Publicat pe Lasă un comentariu

Cultivarea lamaiului in apartament si in gradina – tehnici de ingrijire in ghivece

Am auzit ca sunteti interesati de citrice si mi-am propus sa dezbat subiectul mai pe larg.

Cultivarea lamaiului

Citricele reprezintă un termen comun pentru mai multe fructe și un gen de plante cu flori din famila Rutaceae, genul Citrus.

  • Citrus aurantifolia – Lima
  • Citrus maxima – Pomelo
  • Citrus limonium  – Lamai
  • Citrus reticulata – Mandarina
  • Citrus x sinensis – Portocal

Am sa va descriu lamaiul sub toate aspectele si toate caracteristicile acestei plante sunt valabile pentru toate plantele genului Citrus.

Conditii pentru cultivarea lamaiului

Lamaiul este o planta sempervirescenta si in conditii normale de vegetatie ( adica acasa in locul de origine – zona subtropicala ) putem intalni in acelasi timp pe pom, flori, fructe mari, fructe mici mai mult sau mai putin coapte.

O caracteristica “exotica” a acestei plante este ca fructele isi pastreaza proprietatile alimentare si cantitatea de vitamina C chiar daca acestea au ramas 2 ani pe pom neculese.

Fiind o specie care creste in zonele subtropicale, la noi in tara nu poate fi cultivat decat ca planta de apartament.

Un fruct are nevoie de cel putin 10 frunze active fiziologic pentru a se forma si dezvolta normal. De aceea ingrijirea frunzisului si mentinerea acestuia in conditii optime va stimula fructificarea.

Cerintele citricelor fata de mediu sunt temperaturi ϵ 12 – 25º C, lumina suficienta fara sa stea in bataia soarelui direct, sol bogat si afanat si o reactie pH ϵ 5,5 – 6.

In general cantitatea de lumina se coreleaza cu temperatura aerului. Teoretic sub 5º C un lamai intra in stres dar daca este tinut la 4 – 5 º C si fara lumina acesta poate supravietui 3-4 luni ( pe timp de iarna ).

Lamaiului nu-i place sa stea cu “picioarele in apa” de aceea umiditatea solului trebuie sa fie la max. 60% din capacitatea toatala, altfel radacinile putrezesc si planta moare.

Ca si soiuri de lamai se recomanda Lisabona, Mayer, Villa Franca.

Inmultirea lamaiului

Se poate face prin samanta sau pe cale vegetativa (butasire, marcotaj, altoire).

Inmultirea lamaiului prin samanta

Plantele obtinute din samanta nu pastreaza totdeauna caracterele culturale ale soiului, in plus fructificarea se face dupa 8-10 ani fata de 3-4 ani in cazul pomilor altoiti. De aceea se impune altoirea utilizand ca portaltoi puieti de lamai.

Semintele se scot din fruct, se curata de resturile gelatinoase, se spala si se lasa intr-o cana cu apa calduta pana a doua zi (puteti folosi semintele care au cazut in ceai dupa ce ati stors lamaia ). A doua zi se seamana in tavite sau direct in ghivece intr-un amestec de turba+perlit. Cand puietii au ajuns la 12–15 cm sunt transplantati in ghivece (pentru cei produsi in tavite, terine sau ghivece in care s-au semanat mai multe seminte). Aveti mare grija la transplantat, plantele sunt foarte sensibile la aceasta lucrare si bine ar fi sa nu distrugeti balotul din jurul radacinilor (pamantul).

Se vor transplanta intr-un amestec de o parte mranita + 2 parti pamant de frunze + o parte nisip ( perlit ). Dupa plantare se uda si se pun intr-un loc semiumbros timp de 2 saptamani. Pe parcursul a 3-4 luni se vor face fertilizari cu fertilizant special pentru citrice (2-3 tratamente) sau must de gunoi de grajd diluat de 10 ori (4-5 tratamente).

In toamna (daca semintele s-au semanat in iarna ), puietii care in zona coletului (punctul de prindere intre radacina si trunchi ) au 7-8 mm se poat altoi in oculatie (vezi articolul altoiri).

Inmultirea lamaiului prin altoi sau butasi

Altoaiele se recolteaza de la plante verificate sub aspectul sanatatii, calitatii fructelor si a productivitatii.

Transplantarea lamaiului se face primavara avand grija sa nu-i stricati balotul.

Inmultirea prin butasi se face recoltand butasi de 10–15 cm care se taie sub un mugure, se desprind toate frunzele mai putin 2 din varf care se taie pe jumatate pentru a reduce suprafata de evapotranspiratie.

Fiecare butas se trece prin solutie de inradacinat sau prin praf de carbune iar apoi se infing intr-un amestec de turba cu perlit pana aproape de frunzele din varf. Se mentine substratul umed fara a exagera cu umiditatea.

Ingrijirea lamailor

Lamaiul este o planta sensibila la schimbari bruste de temperatura si la diferentele de umiditate dintre sol si aer. Atentie la acesti factori mai ales in sezonul rece!

Cum ingrijim lamaiul iarna

Iarna, cand cei doi factori sunt insuficienti iar temperatura este ridicata datorita sistemului de incalzire, vor aparea perturbari fiziologice.

