Publicat pe Lasă un comentariu

Cultura cepei prin arpagic si semanat direct in camp

Ceapa – Allium cepa – Fam. Liliaceae  – Isi are originea in Asia Centrala unde creste spontan, in tara noastra soiurile de ceapa ceaclama ( semanat direct in camp ) si ceapa de apa ( obtinuta prin rasad ) sunt bienale iar soiurile de ceapa din arpagic sunt trienale.

Cultura cepei

Sisteme de cultivare a cepei

In primul an de cultura, ceapa formeaza bulbul si frunzele iar in anul II emite tije florifere ( la ceapa de apa si ceapa ceaclama ) respectiv in anul III ( la ceapa din arpagic ).

Functie de sistemele de cultura si destinatia bulbilor de ceapa , exista mai multe soiuri si hibrizi:

  • Cultivare prin arpagic, soiurile si hibrizii au perioada de vegetatie de 110 – 130 zile si sunt destinati pastrarii pe timpul iernii. Ex. De Stuttgart
  • Cultura prin semanat direct (ceapa ceaclama), soiurile / hibrizii au perioada de vegetatie 130 – 150 zile si sunt pentru consum in stare proaspata . Ex. Diamant, Rosie de Arad sau industrializare soiul Volska.
  • Pentru cultura prin rasad  (ceapa de apa) se recomanda soiurile / hibrizii cu perioada > 150 zile . Ex. Aurie de Buzau.

Cand si cum se cultiva ceapa prin arpagic

Cultura cepei prin arpagic

Bulbii de ceapa obtinuti din arpagic au o mare capacitate de pastrare peste iarna.

Bune premergatoare sunt culturile fertilizate cu ingrasaminte organice ( gunoi de grajd, compost, etc.) si care lasa terenul curat de buruieni : ardei, tomate timpurii, vinete, varza timpurie, castraveti, cartofi timpurii, dovlecei. A se evita asolamentul dupa fasole si mazare, risc de infestare cu nematozi!

Pregatirea terenului pentru cultura de ceapa

Pregatirea terenului se executa in 2 etape daca plantarea arpagicului se face in primavara: toamna , cand se desfiinteaza cultura precedenta , se afaneaza si se niveleaza solul. Se face o fertilizare de baza cu 110 g / 10 m² de superfosfat si 70 g / 10 m² sare potasica , incorporate adanc in sol.

Primavara se administreaza  150 – 200 g / 10 m² azotat de amoniu. Se erbicideaza daca este cazul.

Plantarea arpagicului

E bine sa faceti plantarea din toamna in intervalul 10 septembrie – 1 octombrie pentru a avea loc inradacinarea.

Plantarea de primavara are loc in perioada 10 – 20 martie.

Inainte de plantare arpagicul se trateaza cu Germisan 50 g / kg arpagic si pentru a evita formarea tulpinilor florifere este recomandat sa fie tinut la temperatura de 35 – 40° C.

Durata tratamentului : 10 zile pentru bulbii cu ɸ = 8 – 10 mm

20 – 25 zile  pentru bulbii cu ɸ = 14 – 16 mm

55 – 60 zile pentru bulbii cu ɸ = 20 – 22 mm

Plantarea se face pe teren modelat cate 4 randuri la distanta de 28 – 30 cm intre ele si 3 – 3,5 cm intre plante pe rand . Adancimea de plantare este de 2 – 3 cm pe solurile compacte si 4 – 5 cm pe solurile nisipoase sau la plantarile de toamna.

Lucrari de ingrijire la cultura de ceapa prin arpagic

Prasile si plivit buruieni, la nevoie erbicidat cu produse specifice.

Fertilizarea in vegetatie se realizeaza cand sunt 3 – 5 frunze formate si la inceputul ingrosarii bulbului cu 150 g / 10 m² azotat de amoniu si 70 g / 10 m² sare potasica.

In conditii normale se aplica 3 udari dar se sisteaza cu 2 – 3 saptamani inainte de recoltat.

Combaterea bolilor si daunatorilor

 Patogeni frecventi ai cepei sunt: putregaiul bacterian al bulbilor de ceapa, mana cepei, alternarioza, putregaiul alb, putregaiul cenusiu.

Exemplu de tratament:

  • Acrobat Mz 69 OWP – 0,2%
  • Bravo 500 SC – 0,2 %
  • Rovral – 0,05 %
  • Dithane M45 – 0,2%

Daunatori frecventi : nematodul bulbilor, paianjenul bulbilor, gandacul rosu al cepei, musca cepei, carabusul de mai.

