Vinul si Cidrul

19.99 lei

“Vinul si cidrul sunt adevarate medicamente
pentru prevenirea bolilor de inima si a tuturor formelor de cancer. Consumul numai
a 2-3 pahare zilnic, de vin sau cidru natural, reduce cu peste 30% riscurile unei
morti premature, provocate de orice boala” Serge Renaud, cercetator francez

Stoc epuizat

SKU: 3105b55e9731 Categorie:

Descriere

Introducere:Vinul de casa……5
Capitolul 1 :Cand trebuie culesi strugurii…..6
1.1.Metoda empirica de apreciere a coacerii…..9
1.2.Metoda stiintifica de apreciere a momentului culesului ciei……10
Capitolul 2 :Extragerea si prelucrarea mustului…14
Capitolul 3 :Vinuri albe de casa…….17
3.1.Linul si ravacul……17
3.2.Presararea…..19
3.3.limpezirea musturilor albe…….20
3.3.1.Limpezirea mustului alb cu dioxid de sulf…….21
3.3.2.Limpezirea mustului alb cu dioxid de sulf si bentonita…..21
3.3.3.limpezirea mustului cu ajutorul frigului…….22
3.4.Decantarea mustului limpezit (in alb)…….23
3.5.Ameliorarea musturilor…25
3.5.1. Ameliorarea musturilor in alb cu insuficienta de zahar….25
3.5.2. Ameliorarea musturilor cu aciditaet anormala…26
3.5.3. Ameliorarea musturilor din recolte compromise…..28
3.5.4. Ameliorarea musturilor cu tatin….29
Capitolul 4:Fermentarea musturilor……30
4.1.Operatii pregatitoare…..31
4.2.Fermentaria si problemele ei……32
4.3.Influenta fermentatiei…..33
4.3.1.temperatura……34
4.3.2.Aerul si lumina……35
4.3.3.Concentratia zaharului……35
4.4.Cauzele sistarii fermentatiei…….36
4.5.Fermenti selectionati……38
Capitolul 5 :Vinuri rosii de casa……40
5.1.Vinificarea in rosu……41
Capitolul 6:Vinuri aromate de casa…..57
7.1.Folosirea rationala a sulfului la vinul de casa……51
Capitolul 8 :Ingrijirea vinurilor de casa……57
8.1.umplerea golurilor……57
8.2.Cum se stabileste daca fermentatia s-a terminat complet…..58
8.3.Procedee pentru inlocuirea umplerii vaselor cu vin…..59
8.4.Pricocirea vinurilor…..60
8.5.Cum stim daca un vin nou (anul intai) suporta o pricocire deschisa?….61
Capitolul 9 :Limpezirea vinurilor si a cidrurilor……63
9.1.Limpezirea vinurilor si a cidrurilor prin frig……64
9.2.limpezirea vinurilor si a cidrurilor prin cleire…..67
9.3.Tehnica limpezirii vinurilor si cidrurilor cu gelatina…68
9.4.Tehnica limpezirii cu albus de ou….71
9.5.Tehnica folosirii laptelui in limpezirea vinurilor si a cidrurilor…..73
9.6.Tehnica limpezirii cu clei de peste……74
9.7.Cleiul de tamplarie si cleiul de cires…75
9.8.Tehnica cleirii cu bentonita…..75
9.9.Tratamentul cu carbune….77
Capitolul 10 :Filtrarea vinurilor si a cidrurilor in gospodarie…80
Capitolul 11:Cipajarea, invechirea si pastrarea vinurilor…84

