Publicat pe Lasă un comentariu

10 lucruri importante despre cultivarea mustarului

Mustarul se cultivã pentru semintele sale bogate în ulei (31-40%). Uleiul se foloseste în industria conservelor, a margarinei s.a. Turtele mãcinate se folosesc la prepararea mustarului alimentar si în medicinã. Are tehnologie simplã si este complet mecanizabilã.

mustar-cultivare

1. Mustarul poate da rezultate si în anii secetosi deoarece:

• are perioada de vegetatie scurtã (80-90 zile) si ajunge la maturitate înainte de a se instala seceta si arsita;
• se seamãnã foarte timpuriu si foloseste apa acumulatã în sol în perioada de iarnã.

2. Se poate cultiva în toate zonele pe sol mijlociu, bogat în humus.

3. Plantele premergãtoare trebuie sã lase terenul curat de buruieni.

4. Nu este indicat dupã fasole, soia si floarea-soarelui, deoarece au o boalã comunã – putregaiul alb (Sclerotinia).

5. Distanta între rânduri este de 12,5 cm cu 15-16 kg sãmântã/ha sau la 25 cm cu 7-8 kg/ha. Adâncimea de semãnat este de 2-4 cm.

6. Fertilizarea se face cu 80 kg N/ha si 60 kg P2O5/ha.

7. Semãnatul se face cu sãmântã proaspãtã, din anul precedent si cât mai devreme, deoarece poate germina la 1°C.Pentru a se putea semãna de timpuriu, arãtura de toamnã trebuie bine mãruntitã si nivelatã pentru ca în primãvarã pregãtirea patului germinativ sã se efectueze printr-o singurã lucrare superficialã.

8. Lucrãri de întretinere: Se recomandã o grãpare usoarã dupã rãsãrire, perpendicular pe directia rândurilor si prasile atunci când distanta între rânduri este mai mare. Când apare atac de purici se trateazã.

9. Mustarul este o culturã rentabilã. Inginerul Virgil Murgu, care a cultivat 200 ha în comuna Vânãtori – Galati, a realizat 2.000 kg/ha, cu un profit de 13 milioane lei/ha.

10. Recoltarea are loc când silicvele se coloreazã brun, iar semintele sunt galbene. Nu este pericol de scuturare. Se recolteazã cu combina direct din lan sau în douã faze.

Lasă un răspuns