Publicat pe Lasă un comentariu

Cum se cultiva fasolea in camp si in gradina

Fasolea ( Phaseolus vulgaris ) – Fam. Fabaceae – Specie originara din America Centrala si de Sud, a fost introdusa in Europa de spanioli si portughezi. In Romania, fasolea se cultiva din sec. al XVIII –lea si ocupa suprafete mari in zonele de campie si colinare din mai toate judetele.

Particularitati biologice si ecologice ale fasolei

fasole-articol

Fasolea este o planta anuala, erbacee, termofila. In cultura se disting 2 convarietati :

  • convarietatea nanus sau fasolea pitica (oloaga) cu crestere determinata
  • convarietatea vulgaris cu crestere nedeterminata

Fiind o planta originara din zone calde, fasolea este foarte pretentioasa fata de caldura. Temperatura minima de germinare a semintelor este de 15° C si rasarirea are loc in 12 – 14 zile.

Temperatura optima de germinare este de 20 – 27° C  iar rasarirea se face in 4 – 8 zile.

In perioada de vegetatie la temperaturi mai mici de 10° C cresterile inceteaza.

Fata de lumina, cerintele sunt moderate dar au nevoie de o intensitate luminoasa ridicata in perioada de vegetatie.

Pretentiile fata de umiditate sunt moderate, cu exceptia perioadei de inflorire si legare a pastailor cand umiditatea crescuta favorizeaza aceste procese.

Fazele critice pentru apa sunt la: germinarea semintelor, inflorire si legarea pastailor.

Cultivarele de fasole urcatoare au cerinte mai mari fata de apa decat cele pitice.

Fasolea urcatoare da rezultate mai bune in zonele colinare.

Avand perioada scurta de vegetatie, consuma putine substante nutritive dar reactioneaza foarte bine la fertilizarea cu fosfor si potasiu.

Pe solurile sarace in nutrienti e bine sa se faca o fertilizare  cu azot in primele faze de vegetatie, la inflorit. (0,025 kg substanta / 10 m² )

Soiuri de fasole pitica

  • semitimpurii ( 50 – 55 zile ) – Aurelia ( pastaie verde ) , Cristina ( p. Galbena )
  • timpurii ( 55 – 58 zile ) – Ișalnița ( p. verde deschis ) ,  Lena ( p. verde )
  • semitarziii ( 60 – 65 zile ) – Bergamo ( p. verde )
  • tarzii ( 67 – 73 zile ) – Xera ( p. verde )

Soiuri de fasole urcatoare

  • timpurii ( 46 – 53 zile ) –  Costela ( p. verde )
  • semitimpurii ( 54 – 61 zile ) – Clujana ( p. galbena )
  • tarzii ( 62 – 65 zile ) – Aurie de Bacau ( p. galbena )

Cand si cum se cultiva fasolea in camp si in gradina

In ogor propriu, se cultiva dupa legume fertilizate cu gunoi de grajd ca tomate, vinete , ardei.

In succesiune , cultura poate urma dupa salata, spanac, cartofi timpurii, varza timpurie.

Pregatirea terenului pentru cultivarea fasolei

Pentru cultura in ogor propriu, pregatirea terenului se face din toamna cand se sapa terenul, se fertilizeaza cu 75 kg/ ha  (0,075 Kg / 10 m² ) de superfosfat si 75 kg/ ha sare potasica , care se vor incorpora adanc in sol.

Primavara se sapa si se marunteste bine solul si se mai aplica 50 kg/ ha azotat de amoniu (0,05 kg / 10 m² ).

Pe solurile imburuienate se aplica erbicidare cu diverse produse  ( ex. Dual 500 EC – 3-5 l/ ha ; Treflan 24 EC – 3-5 l/ha ).

Daca utilizati samanta necertificata sau produsa in gospodarie, e bine ca inainte de semanat cu 2 – 3 zile , sa tratati samanta impotriva unor ciuperci patogene cu Dithane 4 g/ kg samanta ; Tiuran 75 PU – 4 g / kg samanta sau varianta Eco , hrean 100 g radacina la 1 l apa ( macerat cu care se trateaza semintele )

Semanatul se face cand in sol sunt temperaturi cuprinse intre 14 – 16 ° C, adica in perioada 15 – 20 aprilie in zonele de campie si 25 aprilie – 10 mai in zonele colinare.

Pentru cultura succesiva, semanatul se face in perioada 10. 06 – 01. 07 in zonele colinare si 10 – 20 . 07 in zonele de campie.

