Publicat pe Lasă un comentariu

Cultura plantelor aromatice: marar, cimbru, busuioc, coriandru

Sfaturi generale pentru cultivarea plantelor aromatice

Grupa plantelor aromatice si condimentelor cuprinde un numar foarte mare de specii ce apartin  unor familii botanice diferite si pot fi plante anuale, bienale sau perene.

Pentru cei ce-si doresc sa-si cultive aceste plante in gradina, jardiniere am sa dau cateva sfaturi  cu caracter general pentru reusita culturii.

Trebuie mentionat ca aceste plante se pot cultiva prin insamantat direct in camp, prin plantare de rasad sau prin despartirea unei tufe din planta respectiva.

  • Semintele acestor plante sunt foarte mici , de aceea patul germinativ ( solul, terenul ) trebuie pregatit foarte bine . Solul trebuie maruntit, grapat, tavalugit, sa fie fara bolovani, altfel semintele se pot pierde printre acestia si procentul de rasarire scade. Daca nu aveti posibilitatea sa lucrati solul foarte bine, optati pentru infiintarea culturii prin  divizarea tufei sau chiar rasad .  Puteti sa aveti plante aromatice si  in jardiniere , ghivece.
  • Foarte important este stabilirea locului in asolament ( in special al plantelor perene ) pentru a efectua o rotatie corecta a celorlalte culturi.
  • Atentie la fertilizare! Aceasta trebuie aplicata corect  astfel incat sa nu creati exces de substante nutritive in plante. Daca plantele se amplaseaza pe un teren care a fost fertilizat  organic ( gunoi de grajd, compost , etc. ) in anul precedent, dozele cu substante chimice se reduc cu 20 % pentru azot, 40 % pentru fosfor si 60 % pentru potasiu.
  • La combaterea bolilor si daunatorilor se respecta timpul de pauza indicat, functie de durata de remanenta in planta a produselor. Daca plantele aromatice sunt utilizare in scopuri fitoterapeutice ( extrase de uleiuri volatile , etc.) , timpul de pauza se dubleaza evitandu-se concentrarea de substante reziduale in produsul finit.

Cand si cum se cultiva Mararul

Anethum graveolens – Fam Umbeliferae

Cultura mararului

Originar din sudul Europei , este o planta anuala cu perioada scurta de vegetatie 25 – 30 zile  ( pana la recoltarea frunzelor ) si 90 zile  ( maturarea semintelor ).

Cultura in camp a mararului

  • Se cultiva prin semanat direct in camp, toamna  tarziu ( noiembrie ), in ferestrele de iarna ( cand temperaturile sunt pozitive , pamantul nu este inghetat ), primavara foarte devreme si chiar in timpul verii, esalonat pana in 15 iulie.
  • Fertilizarile se fac doar daca este cazul si in genral se fac toamna.
  • Ca si lucrari de ingrijire ar fi afanarea solului, plivitul buruienilor, irigarea si combaterea bolilor si daunatorilor ( numai daca este cazul ).
  • Daca terenul este imburuienat se face o erbicidare cu Afalon 50WP 1,2 g / 10 m² cand plantele au 5 – 6 cm inaltime.
  • Recoltarea se face cand plantele au 10 – 15 cm inaltime. Pastrarea in stare proaspata o saptamana se face la t = 0 – 1 ° C si umiditate 95 %.

Cand si cum se cultiva Cimbrul

Satureja hortensis – Fam Lamiaceae

Cultura cimbrului

Originar din sudul Europei , se poate cultiva direct in camp sau prin producere de rasad. Se cultiva asociat cu alte culturi .

  • Pregatirea terenului se face in toamna, se aplica o fertilizare cu 50 g / 10 m² de superfosfat si 60 g/ 10 m² sare potasica.
  • Semanatul in camp se face la inceputul lunii aprilie cand in sol se inregistreaza  5- 6 ° C.
  • Distanta de semanat  este de 35 cm intre randuri pentru straturile inaltate si 15 – 20 cm pe terenul nemodelat. Adancimea de semanat este de 1,5 – 2 cm. E bine ca samanta sa se amestece cu putin nisip , gris sau cafea pentru a obtine o uniformitate la semanat, altfel semintele fiind mici pot fi semanate foarte des. Dupa semanat , se acopera semintele cu un strat fin de nisip, turba sau pamant foarte fin maruntit, se tavalugeste  solul ( se batatoreste usor solul ) si se uda usor prin aspersiune fina.
  • Cand plantele au 4-5 perechi de frunze, se face raritul plantelor , adica se inlatura plantele din cultura deasa astfel incat intre plante pe rand sa fie 18 – 19 cm.
  • Daca se opteaza pentru  infiintarea cultulturii prin rasad, acestea se planteaza in camp in luna mai si se respecta distantele de plantare de mai sus.
  • In perioada de vegetatie se aplica 2 udari iar ferilizari si tratamente fitosanitare se fac doar daca este cazul.
  • Recoltarea incepe odata cu infloritul cand se detasaza varful lastarilor cu un cutit sau foarfeca de gradina.

