facebook_pixel

meniu sus mare

Iepurele

19,99 lei

Dupa parerea unor crescatori romani cu experienta,
cresterea iepurilor are sansele sa devina o ocupatie deosebit de profitaibla cat
de curand, deoarece carnea de iepure este ferita pana in acest moment de bolile
care afecteaza celelalte animale a caror carne este consumata in mod curent (vaca,
porcul). In plus, carnea de iepure este o carne usoara, savuroasa si deosebita
de celelalte feluri de carne pe care le consumam in mod curent.

Cod Produs: 159473c76d4c Categorie:

Descriere

Cuvantul editorului…..5
Generalitati privind cresterea iepurilor de casa….7
Capitolul 1: Sa facem cunostinta cu iepurele…11

1.1.Particularitatile biologice ala iepurilor de casa….11
1.2.Rasele de iepuri…… …..14
1.2.1.Uriasul Belgian……14
1.2.2.Uriasul Alb……15
1.2.3.Iepurele alb nou-zeelandez…16
1.2.4.Iepurele de California…..17
1.2.5.Iepurele rosu de Burgundia….17
1.2.6.Iepurele albastru de viena…18
1.2.7.Iepurii imperiali…18
1.2.8.Iepurii pentru lana….19
1.3.Unele particularitati ala iepurelui de casa…19
1.3.1.Pielea….19
1.3.2.Naparlirea la iepuri……20
1.3.2.1.Naparlirea de sezon…20
1.3.2.2.Naparlirea de varsta (juvenila)… …..21
1.4.Principii de crestere si ameliorare…..23
1.4.1.Exteriorul……23
1.4.1.1.Capul…24
1.4.1.2.Gatul…24
1.4.1.3.Pieptul…25
1.4.1.4.Spatele si vertebrele.. …25
1.4.1.5.Crupa… ….25
1.4.1.6.Abdomenul…. 26
1.4.1.7.Labele…. 26
1.5.Invelisul de blana…..26
1.6.Alegerea si selectia…26
1.6.1.Alegerea….29
1.6.2.Selectia……30
1.7.Controlul calitatilor productive ale iepurilor……34
1.8.Manipularea iepurilor…34
1.9.Transportul iepurelui…36
Capitolul 2: Ferma de iepuri…36
2.1.Alegerea locului pentru ferma de iepuri…39
2.2.Sisteme de crestere…40
2.3.Cresterea in custi in spatiul deschis (sub cerul liber).. ……41
2.4.Nucleul principal si efectivul de animale…44
Capitolul 3: Reproducerea la iepure……49
3.1.Metode de inmultire….49
3.2.Inmultirea de rasa curata….49
3.3.Incrucisarea…51
3.3.1.Incrucisarea industriala….51
3.3.2.Incrucisarea pentru reproductie…52
3.3.3.Incrucisarea de inghitire/absortie….52
3.3.4.Incrucisarea de variatie…52
3.3.5.Varsarea de sange….53
3.4.Fecundarea, sarcina si nasterea……53
3.4.1. Fecundarea…..54
3.4.2.Sarcina…….56
3.4.3.Nasterea…..58
3.5.Intarcarea puilor….60
3.6.Determinarea sexului puilor de iepure……61
3.7.Numerotarea puilor…..62
3.8.Bonitarea….63
Capitolul 4: Hranirea iepurilor….64
4.1.Proteinele…..65
4.2.Lipidele…. …..66
4.3.Glucidele…66
4.4.Substantele minerale….66
4.5.Vitaminele….67
4.6.Apa….68
4.7.Caracteristicile diferitelor feluri de furaje….69
4.7.1.Furaje concentrate….69
4.7.2.Furaje combinate……71
4.7.3.Furaje verzi…..72
4.7.4.Furaje simple….73
4.7.5.Furaje suculente…..73
4.8.Hranirea diferitelor categorii de iepuri…..75
4.8.1.Hranirea iepurilor adulti….75
4.8.2.Hranirea iepurilor in perioada reproducerii…76
4.8.3.Hranirea femelelor gestante…77
4.8.4.Hranirea femelelor in perioada de alaptare…78
4.8.5.hranirea puilor…..78
4.9.Greseli in hranirea iepurilor- cauze si modalitati de inlaturare….79
4.10.Prevenirea intoxicatiilor…..81
4.10.1.Intoxicatiile cu nitrati si nitruri….82
4.10.2.Intoxicatiile cu ierbicide si pesticide……83
4.10.3.Intoxicatiile cu metale grele…..84
4.10.4.Intoxicatiile cu adosuri chimice din alimentatie….84
4.10.5.Intoxicatiile cu mucegaiuri si ciuperci….85
4.10.6.Intoxicatii cu plante otravitoare…87
Capitolul 5: Masuri profilactice in ferma de iepuri….91
5.1.Boli netransmisibile……93
5.1.1.Boli generate de deficiente in alimentatie….93
5.1.1.1.Avitaminoza (lipsa de vitamine)….. …94
5.1.1.2.Cresterea neregulata a dintilor……95
5.1.1.3.Imbolnaviri ale stomacului si a intestinelor….95
5.1.1.4.Imbolnaviri ale cailor respirotorii…96
5.1.1.5.Insolatiile….97
5.1.1.6.Degeraturi……97
5.1.1.7.Ranile labelor…98
5.1.1.8.Conjunctivita….98
5.2.Boli infectioase….99
5.2.1.Boala hemoragiei virale……99
5.2.2.Mixomatoza…..100
5.2.3.Holera…101
5.3.Boli parazitare…..102
5.3.1.Raia……102
5.4.Infestare cu insecte parazite…103
5.5.Dezinfectia….104
5.6.Dezinfectia……106
5.7.Deratizarea……107
Capitolul 6: Valorificarea productiei fermei de iepuri……109
6.1.Produsele obtinute prin cresterea iepurilor de casa si pietele de desfacere….109
6.2.Produsele obtinute de la iepuri si prelucrarea lor primara/initiala… ..110
6.3.Sacrificarea, prelucrarea si ambalarea……111
6.4.Prelucrarea primara a pieilor …118
6.5.Lana de iepure… . 126
6.6.Balegarul de iupure…129
6.7.Prelucrarea pieilor de iepure pentru cojocarie in conditii casnice…129
6.8.Prelucrarea lanii de iepure in caonditii casnice……133
6.9.Achizitionarea iepurilor ca material de reproductie sau nucleu de baza al fermei….136
6.9.1.Expertizarea iepurilor in vederea achizitionarii….137
6.9.2.Aprecierea in functie de rasa….138
6.9.3.Aprecierea in functie de aspectul exterior si constitutie……138
6.9.4.Aprecierea in functie de greutate…..138
6.9.5.Aprecierea iepurilor in functie de fertilitate si calitati materne….139
Capitolul 7: Retete culinare pentru gurmanzi….142
Civet…144
Iepure a la francaise…144
Pulpa de iepure burgunda….145
Cotlete Chesterborough…..145
Rable de lievre…..146
Ciorba de iepure…..146
Friptura de iepure la cuptor…..146
Iepure fript la firgare…147
Friptura de iepure cu smantana…147
Mancare rece de iepure cu masline….148
Pateu de ieupure….150
Iepure cu ciuperci……150
Bibliografie…151

Iepurele a fost modificat ultima oara in 12 martie 2015 de CartiAgricole

Informații suplimentare

Editura

Numar Pagini

Recenzii

Nu există încă recenzii.

Fii primul care adauga o recenzie pentru “Iepurele”