Publicat pe Lasă un comentariu

Nucul – cultivare si importanta economica

Nucul – importanta economica

Nucul se cultivã în primul rând pentru fructele sale care se consumã atât în stare proaspãtã cât si prelucrate. Spre deosebire de fructele celorlalte specii pomicole, nucile constituie un aliment complet, concentrat. Ele contin substante grase, 2-77 %, substante proteice 12-25 %, hidrati de carbon 5-24%, substante minerale 1, 3-2, 5 %.

nucul

Din miezul de nucã se poate extrage un ulei excelent comestibil si tehnic folosit în picturã, pentru fabricarea cernelii tipografice, a sãpunului de lux pentru extragerea uleiurilor eterice. Turta rãmasã dupã extragerea uleiurilor se foloseste la fabricarea halvalei, constituind totodatã un foarte valoros furaj concentrat în hrana animalelor si cu deosebire a pãsãrilor.

Fructele verzi, înainte de întãrirea cojii se folosesc pentru preparat dulceatã, rachiu, etc. Ele contin o mare cantitate de vitamina C de patru ori mai mare decât fructele de mãces si de 40 de ori mai mult decât sucul de portocale. Coaja verde contine 15-25 % substante tanante folosite la tabãcitul pieilor.

Diferitele pãrti ale nucului (frunze, lãstari, muguri, scoartã, rãdãcini), constituie un izvor de materie primã pentru extragerea taninului si a substantelor colorante. „ Se stie cã populatia de la sate apreciazã mult nuantele cafenii si negricioase ale tesãturii de lãna; bumbac, mãtase etc, vopsite cu frunze de nuc. Vopselele extrase din frunze de lãstari , scoartã de nuc întrec pe cele mai bune vopsele obtinute pe bazã de anilinã în cea ce priveste calitatea si rezistenta la decolorarã si spre deosebire de acestea nu sunt otrãvitoare.

Emulsia concentratã din frunze de nuc se foloseste la tratarea unor eczeme ale pielii. Miezul de nucã constituie un aliment bun regimului alimentar vegetarian.

Nucul este mult apreciat si pentru lemnul sãu de calitate superioarã. Lemnul de nuc se lucreazã usor, se lustruieste foarte bine si nu este afectat de insecte. De aceea este cãutat pentru fabricarea mobilei de lux, în industria avioanelor si a automobilelor, pentru sculpturã.

Cultivarea nucului

Nucul este o specie de vigoare mijlocie. Datoritã însã longevitãtii mari, pomii izolati formeazã coroane voluminoase cu diametrul si înãltimea ce depãsesc frecvent la 20-25 m.

Pomii altoiti intrând mai repede pe rod, au o vigoare ceva mai micã. Dimensiunile coroanelor în perioada de maximã rodire ajung si la pomii altoiti Ia 10-14 m. , în livadã, prin efectuarea lucrãrilor de formare, mentinutã la 8-10 m dimensiune maximã deoarece pentru aceastã dimensiune tratamentele antiparazitare si celelalte lucrãri de întretinere se aplicã mai greu si cu productivitate scãzutã. în primii doi ani de la plantare vigoarea de crestere a tulpinei este scãzutã, iar în ani 3-10 de la plantare, cresterea tulpinii este maximã.

Odatã cu intrarea pe rod, vigoarea de crestere a ramurilor anuale fiind de numai 5-20 cm. în zonele cele mai favorabile nucul trãieste între 200-400 ani. în conditiile tãrii noastre trãieste între 100-150 de ani.

Nucii altoiti au longevitate mai scãzutã, 25-30 ani, si numai în cazuri rare 40-50 ani. La aceastã vârstã la punctul de altoire apare o linie neagrã si moartea pomilor este consideratã ca o manifestare întârziatã a incompatibilitãtii dintre cei doi parteneri. Nucii obtinuti din sãmântã produc primele fructe dupã 10-12 ani, iar cei altoiti la 6-8 ani.

Nucul se numãrã printre speciile cu cele mai ridicate cerinte fatã de luminã. în conditii de insuficientã iluminare, pomul înregistreazã cresteri reduse, diferentiazã putine flori femeiesti, productiile sunt scãzute si inferioare calitativ, iar rezistenta la ger a pomilor se reduce considerabil. Insuficienta luminii favorizeazã evolutia agentilor patogeni si în special a bacteriilor, care produc însemnate pagube.

Nucul creste si rodeste satisfãcãtor numai la zone cu temperaturã medie anualã de 8-10 C, temperatura medie din luna cea mai caldã de 20-22°C, ierni blânde temperatura medie din luna cea mai rece -1-2°C. Pentru nuc sunt dãunãtoare temperaturile mai mari de 35″C, care produc arsuri pe lãstari, frunze si fructe, debiliteazã pomii si depreciazã calitatea fructelor.

Mult mai dãunãtoare pentru cultura nucului sunt însã temperaturile scãzute din timpul iernii si primãverii, limita variind între -25 si -36°C. Nucul creste si rodeste destul de bine în zonele în care precipitatiile anuale însumeazã 600-700 3/mp încadrându-se deci în grupa speciilor cu cerinte moderate.

Carti recomandate:

Lasă un răspuns