Publicat pe 2 comentarii

Cresterea ovinelor pas cu pas

Creşterea oilor in Romania Creşterea oilor în ţara noastră are tradiţie de secole. Această specie valorifică cel mai bine păşunile şi fîneţele, din care o bună parte se află în zona de munte. Acesta este motivul alături de producţia diversificată, care face din creşterea ovinelor o ramură foarte importantă a zootehniei, avînd o tradiţie atît…

Citeste articolul

Publicat pe Lasă un comentariu

Cultura Rapitei

Cultura rapitei, intrebuintare si scurt istoric Valorificarea potentialului agricol prin încurajarea culturilor alternative de plante tehnice, rapita, în vederea asigurarii unei surse energetice alternative de combustibil pentru tractoare si masini agricole autopropulsate, reprezinta un deziderat energetic actual cu largi perspective de dezvoltare. În România rapita s-a cultivat pe suprafete mai mari înainte de primul razboi…

Citeste articolul

Publicat pe Lasă un comentariu

Cultivarea castravetilor

Cultivarea castravetilor in camp deschis Cerinte Castravetele este o cultura cu cerinte mari fata de temperatura. La o temperatura de pina la 14°C semintele nu incoltesc, iar la 5°C – plantele pier. Pentru castraveti se potrivesc solurile usoare, nisipoase. In calitate de culturi premargatoare pot servi orice legume, griul de toamna si mazarea. Pentru cresterea in cimp deschis sunt bune…

Citeste articolul

Publicat pe Lasă un comentariu

Alimentatia scroafelor cu purcei

Obiectivul unei alimentatii optime la scroafe Prin alimentaţia aplicată se urmăreşte sporirea producţiei de lapte, în vederea înţărcării unui număr mare de purcei pe scroafă, o bună dezvoltare a acestora, precum şi menţinerea scroafei într-o stare cât mai bună de întreţinere. La stabilirea necesarului de energie şi substanţe nutritive trebuie să se ţină seama atât…

Citeste articolul

Publicat pe Lasă un comentariu

Cresterea intensiva a sturionului pentru carne si caviar – model de ferma

Model pentru o exploatatie piscicola a sturionului Amplasare fermei Teren in suprafata de 2 ha, in apropierea unei surse de apa de suprafata (rau, lac de acumulare) si intr-o zona cu posibilitati de extragere a apei freatice de buna calitate. (50 x 400 m, panta 1.5-2%). Capacitate de productie 10 tone carne /an (optional si…

Citeste articolul

Publicat pe Lasă un comentariu

Cultivarea inului si canepei in Romania

Inul pentru fibra (Linum usitatissum) Importanta inului pentru fibra consta in multiplele întrebuintari ale fibrelor cat si ale produselor lui secundare- samanta, turtele, puzderiile, pleava, etc. Fibrele de in sunt rezistente la rupere, la putrezire, si au finete, elasticitate si luciu matasos foarte apreciat. Din ele se confectioneaza panza pentru corabii, parasute, rufarie de pat…

Citeste articolul

Publicat pe Lasă un comentariu

10 lucruri importante despre cultivarea mustarului

Mustarul se cultivã pentru semintele sale bogate în ulei (31-40%). Uleiul se foloseste în industria conservelor, a margarinei s.a. Turtele mãcinate se folosesc la prepararea mustarului alimentar si în medicinã. Are tehnologie simplã si este complet mecanizabilã. 1. Mustarul poate da rezultate si în anii secetosi deoarece: • are perioada de vegetatie scurtã (80-90 zile)…

Citeste articolul

Publicat pe Lasă un comentariu

Nucul – cultivare si importanta economica

Nucul – importanta economica Nucul se cultivã în primul rând pentru fructele sale care se consumã atât în stare proaspãtã cât si prelucrate. Spre deosebire de fructele celorlalte specii pomicole, nucile constituie un aliment complet, concentrat. Ele contin substante grase, 2-77 %, substante proteice 12-25 %, hidrati de carbon 5-24%, substante minerale 1, 3-2, 5…

Citeste articolul

Publicat pe Lasă un comentariu

Soia – tehnologia de cultivare

Cum se foloseste soia Utilizarile boabelor de soia sînt multiple, boabele ei avînd o ridicata valoare nutritiva datorita continutului ridicat în proteina 34 – 39%, grasimi 19 – 20%, vitamine (A,D,E). Din boabe macinate se prepara : lapte, fulgi, brînza, ciocolata, sosuri, biscuiti, cafea, bomboane, macaroane, prajituri, etc. Se amesteca în proportie de 4 -…

Citeste articolul