Cultivarele pitice se seamna la distanta intre randuri de 40 cm si la 4 – 5 cm intre plante pe rand iar cele urcatoare se seamana in cuiburi ( cate 2-3 seminte la cuib ) la 90 cm intre randuri si 40 – 50 cm intre cuiburi pe rand.

Adancimea de plantare este de 3 – 4 cm.

Se obtine o desime de 55 – 60 plante / 10 m² la cultivarul pitic

20 – 30 plante / 10 m² la cultivarul urcator

Cantitatea de samanta utilizata  – 1 – 1,4 kg / 10 m² la fasolea oloaga

– 0,6 – 0,8 kg / 10 m² la fasolea urcatoare

Lucrari de intretinere la cultura de fasole

Se aplica 2 -3 prasile , cu sapa, pentru distrugerea buruienilor  si spargerea crustei. Ultima prasila se face inainte de inflorit!

Pentru asigurarea unei rasariri uniforme, la cultura succesiva, se aplica o norma de udare de 0,3 m³ / 10 m²

La  fasolea urcatoare se face raritul plantelor pe rand lasand cate 2 plante / cuib.

In zonele secetoase se aplica 3 – 4 udari prin aspersiune cu norma de 0, 3 – 0,4 m³ / 10 m² in perioada infloritului si la legarea pastailor.

Atentie! Irigarea se face dimineata in intervalul orar 6 – 8 si seara  18 – 19 pentru a nu provoca arsuri plantelor!

Pentru cultivarele urcatoare este necesara lucrarea de tutorare / palisare . Pe suprafete mai mari plantele se paliseaza pe spalier inalt format din araci distantati la 4 – 5 m intre ei si o sarma fixata la partea superioara a acestora. La baza fiecarei plante se leaga o sfoara lunga care se intinde si se leaga la capatul celalalt de sarma spalierului. Plantele se vor infasura  ( pe masura ce cresc ) pe aceasta sfoara care le va sustine.

Pe suprafete mici se utilizeaza araci de 2 – 2,5 m pentru fiecre planta in parte.

Prevenirea si combaterea bolilor si daunatorilor fasolei

Ca si boli fecvente, in cultura fasolei intalnim:

mozaicul comun, mozaicul galben, arsura bacteriana, antracnoza, putregaiul cenusiu

Ca tratamente se pot utiliza urmatoarele  substante:

  • Turdacupral – 0,5 %,
  • Captadin 50 PU – 0,2 %

Macerat de coada calului ( Equisetum arvense ) 1kg planta la 10 l apa la care se poate adauga 0,3 % sapun de casa  ( facut din uleiuri vegetale sau grasimi animale )!!! Nu utilizati sapun din comert, facut din chimicale !!!

Maceratul de mai sus se dilueaza de 5 ori si se administreaza cu o pompa pe toata planta , tot timpul anului. Se poate utiliza si la alte culturi.

Acest macerat fortifica plantele si tine bolile criptogamice la distanta.

Dintre daunatori ai fasolei paduchele negru al sfeclei ( Aphis fabae ) colonizeaza frunzele , lastarii, florile si pastaile, le inteapa si le suge seva debilitand planta.

Ca si substante folosite: Carbetox 37 EC – 0,4 % , Fastac 10 EC- 0,03 % , maceratul de coada calului combate si el bine afidele si acarienii.

Insecticid facut din 150 – 300 g sapun de casa ( fara chimicale in el , nu confundati cu soda caustica ce este absolut necesara la prepararea sapunului dar care nu se regaseste in produsul final !!! ) la 10 l apa.

Recoltarea fasolei

Recoltarea se face manual , pe masura ce pastaile se formeaza. Recoltarea se face dimineata devreme sau seara deoarece pastaile se deshidrateaza foarte usor.

Se pot pastra timp de 12 – 14 zile la o temperatura de 7 – 10 ° C si o umiditate de 85 – 90 %.

Atentie! Cititi  indicatiile de pe flacon si preparati solutia conform prospectului , a      numarului de plante sau a suprafetei. La aplicarea tratamentului utilizati echipament de protectie : ochelari de protectie, masca, pelerina de ploaie cu gluga, manusi din cauciuc.! Dupa fiecare tratament spalati bine vermorelul! Pastrati produsele fitosanitare in ambalajele originale in loc uscat si racoros, sub cheie! Incercati sa utilizati produse prietenoase cu mediul si nu uitati sa va spalati pe maini!

Autor : Diana Chetreanu

Inginer horticultor

Seminte Recomandate

Lasă un răspuns