Exemplu de tratament:

  • Diazol 60 EC – 0,15 %
  • Zolone – 0,2 %
  • Sinoratox – 0,15 %

Tratamentele se repeta la 10 – 12 zile si e bine sa alternati produsele pentru a nu crea rezistenta daunatorilor la substanta activa. Aplicarea produselor se face foliar si se recomanda ca in solutia de stropit sa amestecati aracet sau alt adeziv ( il gasiti la farmaciile fitosanitare ) pentru ca solutia sa adere pe frunze si nu sa se prelinga pe sol.

Recoltarea cepei

Recoltarea se face prin dizlocarea bulbilor cu o furca avand grija sa nu vatamati bulbii altfel isi pierd capacitatea de pastrare. Se realizeaza la sfarsitul lunii iulie – ½ august .

Dupa recoltare ceapa se lasa pe teren cateva zile pentru a se zvanta , apoi se aduna, se curata de frunze , se sorteaza si se depoziteaza.

Cand si cum se cultiva ceapa ceaclama (semanata direct in camp )

Cultura cepei prin seminte

Avantajul culturii cepei prin semanare directa in camp este ca se obtin bulbi pentru consum inca din primul an iar cheltuielile cu cultura sunt mult mai mici.

Rezultate bune se inregistreaza in zonele umede si cu infiintarea culturii toamna sau primavara cat mai devreme.

Pregatirea terenului

In cazul semanatului in toamna este necesar ca terenul sa fie eliberat cat mai devreme de catre cultura premergatoare pentru a permite pregatirea solului in conditii optime si la timp.

Solul trebuie lucrat cu multa atentie pentru a realiza un pat germinativ propice semanarii in camp. Asta inseamna o mobilizare adanca a solului, maruntirea este absolut necesara mai ales ca semintele de ceapa sunt destul de mici si germineaza un pic mai greu.

Se lasa solul cateva zile sa se aseze apoi se tavalugeste.

Daca semanatul se face primavara, toamna doar se mobilizeaza solul si se lasa in brazda cruda peste iarna, urmand ca in primavara sa se execute celelalte lucrari.

Fertilizarea se face doar daca este absolut  necesar si aceasta nu s-a aplicat la cultura premergatoare.

Semanatul cepei

Semanatul se face toamna tarziu , in ultima decada a lunii noiembrie, sau primavara devreme 1 – 10 marte.

Pe strat inaltat se seamana 2 benzi a cate 2 randuri distantate la 20 cm iar intre benzi 40 cm.

Adancimea de semanat este de 2 – 3 cm.

Dupa semanat tavalugiti cultura si o udati prin aspersiune usoara.

Puteti infiinta cultura si pe teren nemodelat. O sa ma intrebati de ce va tot pun sa modelati solul si sa dati la sapa?

Ei bine, sa stiti ca aceste brazde inaltate va aduc o oarecare timpurietate a culturii, o mai buna expozitie la lumina si evident puteti intra mult mai usor intre straturi ca sa nu zic ca udatul pe rigole va usureaza viata daca nu ati apelat la udarea prin picurare.

Lucrarile de ingrijire

Lucrarile de ingrijire sunt urmatoarele: daca ati infiintat cultura toamna atunci trebuie sa luati masuri de retinere a zapezii prin instalarea unor parapeti ( parazapezi ) iar apa care balteste in zonele joase sa o evacuati neantarziat.

Primavara devreme, cand terenul s-a zvantat si se poate intra in gradina, aplicati o prasila de spargere a crustei pentru a permite plantelor sa rasara.

La acest tip de cultura atentia cea mai mare cade asupra combaterii buruienilor fie prin plivit, fie erbicidat cu Dual 3 ml / 10 m², Ramrod 6 g / 10 m² cand plantele au deja 2 – 3 frunze.

Cand plantele au deja 3 – 4 frunze se aplica raritul plantelor pe rand la distanta de 3,5 – 4 cm.

Se fac 1 – 2  fertilizari in vegetatie cand plantele au 1 – 2 frunze si la ingrosarea bulbului ( 150 g / 10 m² azotat de amoniu si 70 g / 10 m² sare potasica ).

Se aplica 6 – 8 udari cu cantitati mari de apa la 10 – 12 zile.

Combaterea bolilor si daunatorilor se face daca este cazul ( vezi cultura prin arpagic ).

Cu 3 – 5 saptamani inainte de recoltare se sisteaza irigarea, fertilizarile si orice tratament fito pentru a evita remanenta substantelor active in bulb.

Recoltarea

Recoltarea se face manual in prima ½ a lunii septembrie cand bulbii au ajuns la un grad de maturitate specifica soiului / hibridului.

Intarzierea recoltarii are efecte negative asupra calitatii bulbilor si a perioadei de pastrare.

Se pot obtine 15 – 20 kg / 10 m² sau chiar mai mult daca se practica o tehnologie corecta.

Autor : Diana Chetreanu

Inginer horticultor

Seminte Recomandate

Lasă un răspuns