Producerea rasadului se face in terine ( vase din teracota sau plastic de forma dreptunghiulara ) , jardiniere, ladite din lemn, ghivece. Se seamana in luna martie, sunt necesare 3 – 5 g / m² samanta. Rasadul nu se repica, adica plantele nu sunt transplantate  din semanatura deasa la distante mai mari pentru a li se asigura un spatiu de nutritie mai mare.

Se pune turba in vasele respective, se batatoreste bine, se  face cu un betisor mici santuri paralele la distante de 4 – 5 cm si in aceste santuri se seamana semintele. Se acopera semintele cu un strat fin de nisip, turba sau vermiculit ( substrat inert ) se gaseste in magazinele de tip Brico, se taseaza usor si se uda prin asperiune.

Cand si cum se cultiva Busuiocul

Ocimum basilicum – Fam Lamiaceae

Cultura busuiocului

Originar din India, China de unde s-a raspandit in toata lumea.

Cultivare : Se gasesc mai multe forme de busuioc  deosebindu-se prin culoare ( verde sau violaceu ), forma ( frunze basicate sau indoite pe margini ) , marime ( frunze mari sau frunze mici ) a frunzelor si talia plantelor ( forme pitice sau plante inalte ).

Bune premergatoare sunt fasolea , mazarea sau cereale de primavara.

Atentie! Cultura de busuioc poate reveni pe acelasi teren, dupa 10 – 12 ani, altfel exista riscul de infestare cu fuzarioza!

  • Pregatirea terenului incepe din toamna cu traditionala sapa, fertilizare cu 0,4 t / 10 m² de gunoi de grajd, 0,4 kg / 10 m² superfosfat si 0,15 kg/ 10 m² sare potasica.
  • Cultura se poate face prin semanat direct sau prin producere de rasad.
  • Semanatul in camp se face primavara , dupa ce a trecut pericolul brumelor tarzii.
  • Distanta de semanat:

20 cm intre randuri pentru soiuri pitice si mari

35 – 70 cm intre randuri pentru soiuri  semiinalte si inalte

  • Plantarea  rasadurilor in camp se face in perioada 25 aprilie  – 20 mai respectand distantele de plantare de mai sus iar intre plante pe rand se lasa 10 – 12 cm pentru soiurile pitice si 20 – 25 cm pentru soiurile inalte.
  • Se mentine cultura curata , fara buruieni, fie prin prasile fie prin aplicare de erbicide ( ex. Treflan 8 ml/10 m²).
  • La cultura semanata direct in camp se face raritul plantelor cand acestea au 6 – 8 cm inaltime. Distantele dintre plante vor fi cele de mai sus.
  • Se pot administra 2 fertilizari in vegetatie cu cate 0, 1 kg / 10 m² de azotat de amoniu si superfosfat. Prima fertilizare se aplica la 3 saptamani de la semanat iar a doua fertilizare se face la 2 saptamani dupa prima.
  • Se fac 5 -6 udari si tratamente fitosanitare doar daca este cazul.
  • Recoltarea se face manual prin taierea lastarilor , in perioada infloritului in masa a plantelor ( iunie → toamna tarziu ).

Cand si cum se cultiva Coriandrul

Coriandrum sativum – Fam. Umbeliferae

Cultura coriandrului

Originar din zona estica a Bazinului Mediteraneean , unde creste in stare salbatica si de unde s-a raspandit in intreaga Europa si mai apoi pe tot globul.

Este o planta anuala , creste foarte bine si da rezultate excelente de recolta in zonele unde precipitatiile depasesc 400 mm anual.

Atentie! Nu suporta fertilizarea directa cu gunoi de grajd si nici cantitati prea mari de azot!

  • Pregatirea terenului se face dupa regulile binecunoscute , sapat si maruntit foarte bine solul, fertilizare cu 40 – 50 g / 10 m² de superfosfat si 30 – 35 g / 10 m² sare potasica toamna , cu incorporare in sol. Primavara se aplica 30 g / 10 m² azot.
  • Semanatul se face primavara  devreme sau toamna tarziu, in randuri dese la 12 cm distanta intre ele.
  • Ca lucrari de ingrijire  amintesc combaterea buruienilor prin plivit , prasit si erbicidat  imediat dupa semanat cu un produs erbicid ( apelati la tehnicianul din fitofarmacii ).
  • In vegetatie se fac udari repetate iar tratamente pentru boli si daunatori sunt practic inexistente.
  • Pentru a stimula productia e bine ca in perioada infloritului sa beneficiati de 1 – 2 stupi in cultura.
  • Recoltarea se face inainte ca fructele sa ajunga la maturitate completa pentru a preveni scuturarea lor. Incepand cu luna august, cand 70 – 75 % din fructe sunt de culoare galben – aurie , acestea pot fi culese.

Autor : Diana Chetreanu

            Inginer horticultor

Cele mai recente carti pentru gradinari:

Seminte Recomandate

Lasă un răspuns