Publicat pe Lasă un comentariu

Cum obtii cel mai bun pamant pentru gradina: retete pentru amestecuri nutritive

Ce este substratul nutritiv

Rasadurile sunt plante tinere, la inceputul vegetatiei obtinute in conditii organizatorice si tehnice speciale si care prin transplantare servesc la infiintarea culturilor.

Substratul nutritiv joaca un rol extrem de important in reusita obtinerii unor rasaduri de buna calitate. Din acest motiv  substratul trebuie sa aiba anumite caracteristici: sa aiba structura corespunzatoare care sa asigure schimbul de gaze cu atmosfera, sa fie afanat, sa aiba porozitate mare, sa fie permeabil, sa aiba capacitate mare de retinere a a apei, bogat in elemente nutritive, sa contina ciuperci care sa faca micoriza (asociaţie simbiotică realizată între miceliul unei ciuperci şi rădăcinile unei plante ierboase sau  lemnoase) dar care sa nu contina microorganisme fitopatogene.

Astfel de substraturi se obtin din amestecarea mai multor componente de natura organica si anorganica  iar raportul dintre ele nu trebuie sa depasasca  3:1 sau 4:1.

Pamant pentru gradina

Principalele componente ce alcatuiesc substratul nutritiv sunt: turba neagra si rosie, mranita, pamantul de telina, pamantul de frunze, nisip, perlit iar in ultima vreme se folosesc si composturi forestiere din rumegus de rasinoase, composturi gospodaresti, resturi vegetale, substraturi din ciupercarii, namol din statiile de epurare a apei.

Trebuie sa avem grija ca in aceste amestecuri componentele organice sa nu fie prea uscate, turba contine 60 – 70% apa, mranita 50 – 60%, compost 40 – 50%.

Componentele substratului nutritiv

Mranita provine din descompunerea avansata, timp de 1 – 2 ani, a gunoiului de grajd folosit ca biocombustibil pentru incalzirea rasadnitelor. Nu trebuie sa depasasca 50% dintr-un amestec altfel creste concentratia solutiei amestecului cu consecinte nefaste pentru plante. Poate contine seminte de buruieni si germeni de agenti patogeni deci, trebuie dezinfectata.

Turba este provenita din descompunerea unor depozite natural de muschi de turba (Sphagnum). Are o mare capacitate de retinere a apei (peste 200%) si cedare a acesteia in teren in maxim 20 zile. Se recomanda turba rosie care are un pH acid (pH 3,5 – 4,5) dar care echilibreaza reactia amestecului care contine componente neutre sau alcaline. Turba nu contine agenti fitopatogeni deci, nu trebuie dezinfectata.

Pamantul de telina provine din stratul superficial  (10 – 12 cm) al unor terenuri inierbate, terenuri necultivate, izlazuri. Brazdele se aseaza in platforme de 1 m inaltime si se uda periodic. Este lipsit de boli si daunatori.

Pamantul de lucernarie sau terenuri cultivate cu cereale paioase si leguminoase (plante din fam. Fabaceae sau Leguminosae ca mazare, mazariche, bobusor). Se evita terenurile erbicidate!

Nisipul are rolul de a creste permeabilitatea substratului pentru aer si apa. Trebuie extras numai din cariere de pe cursurile de apa nepoluate. Se recomanda nisipul cu granulatie grosiera, fara resturi vegetale sau componente aluvionare.

Compostul forestier provine din aschiile de lemn rezultate din prelucrarea trunchiurilor de conifere. Se maruntesc, se composteaza si se adauga ingrasaminte cu azot. Se obtine un material cu pH usor acid, lipsit de boli si daunatori si cu continut scazut in elemente nutritive accesibile plantelor imediat.

Compostul gospodaresc este folosit in fermele private de tip familial si se obtine din fermentarea tuturor resturilor organice din gospodarie.

Perlitul este un component inert din punct de vedere chimic, provine din tratarea rocilor vulcanice la temperaturi foarte mari (peste 700 º C), rezultand particule granulare spongioase avand porozitate ridicata, capacitate mica de retinere a apei, pH neutru, nu contine elemente nutritive si nici agenti patogeni si este un material usor (110 kg /m³).

Inlocuieste cu succes nisipul.

Stabilirea proportiilor in care diferite materiale intra in alcatuirea substratului nutritiv este foarte importanta si se reflecta in calitatea rasadului produs.