Primul efect se va vedea pe frunze care se vor rasuci si vor cadea. Bine ar fi ca planta sa stea  intr-o incapere luminata si la o temperatura de 12 – 16 ºC iar udarea sa se faca cu apa statuta (nu direct de la robinet ci lasata de pe o zi pe alta) la o temperatura de 20 º C.

In cazul in care nu exista posibilitatea de mai sus, lamaiul va ierna intr-o camera rece la 7-8 º C si lumina putina. Temperatura nu trebuie sa ajunga la 0º C.

Udatul iarna se face foarte rar  ( o data pe saptamana ) apa in exces ducand la putrezirea radacinilor.

Daca aerul din incapere este cald si uscat, e bine sa  pulverizati usor apa pe frunze iar in zilele cu un pic de soare sa aerisiti bine camera.

Cum ingrijim lamaiul in restul anului

Primavara, odata cu cresterea intensitatii luminii, plantele pornesc in vegetatie si infloresc. E bine ca in perioada infloritului sa nu cresteti temperatura din incapere peste 17 º C altfel florile vor avorta. Nu este bine sa  existe nici diferente mari de temperatura pe parcursul zilei dar nici intre noapte si zi (nu se scade temperatura sub 12 º C).

Pe masura ce temperaturile de-afara cresc, lamaii pot fi scosi in curte, veranda, terasa dar bine ar fi sa fie un loc adapostit si la semiumbra.

In aceasta perioada udatul se face odata la 2 zile iar in perioada verii zilnic.

Fertilizarea se face cu ingrasaminte minerale  (N,P,K ) sau organic cu mranita, must de gunoi de grajd sau pasari.

Pentru fertilizarea minerala e bine sa optati pentru solutiile gata preparate special pentru citrice, acestea continand formula optima.

Respectati dozajul de pe ambalaj iar daca pamantul este uscat pulverizati inatai apa si apoi fertilizati. Fertilizarea se face odata la 10 zile vara si odata pe luna iarna.

La fertilizarea organica se dilueaza mustul de gunoi de grajd fermentat de 10 ori si se aplica la fiecare 10 zile. Daca utilizati gunoi de pasari, acesta se lasa la fermentat o saptamana si apoi se dilueaza de 15 – 20 ori.

Mranita se asterne in strat de 2 cm la suprafata ghiveciului si se schimba odata pe luna.

Combaterea bolilor si daunatorilor lamaiului

Lamaii sunt vesnic atacati de paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae), paduchi de frunze. Se fac stropiri cu insecticide iar pe pomii mici acestia se indeparteaza cu un burete curat sau vata imbibata in solutie de alcool sau sapun ( raport 1:1).

Bolile sunt produse de ciuperci criptogamice datorita umiditatii excesive si in acest caz se reduce umiditatea si se aplica produse fitosanitare.

Lucrarile de taiere la lamai

Scheletul coroanei la lamai este format dintr-un ax si mai multe ramuri de ordinele I, II, III si alte ordine superioare. Ramurile din primele trei ordine  nu rodesc, fructificarea se face pe ramuri de ordinul IV si se continua pe ordine V si VI ca apoi sa scada iar.

Cunoscand aceasta insusire a lamaiului, taierile trebuie conduse astfel incat sa se ajunga cat mai repede la ramuri de ordin IV. Majoritatea lamailor fructifica pe lastari subtiri, scurti si dispusi orizontal.

In conditiile tarii noastre, lamaiul are tendinta ade a forma lastari lacomi in detrimentul ramurilor de rod. In acest caz coroanele incep sa se indeseasca si daca produc o fac doar la periferia coroanei. In primul an se formeaza coroana prin realizarea unui schelet echilibrat. Pomul trebuie sa aiba un trunchi de 10–15 cm inaltime si 3–4 ramuri de ordinul I repartizate echidistant in jurul axului. Obtinerea ramurilor de ordinul I se face prin ciupirea axului la 5 – 6 ochi de la sol. Cand lastarii crescuti dupa ciupire ating 20–25 cm lungime, se ciupesc la randul lor pentru a obtine din fiecare cate 2–3 ramuri de ordinul II. Apoi operatia se repeta pana se ajunge la ramuri de ordinul IV, V, VI.

Daca ingrijiti bine planta puteti obtine ramuri de cel putin 2 ordine in acelasi an. Odata formata coroana cu ramuri roditoare se ingrijeste prin eliminarea ramurilor mici, care au rodit si care sunt lipsite de frunze in varf. Se indeparteaza ramurile uscate si lastarii lacomi, ramurile bolnave, rupte.

Lastarii care cresc prea viguros se scurteaza la 20 – 25 cm.

Aveti mai jos un mic film (in engleza) care va arata cum se taie lamaiul

Nu ezitati sa cereti sfaturi specialistilor sau bine ar fi sa va cumparati carti de specialitate care va prezinta mult mai multe detalii.

Carte recomandata: Plante Citrice pentru Sere si Terase

Spor la gradinarit!

Autor: Diana Chetreanu

Ing. horticultor

Cele mai recente carti pentru gradinari:

Lasă un răspuns