Publicat pe Lasă un comentariu

Care sunt produsele principale exportate de fiecare tara – harta

Europa

Romania exporta metale si produse metalurgice, vecinii bulgari exporta in special haine, majoritatea tarilor europene dezvoltate exporta masini, autoturisme si produse ingineresti, iar Grecia si Portugalia exporta produse alimentare si agricole.

Export princupal europa

America de Nord

Statele Unite exporta in principal tehnologie, precum avioane, motoare, sau echipamente de telecomunicatii. Canada exporta motoare si parti de vehicule, iar Mexic haine si pantofi.

export-america-nord

America Centrala

Tarile din America Centrala exporta in special textile, cafea, zahar si petrol. Este vorba asadar de produse cu un grad scazut de prelucrare sau resurse minerale neprelucrate.

Export America Centrala

America de Sud

Si in acest continetn intalnim in special exportul de resurse, Venezuela exportand petrol, Chile bazandu-se pe cupru iar Bolivia pe gaze naturale. Argentina si Paraguay exporta in special soia in timp ce Uruguay exporta carne de vita. O situatie notabil diferita este in cazul Braziliei, care isi bazeaza economia pe exportul de echipament de transport.

Export America de Sud

Africa

Covarsitoarea majoritate a statelor africane exporta resurse si materii prime, precum aur, diamante, petrol, uraniu, cafea ceai sau animale vii. Exista doua situatii diferite, ambele in state Nord-Africane. Este vorba de Maroc si Tunisia, care exporta in special haine si produse textile

Export Africa

Orientul Mijlciu

Este dominat de departe de exportul de petrol, insa apare si un comert mai putin obisnuit. Este vorba despre Afganistan, care are ca principala marfa de export opiul.

Export Orient

Asia si Australia

China isi duce mai departe renumele de fabrica a lunii si exporta echipament electronic si masini, in timp ce japonia exporta in special motoare si vehicule. India se remarca prin exportu de pietre pretioase iar Pakistan exporta in special textile. Australia exporta cel mai mult carbune, fiind printre putinele tari dezvoltate care are ca principal export materii prime si nu produse cu inalt grad de prelucrare.

Export Asia

Concluzii

Asa cum era de asteptat, exista diferente semnificative intre ce exporta fiecare tara in parte. Tarile cu un nivel de trai ridicat si economii dezvoltate sunt cu precadere exportatoare de produse tehnologice, care incorporeaza multa inteligenta si creeaza bunastare sociala. Tarile sarace exporta cu precadere materii prime. Unele din zonele dominate de exportul de materii prime sunt in acelasi timp si teritorii de razboi.

Unde este Romania? Nici foarte jos, dar nici exceptional de bine. Poate ca este o surpriza ponderea mare pe care o are metalurgia in exporturile tarii noastre. Se pare ca perioada in care industria de lohn era importanta a trecut, semn ca salariile din aceasta zona au inceput sa creasca.

World Commodities Map

 

 

Sursa: http://www.globalpost.com/dispatch/news/business/global-economy/140502/world-commodities-exports-map [no_toc]

Lasă un răspuns