11.1.Invechirea si tragerea la sticle a vinurilor…….86
11.2.Tragerea la sticle a vinurilor pentru incechire….90
Capitolul 12:Bolile si defectele vinurilor si cidrurilor……92
12.1.bolile aerobe….93
12.1.1.Floarea vinului si a cidrului…..93
12.1.2.Otetirea vinurilor si cidrurilor…95
12.2.Bolile anaerobe….97
12.2.1.Manitarea vinurilor si cidrurilor…..93
12.2.2.Moliciunea vinurilor si cidrurilor….99
12.2.3.Balosirea vinurilor si cidrurilor….100
12.3.Defectele vinurilor si cidrurilor…..102
12.4.Casarea ferica zisa si neagra sau albastra…105
12.5.Casarea fosfatica zisa si alba…..106
12.6.Casarea cuproasa (ruginie)….107
12.7.Defectele accidentale….107
12.7.1.Gustul de ou alterat…….108
12.7.2.Izul de mucegai….108
12.7.3.Gustul (izul) de butoi nou .(lemn)…….109
12.7.4. Gustul (izul) de doaga veche….110
12.7.5. Gustul (izul) de ciorchine……110
12.7.6. Gustul (izul) de tescovina…..110
12.7.7.Gustul rasuflat……110
12.7.8.Gustul de pamant….110
12.7.9. Gustul (izul) de petrol…….111
12.7.10.Gustul de fosfat (hibrid)…111
12.7.11.Gustul de rachiu,tescovina,rom,vermut,lichior……111
12.7.12.Gustul de panza de sac sau hartie…..112
12.7.13.Gustul de drojdie statuta- ranceda…112
Capitolul 13 : Retete de vinuri aromatizate de ieri si de azi….113
13.1.Vinul pelin……114
13.2.Vermutul….115
13.3.Retete de vermut pentru cidruri si vinuri……116
13.3.1.Reteta de deal……116
13.3.2.Reteta de munte…116
13.3.3.Reteta de livada (vermut)……117
13.3.4.Reteta proprie……117
13.3.5.Reteta medicinala pentru aperitiv I…..117
13.3.6. Reteta medicinala pentru aperitiv II……117
13.3.7. Reteta medicinala pentru aperitiv III……117
13.3.8.Reteta vermut alb….118
13.3.9.Reteta vermut alb fin I…118
13.3.10 Reteta vermut alb fin II….118
13.3.11.Reteta de vermut alb din cidru de gutui….118
Capitolul 14 :Rivalul vinuluicidrul !……119 < /b>
14.1.Cantitatea de amestec, must-apa-zahar-acizi…..124
14.1.1.Cantitatea de amestec ce se obtine din 5 kg fructe proaspete….124
14.1.2.Cantitatea de zahar si de acizi din fructe…125
14.1.3.Amestecul intre sucuri de fructe, zahar si apa…125
14.2.Extragerea sucului (mustului) din fructe…….125
14.3.Retete de cidruri tutii-frutii…….131
14.4.Bautura tip cidru din flori si fructe de soc negru…133
14.5.Aromarea cidrurilor cu flori de soc……132
14.6.Bauturi alcoolice fermentate din fructele socului negru…133
14.7.Cidruri din fructe de porumbe……135
14.8.Bautura fermentata tip cidru, din fructe de maces…134
14.9.Cidrul din fructe de porumbe…135
14.10.Cidrul din fructe tropicale……138
14.10.1.Cidrul din curmale…….138
14.10.2.Cidrul din smochine…..138
14.10.3.Cidrul din portocale…..139
14.10.4.Cidrul din stafide……140
14.10.5.Bautura fermentata din coaja de portocale…141
14.10.6.Bautura fermentata din coaja de grepfut……142
14.11.Cidrul din agrise…142
14.12.Cidrul din pere…..143
14.13.Cidrul din mere….144
14.14.Cidrul din capsuni….144
14.15.Cidrul din gutui….144
14.16.Cidrul din pepene rosu……145
14.17.Cidrul din caise si piersici…..146
14.18.Cidrul din coacaze albe.. ……147
14.19.Cidrul din coacaze negre……147
14.20.Cidrul din coacaze rosii….148
14.21.Cidrul din prune….148
14.22.Cidrul din cirese…….149
14.23.Cidrul din visine…150
14.24.Cidrul din afine….151
14.25.Cidrul din fragi….152
14.26.Cidrul din zmeura…152
14.27.Cidrul din mure….153

Informații suplimentare

Editura

Autor

Numar Pagini

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Vinul si Cidrul”