarea la plantare

In copca se toarna 1-2 galeti de apa care va drena granulele de pamant intre radacinile pomului si va elibera aerul prevenind aparitia mucegaiului.

Dupa ce apa a patruns in sol, se trage tot pamantul in jurul pomului sub forma de musuroi spre a proteja pomul de inghet.

9. Tutorarea

Fiecare pom are nevoie de un tutore pentru ca acesta sa creasca drept, sa nu fie indoit de vant, zapada.

Asezati cate un tutore in dreptul fiecarui pom si legati in forma de 8 pomul de tutore cu rafie, sfoara sau chiar o curea din piele mai veche.

10. Fasonarea coroanei

Primavara devreme  (sfarsit de februarie – inceput de martie) se fac taieri de formare a coroanei. Axul se scurteaza la 60–80 cm si se lasa 3 lastari in varf care au o pozitie de 120 º intre ei. Va rezulta un pom cu coroana in forma de vas.

Daca preferati alt tip de forma de coroana atunci aplicati taierile specifice formei pe care o doriti.

Pentru zonele unde exista pericolul de atac al iepurilor sau rozatoarelor va sugerez sa luati peturi din plastic pe care sa le taiati la ambele capete obtinand un cilindru. Introduceti acest cilindru sau mai multi pe axul pomului si “imbracand” tulpina pomului.Puteti folosi si substante repelente care se aplica cu pensula pe trunchiul pomilor.

Distantele de plantare sunt de 3,5 – 4,5 m minim intre randuri si intre pomi pe rand pentru a asigura spatiul de lumina necesar. Pentru nuci sunt necesari 8 m distante de plantare.

Tineti cont de zonarea speciilor  functie de pretentiile fiecarei specii pentru lumina, caldura, rezistenta la geruri, variatii mari de temperatura sau accidente climatice.Nu se recomanda plantarea in vai inguste, cu curenti de aer puternici, in zone cu ingheturi tarzii de primavara frecvente.

Mar, par, gutui, prun, cires, visin se cultiva in zona dealurilor subcarpatice iar in zonele calde de campie, cais, piersic, migdal, smochin dar si celelalte specii din zona colinara cu amendamentul ca toate speciile  sa fie plantate pe terenuri cu expozitie sudica, sud-vestica.

De asemenea se recomanda folosirea a cel putin 2-3 soiuri din aceeasi specie  pentru o mai buna polenizare chiar daca s-au creat soiuri autocompatibile.

Cum trebuie sa arate un pom cand il achizitionam?

  • Sa aiba 1-2 ani si o inaltime de peste 1 m
  • Radacinile principale sa aiba cel putin 30 cm, sa fie sanatoase, fara rani
  • Tulpina si radacina nu trebuie sa fie deshidratate
  • In cazul pomilor de 2-3 ani, coroana este déjà formata.

Sper ca sfaturile mele sa va fie utile si spor la gradinarit!

Autor: Diana Chetreanu

Cele mai recente carti pentru pomicultori

Lasă un răspuns