Publicat pe Lasă un comentariu

Amenajeaza-ti gradina mai frumos ca vecinul tau, 12 sfaturi simple

Sezonul cald se apropie cu pasi repezi si daca nu te-ai apucat sa-ti amenajezi gradina, e momentul sa te ocupi de ea daca vrei sa-ti savurezi cafeaua in gradina sau sa faci un gratar cu prietenii.

Casute de pasari colorate

1. Nu uita de curatenia generala

Daca nu ai strans resturile vegetale in toamna acum e timpul sa o faci. Sa aduni toate frunzele si resturile uscate, sa maturi aleile, sa repari sau sa vopsesti pergolele, garduletele din lemn ce despart straturile de flori.

2. Aspectul gardului si al portii de la intrare spun multe despre proprietar

Degeaba ai o gradina frumoasa, plina de exemplare unice daca gardul care le imprejmuieste sta sa cada. Daca e din lemn, inlocuieste scandurile putrezite, rupte si apoi aplica-i un strat de grund special pentru intemperii dupa care-l vopsesti intr-o culoare care sa se armonizeze cu casa. Daca gardul e din metal, curata rugina si aplica-i si lui un strat de grund protector apoi vopsiti.

Daca sunteti inconjurati de ziduri din caramida/ beton, aveti grija sa le curatati si sa le aplicati un strat de var sau vopsea lavabila intr-o culoare neutra.

Puteti acoperi aceste ziduri cu vegetatie fixand spaliere din lemn pe care apoi se vor prinde lastarii trandafirilor cataratori, clematis, lonicera (iasomie parfumata) sau orice alta planta cataratoare care va place. Puteti amenaja pergola in dreptul zidurilor  pentru a le masca sau puteti fixa etajere pe care sa asezati niste ghivece frumoase cu plante curgatoare.

Idee: Dintr-o rama veche din lemn pe care sa o reconditionati si sa-i dati un aspect retro, puteti face o oglinda mare pe care sa o fixati pe perete. Un astfel de detaliu, intr-o gradina mica va crea senzatia optica de largime, de spatiu mai mare.

O poarta si un gard bine ingrijit dau impresia ca acolo locuieste o familie de gospodari! Stiti cum e… prima impresie conteaza!

3. Amenajati alei din dale de piatra, pavele sau pietris

Daca sunteti posesorii unui gazon generos si bine intretinut, amenajati alei de tipul “ pasul japonez” din dale de piatra puse la distanta de un pas pentru a va putea deplasa  dintr-o parte in alta a gradinii fara sa va udati sau murdari pe pantofi in zilele ploioase.

Daca aleia este amenajata din dale de piatrae aveti grija sa smulgeti buruienile si smocurile de iarba care rasar printre dale (puteti utiliza un erbicid).

Daca gradina este in panta puteti opta pentru cateva trepte din dale de piatra sau amenaja terase iar pe una din terase sa amenajati un loc de luat masa sau servit cafeaua.

4. Discretie – solutie “verde” impotriva privirilor indiscrete

Daca iti doresti mai multa intimitate fata de vecini sau nu-ti plac ocheadele aruncate de trecatori in gradina ta, amenajeaza un gard protector din plante cu port columnar cum sunt Thuja, Chamaecyparis sau plante cataratoare ca vita salbatica, clematis, iedera, care sa imbrace gardul si sa formeze un perete vegetal.

5. Structureaza gradina

Daca nu ai o curte mare poti crea o zona multifunctionala cu gratar, loc de luat masa si zona de relaxare cu sezlonguri.

Daca spatiul este generos si bugetul iti permite atunci poti crea zone diferite destinate relaxarii, locului de servit masa, gratar, etc.

6. Foloseste inteligent microrelieful din gradina

Daca gradina se afla in panta e bine sa amenajezi terase pe diferite nivele creand astfel microclimate pentru diverse plante.

Chiar si o gradina plana se poate amenaja in acest mod fie prin adaos de pamant (1 – 2 basculante de pamant) si terasarea gradinii sau pur si simplu amenajarea unui colt de gradina in stil gradina de piatra sau rocarie.

Atentie: In cazul in care optati pentru terasare aveti in vedere un zid de sprijin din piatra pentru a preveni alunecarea de teren mai ales daca locuiti intr-o zona cu precipitatii.

Daca gradina este in panta si nu aveti posibilitatea de terasare iar pericolul de alunecare de teren exista, atunci acoperiti zona cu agrotextil si plantati arbusti fixatori de teren ca berberis, mahonie, juniperus. Pe spatii generoase se pot planta pomi fructiferi (fara agrotextil, evident).

7. Amenajeaza un loc de relaxare

Gaseste un spatiu mic langa o pergola cu trandafiri sau la umbra unui pom unde sa-ti amenajezi un loc intim pentru relaxare. Monteaza o bancuta sau masuta cu 2 scaune, exista acum nenumarate optiuni pentru mobilierul de gradina.

8. Iazul din gradina ta

Daca esti posesorul unui teren cu panza freatica aproape de suprafata si un sol nedrenat atunci o sa ai vesnic apa in gradina. Poti transforma acest neajuns intr-un mini lac decorativ. Tot ce trebuie sa faci este sa sapi un parau si un iaz unde acesta sa se reverse. Intareste marginile albiei cu piatra de rau si bolovani. Planteaza in aceasta zona plante iubitoare de apa  ca Iris versicolor, Typha laxmanii, Typha minima, Saurus cernus, Caltha palustris, Nymphaea spp (nuferi).

9. Mascheaza zonele inestetice

Daca ai zone inestetice in gradina incearca sa le maschezi folosindu-te de imaginatie, de lucruri vechi pe care le poti reconditiona si transforma in piese care sa atraga privirea. Exemplu, mese pe care poti pune ghivece cu flori, paravane cu care poti masca intrarea intr-un sopron. Puteti crea garduri din plante care sa ascunda privirii diverse zone.

10. Creeaza iluzii optice

Mariti vizual gradina prin utilizarea liniilor curbe cand amenajati stratul cu flori, jucati-va cu inaltimea plantelor. Tot pentru gradini mici se preteaza speciile pitice de arbusti si florile de talie joasa.

Iazul sau jacuzzi pot fi o optiune, apa reflecta albastrul cerului si va da senzatia de spatiu mai mare.

11. Curti din beton

In cazul in care curtea casei nu dispune de nici un petic de pamant, o puteti amenaja cu ghivece cu flori.

Optati pentru vase din ceramica de tip roman sau grecesc. Utilizati vase suspendate cu flori curgatoare. Strajuiti intrarea in casa cu 2 vase mari in care sa semanati plante aromatice ca rozmarin, cimbrisor, lavanda, va vor tine tantarii departe de casa.

12. Accesorii de gradina

Personalizati-va gradina! Utilizati lampi solare de-a lungul aleilor sau chiar  in stratul cu flori.

Montati casute de pasari confectionate din placaj pe care apoi sa-l vopsiti in culori vii.

Nu uitati de lampioane, ghirlande luminoase sau felinare pentru lumanari daca va doriti o gradina romantica.

Acestea sunt cateva sugestii pentru a avea o gradina frumoasa, va urez spor la gradinarit!

Autor: Diana Chetreanu

Inginer horticultor[no_toc]

Cele mai recente carti pentru horticultori:

Lasă un răspuns