Publicat pe 2 comentarii

Cresterea ovinelor pas cu pas

Cre┼čterea oilor in Romania Cre┼čterea oilor ├«n ┼úara noastr─â are tradi┼úie de secole. Aceast─â specie valorific─â cel mai bine p─â┼čunile ┼či f├«ne┼úele, din care o bun─â parte se afl─â ├«n zona de munte. Acesta este motivul al─âturi de produc┼úia diversificat─â, care face din cre┼čterea ovinelor o ramur─â foarte important─â a zootehniei, av├«nd o tradi┼úie at├«t…

Citeste articolul

Publicat pe Las─â un comentariu

Cultura Rapitei

Cultura rapitei, intrebuintare si scurt istoric Valorificarea potentialului agricol prin ├«ncurajarea culturilor alternative de plante tehnice, rapita, ├«n vederea asigurarii unei surse energetice alternative de combustibil pentru tractoare si masini agricole autopropulsate, reprezinta un deziderat energetic actual cu largi perspective de dezvoltare. ├Än Rom├ónia rapita s-a cultivat pe suprafete mai mari ├«nainte de primul razboi…

Citeste articolul

Publicat pe Las─â un comentariu

Cultivarea castravetilor

Cultivarea castravetilor in camp deschis Cerinte Castravetele este o cultura cu cerinte mari fata de temperatura. La o┬átemperatura de pina la 14┬░C semintele nu incoltesc, iar la 5┬░C ÔÇô plantele┬ápier. Pentru castraveti se potrivesc solurile usoare, nisipoase. In calitate┬áde culturi premargatoare pot servi orice legume, griul de toamna si┬ámazarea.┬áPentru cresterea in cimp deschis sunt bune…

Citeste articolul

Publicat pe Las─â un comentariu

Alimentatia scroafelor cu purcei

Obiectivul unei alimentatii optime la scroafe Prin alimenta┼úia aplicat─â se urm─âre┼čte sporirea produc┼úiei de lapte, ├«n vederea ├«n┼ú─ârc─ârii unui num─âr mare de purcei pe scroaf─â, o bun─â dezvoltare a acestora, precum ┼či men┼úinerea scroafei ├«ntr-o stare c├ót mai bun─â de ├«ntre┼úinere. La stabilirea necesarului de energie ┼či substan┼úe nutritive trebuie s─â se ┼úin─â seama at├ót…

Citeste articolul

Publicat pe Las─â un comentariu

Cresterea intensiva a sturionului pentru carne si caviar – model de ferma

Model pentru o exploatatie piscicola a sturionului Amplasare fermei Teren in suprafata de 2 ha, in apropierea unei surse de apa de suprafata (rau, lac de acumulare) si intr-o zona cu posibilitati de extragere a apei freatice de buna calitate. (50 x 400 m, panta 1.5-2%). Capacitate de productie 10 tone carne /an (optional si…

Citeste articolul

Publicat pe Las─â un comentariu

Cultivarea inului si canepei in Romania

Inul pentru fibra (Linum usitatissum) Importanta inului pentru fibra consta in multiplele ├«ntrebuintari ale fibrelor cat si ale produselor lui secundare- samanta, turtele, puzderiile, pleava, etc. Fibrele de in sunt rezistente la rupere, la putrezire, si au finete, elasticitate si luciu matasos foarte apreciat. Din ele se confectioneaza panza pentru corabii, parasute, rufarie de pat…

Citeste articolul

Publicat pe Las─â un comentariu

10 lucruri importante despre cultivarea mustarului

Mustarul se cultiv├ú pentru semintele sale bogate ├«n ulei (31-40%). Uleiul se foloseste ├«n industria conservelor, a margarinei s.a. Turtele m├úcinate se folosesc la prepararea mustarului alimentar si ├«n medicin├ú. Are tehnologie simpl├ú si este complet mecanizabil├ú. 1. Mustarul poate da rezultate si ├«n anii secetosi deoarece: ÔÇó are perioada de vegetatie scurt├ú (80-90 zile)…

Citeste articolul

Publicat pe Las─â un comentariu

Nucul – cultivare si importanta economica

Nucul – importanta economica Nucul se cultiv├ú ├«n primul r├ónd pentru fructele sale care se consum├ú at├ót ├«n stare proasp├út├ú c├ót si prelucrate. Spre deosebire de fructele celorlalte specii pomicole, nucile constituie un aliment complet, concentrat. Ele contin substante grase, 2-77 %, substante proteice 12-25 %, hidrati de carbon 5-24%, substante minerale 1, 3-2, 5…

Citeste articolul

Publicat pe Las─â un comentariu

Soia – tehnologia de cultivare

Cum se foloseste soia Utilizarile boabelor de soia s├«nt multiple, boabele ei av├«nd o ridicata valoare nutritiva datorita continutului ridicat ├«n proteina 34 – 39%, grasimi 19 – 20%, vitamine (A,D,E). Din boabe macinate se prepara : lapte, fulgi, br├«nza, ciocolata, sosuri, biscuiti, cafea, bomboane, macaroane, prajituri, etc. Se amesteca ├«n proportie de 4 -…

Citeste articolul