Descriere
Autorii / 6
Introducere / 7
Capitolul 1 / 10
Specia Lupinus / 10
1.1 Lupinurile in randul leguminoaselor / 10
1.1.2 Soiurile de lupin in rand cu alte leguminoase: putina botanica / 10
1.2 Diferite soiuri de lupin / 13
1.2.1 Pe scara mondiala / 14
1.2.2 Soluri de lupin cultivate / 16
Capitolul 2 / 23
Fiziologia lupinului alb / 23
2.1 Radacinile / 23
2.1.1 Fixarea simbiotica / 24
2.1.2 Lupinul si solurile calcaroase / 27
2.2 Partile aeriene / 28
2.2.1 Germinarea si rasarirea / 28
2.2.2 Stadiul de rozeta si cerintele in vernalizare (iarovizare) / 30
2.2.3 Inflorirea si structura axelor foliare / 37
2.2.4 Reproducerea (legatul) si cresterea pastailor si boabelor / 45
2.2.5 Acumularea de biomasa si repartizarea sa / 49
Capitolul 3 / 55
Ameliorarea genetica a lupinului alb / 55
3.1 Resursele genetice disponibile / 55
3.1.1 Diversitatea genetica in randul populatiilor traditionale / 56
3.1.2 Mutatii spontane sau induse / 60
3.2 Absenta alcaloizilor / 62
3.3 Obiectivele selectiei / 65
3.3.1 Randamentul in boabe / 66
3.2.2 Calitatea boabelor / 67
3.3.3 Alte obiective / 69
3.4 Ameliorarea randamentului in boabe motificand structura plantelor / 70
3.4.1 Diferite etape ale strategiei / 70
3.4.2 Impactul modificarilor arhitecturii asupra randamentului / 73
3.5 Ameliorarea genetica a rezistentei la constrangere biotica si abiotica / 77
3.5.1 Constrangeri biotice / 77
3.5.2 Constrangeri abiotice / 79
Capitolul 4 / 81
4.1 Cultura lupinului de primavara / 81
4.1.1 Zone de cultura / 81
4.1.2 Semanatul / 81
4.1.3 Fertilizarea / 89
4.1.4 Erbicidarea / 90
4.1.5 Stresuri biotice / 95
4.1.6 Stresuri abiotice / 107
4.1.7 Recoltarea / 113
4.1.8 Cultura lupinului alb de primavara in agricultura biologica / 114
4.2 Cultura lupinului alb de iarna / 118
4.2.1 Semanatul / 118
4.2.2 Fertilizarea / 129
4.2.3 Combaterea buruienilor / 130
4.2.4 Stresul biotic / 133
4.2.5 Stresul abiotic / 138
4.2.6 Recolta / 143
4.2.7 Cultura biologica a lupinului alb de iarna / 143
Capitolul 5 / 146
Utilizarea semintelor de lupin alb / 146
5.1 Compozitia boabelor de lupin alb / 146
5.1.1 Principalele elemente / 146
5.1.2 Variatia compozitiei boabelor / 150
5.2 Valoarea nutritionala a boabelor de lupin alb pentru rumegatoare / 152
5.2.1 Care sunt valorile de retinut pentru lupinul alb in calculele complementelor ratiilor alimentare ale animalelor? / 153
5.2.2 Tinta tratamentelor tehnologice / 156
5.3 Utilizarea boabelor de lupin alb in ratiile rumegatoarelor / 157
5.3.1 Vaci cu lapte / 158
5.3.2 Bovine pentru carne / 164
5.3.2 Ovine / 170
5.3.3 Caprine / 173
5.4 Utilizarea lupinului alb in ratiile monogastricelor / 175
5.4.1 Porcii / 177
5.4.2 Pasari / 178
5.5 Folosirea boabelor de lupin in ratiile pentru alte mamifere / 179
5.5.1 Iepurii / 179
5.5.2 Caii / 179
5.6 Folosirea lupinului alb in hranirea pestilor / 180
5.7 Utilizarea lupinului alb in alimentatia umana / 181
5.7.1 Utilizarea traditionala a boabelor de lupin alb / 181
5.7.2 Utilizarea industriala a lupinului alb in alimentatia umana / 182
5.8 Utilizarea non-alimentara a boabelor de lupin alb / 183
5.8.1 Biomateriale / 184
5.8.2 Oleochimie / 184
Capiltolul 6 / 185
Alte soiuri de lupin dulce / 185
6.1 Lupinul albastru (Lupinus Augustifolius L.) / 185
6.1.1 Descrierea plantei / 187
6.1.2 Cultura lupinului albastru / 188
6.1.3 Compozitia bobului de lupin albastru / 190
6.1.4 Utilizarea boabelor de lupin albastru / 194
6.2 Lupinul gaiben (Lupinus luteus L) / 196
6.2.1 Caracteristicile plantei / 196
6.2.2 Cultura lupinului galben / 197
6.2.3 Compozitia bobului / 197
6.2.4 Utilizarea boabelor de lupin galben / 197
CONCLUZII / 198
Referinte bibliografice / 200
Recenzii
Nu există recenzii până acum.