Retete de amestecuri nutritive pentru rasaduri si semanat

Amestecarea componentelor se face toamna sau primavara devreme, in perioade mai putin solicitate de alte lucrari. Se maruntesc si se cern componentele amestecului, se masoara in volume folosind galeti, roabe, etc., conform retetei si se rastoarna pe platforma (loc drept betonat sau pe care se pune o folie mai mare) in straturi succesive si se amesteca prin lopatare si greblare pana la omogenizare perfecta.

Ca si amestec universal puteti folosi 75% turba + 25% mranita  sau 60% turba si 40% mranita.

D-na profesoara Gheorghita Hoza ne-a sugerat o reteta care determina scurtarea perioadei de obtinere a rasadurilor: 75% turba, 23% compost forestier si 2% perlit.

  • 40% turba + 30% mranita + 20% pamant de telina + 10% nisip – substrat foarte bun pentru repicat si umplerea ghivecelor. Poate fi utilizat la orice tip de plante dar cu precadere la ardei si vinete.
  • 50% mranita + 40% pamant de telina + 10% nisip – substrat pentru repicat la tomate (pH 6,5 – 7).
  • 20% mranita + 30% telina +50% turba – substrat repicat castraveti (pH 7).
  • 50% mranita + 25% telina + 25% nisip – substrat repicat varza, conopida, salata (pH 6,5 – 7).
  • 30% mranita + 20% telina + 30% turba + 20% nisip – substrat pentru semanat la tomate (pH 6,5 – 7).
  • 40% mranita + 50% telina + 10% nisip – substrat pentru semanat la ardei si vinete (pH 6 – 6,5).
  • 40% mranita + 40% telina + 20% nisip – substrat pentru semanat la castraveti.
  • 25% telina + 50% turba + 25% nisip – substrat pentru semanat salata, varza, brocoli.
  • 45% mranita + 45% telina + 10% nisip + 5% balegar – ptr. cuburi nutritive la tomate
  • 20% telina + 60% turba + 5% nisip + 15% balegar – ptr. cuburi nutritive destinate ardeilor si vinetelor.
  • 50% mranita + 20% telina + 20% turba + 5% nisip + 5% balegar – cuburi nutritive ptr. castraveti.
  • 30% mranita + 30% telina + 30% turba + 10% nisip + 5% balegar – cuburi nutritive pentru varzoase, salata.

PONT: Indiferent de reteta utilizata, inaintea folosirii, este obligatoriu dezinfectia amestecului nutritiv. Puteti face aceasta operatiune inainte de amestecare, doar la componentele care necesita acest lucru sau puteti face dupa amestecare la cantitatea intreaga.

Pentru rasaduri bio amestecul se dezinfecteaza cu vapori supraincalziti la 80 º C.

In gospodarie, utilizati Previcur 607 SL – 300 ml / m³  (nu este necesar timp de pauza) sau Formalina 40 CS-2 ml/m³ (timp de pauza 10 – 30 zile functie de temperatura solului)

Pentru o buna dezinfectie chimica, trebuie sa intindeti amestecul intr-un strat uniform de 25 – 30 cm, se aplica tratamentul si se inveleste cu o prelata sau folie din polietilena timp de 3 zile. Dupa dezvelire, se lopateaza amestecul pentru a inlatura vaporii de pesticide care sunt toxici pentru semintele de rasaduri.

Pentru a evita acest neajuns e bine  sa efectuati operatiunea cu 15 – 20 zile inainte de utilizare.

In unele amestecuri se adauga nutrienti suplimentari (la o galeata de 10 l):

  • 10 g azotat de amoniu, 100 g superfosfat si 30 g sare potasica – pentru solanacee
  • 30 g azotat de amoniu, 50 g superfosfat si 10 g sare potasica – pentru varzoase
  • 10 g azotat de amoniu, 75 g superfosfat si 25 g sare potasica pentru cucurbitacee

Dintr-un m³ se obtin:

  • 5000 ghivece  5 x 5 x 5 cm
  • 2000 ghivece  7 x 7 x 7 cm
  • 700 ghivece 10 x 10 x 10 cm

Pe o suprafata de  un m² se pot aseza:

  • 400 cuburi  5 x 5 x 5 cm
  • 204 cuburi  7 x 7 x 7 cm
  • 100 cuburi  10 x 10 x 10 cm

Sper sa va ajute si aceste informatii si va urez spor la gradinarit !

Autor: Diana Chetreanu

Inginer horticol

Cele mai recente carti pentru horticultori:

[no_toc]

Lasă un răspuns