Publicat pe Lasă un comentariu

Cum alegem semintele pentru gradina noastra: 15 sfaturi de la specialist

Plantat seminte

1. Fa un plan al gradinii si functie de acest plan achizitioneaza semintele.

2. Nu uita sat tii cont de clima, tipul de sol pe care-l ai in gradina, asolament.

3. De regula, pui in gradina legumele preferate, cele care se pot pastra peste iarna, dar si un strat, doua sa fie cu ierburi aromatice. Daca nu-ti poti permite un strat de ierburi aromatice(din lipsa de spatiu), poti semana in ghivece sau jardinière care vor decora terasa sau intrarea in casa.

4. Daca esti o persoana ocupata si nu ai timp suficient pentru gradinarit, alege seminte de legume si flori putin pretentioase si care cer un minim de ingrijire.

5. Daca spatiul destinat gradinii de legume este mic, ai grija sa alegi specii care sunt compacte si ocupa spatiu putin. Exemplu: salata, ridichi de luna, rosii, ardei, fasole. Eviti dovlecii, castravetii, pepenii sau porumbul zaharat.

Dupa ce ai rezolvat toate cele de mai sus te concentrezi pe achizitionarea semintelor.

6. Fii selectiv cu alegerea furnizorilor! Cumpara seminte de calitate. Ai grija ca pe pachet sa fie inscriptionate toate elementele de identificare: soi/ hibrid, producator, lot si mai ales termenul de valabilitate.

7. Nu cumpara seminte expirate sau care nu au data de ambalare/ termen de expirare inscriptionate. Nu va lasati pacaliti de pret!

8. Cumpara cu 10 % mai mult decat ai nevoie, sa ai pentru orice eventualitate. Unele legume cum sunt spanacul, loboda, salata, ridichile de luna, pot avea 2 recolte pe an, primavara si toamna, deci, ai nevoie de seminte.

9. E bine sa achizitionezi semintele de la firme specializate care-ti pot da detalii cu privire la particularitatile de care sa tii cont pentru fiecare planta.

10. Unele seminte au nevoie de o perioada de pregatire pentru a germina (diverse tratamente termice, tratamente fitosanitare, etc), unele seminte germineaza numai la lumina, altele germineaza numai la intuneric.

11. Trebuie sa citesti cu atentie specificatiile de pe ambalaj si daca ai neclaritati sa ceri ajutorul unui consultant de la firma furnizoare.

12. Cumpara seminte cu diverse rezistente la boli, compara produsele diverselor firme, alege semintele romanesti care sunt adaptate la conditiile pedo-climatice din tara noastra.

13. Ai grija cand semeni semintele, solul sa nu fie rece si imbibat cu apa fiindca semintele vor putrezi sau nu vor rasari. Respecta temperatura din sol indicata de producator pentru semanat.

14. Daca au ramasa seminte neutilizate e bine sa le tii in ambalajul original pe cat posibil, daca nu, pastrati-le in pungi de hartie pe care sa scrieti specia, soi/hibrid si anul de provenienta si puneti-le intr-un loc intunecos si rece. Astfel se pot pastra mult timp.

15. Daca ai seminte mai vechi si nu stii daca mai sunt bune sau nu, poti face un test de germinare. Pe o bucata de sugativa sau prosop din hartie imbibat cu apa, presara cateva seminte. Daca mai putin din jumatatea au incoltit e cazul sa-ti achizitionezi urgent seminte.

Autor: Diana Chetreanu

Inginer horticultor

Seminte recent adaugate pe site:

Cele mai recente carti pentru horticultori:

Lasă un răspuns