Programul Fermierul

Ati auzit pâna acum de Programul Fermierul, dar poate n-ati stiut exact despre ce este vorba. De la 1 ianuarie 2006, acest program este deschis tuturor celor care vor sa faca o afacere în agricultura. Mai mica sau mai mare. Prin Programul Fermierul, Ministerul Agriculturii da bani bancilor, bani pe care bancile trebuie sa îi dea mai departe sub forma de credite pentru agricultori. Iata ce trebuie sa faceti ca sa obtineti un credit prin Programul Fermierul.

PASUL 1

Vizita la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala

Mai întâi, aveti nevoie de o idee de investitie în agricultura. Fara o idee clara despre ceea ce doriti sa faceti, succesul dvs. e sub semnul întrebarii. De aceea, trebuie sa mergeti la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR). Un reprezentant al DADR va prezinta tipurile de investitii ce pot fi finantate prin Programul Fermierul (ferme, servicii neagricole sau unitati de procesare).
DADR va ajuta sa puneti pe hârtie ideea dumneavoastra de afaceri. Prin urmare, reprezentantul DADR completeaza împreuna cu dvs. o lista de verificare preliminara a eligibilitatii investitiei. Astfel spus, se poate sti rapid care sunt fortele dvs. de a intra în Programul Fermierul si unde aveti nevoie de ajutor.
De la bun început, trebuie sa stiti ca aveti nevoie de teren agricol. Fie în proprietate, fie în arenda. Acest lucru trebuie dovedit prin titlul de proprietate sau prin contractul de arenda. Trebuie sa aveti în exploatare o anumita suprafata de teren, în functie de ceea ce doriti sa faceti (ferma zootehnica, ferma vegetala etc). Vi se va spune exact cât anume. Daca nu aveti pamânt suficient, e bine sa va gânditi si la o forma de asociere, astfel încât investitia sa fie rentabila, iar creditul sa fie obtinut.
Acum aveti practic unda verde de la DADR pentru a trece la etapa urmatoare.

PASUL 2

Discutia cu Oficiul Judetean de Consultanta Agricola

Expertul DADR va îndruma la sediul Oficiului Judetean de Consultanta Agricola (OJCA), unde sunteti preluat de un expert în Programul Fermierul. Dupa o verificare rapida, încheiati un contract de asistenta gratuita cu OJCA pentru tot ceea ce trebuie sa faceti în viitor.
Important: Daca proiectul dvs. presupune achizitii simple de masini si echipamente agricole, OJCA va întocmeste documentatia tehnica pentru accesarea programului SAPARD si a creditului bancar de finantare. Daca proiectul dvs. presupune elemente de constructii (grajduri, platforme, împrejmuiri etc), atunci expertul OJCA va pune la dispozitie o lista cu firme de consultanta specializate (cel putin 3), care pot sa elaboreze documentatiile tehnice pentru investitii (constructii) si se asigura de calitatea serviciilor.
Practic, acum începeti sa întocmiti, împreuna cu expertul OJCA, dosarul cererii de finantare. Acest dosar va fi depus la SAPARD. Aveti nevoie de diverse avize si documente, dar veti avea tot timpul sprijinul OJCA.
Tot acum, expertul OJCA va însoteste la o banca (sau la o agentie de microcreditare) calificata pentru derularea Programului Fermierul. Banca efectueaza analiza de rentabilitate a investitiei si va da o scrisoare de confort. Ce înseamna acest lucru? Banca va promite ferm, cu semnatura si stampila, ca va da creditul pentru investitie imediat dupa ce dumneavoastra încheiati contractul de finantare cu SAPARD.

PASUL 3

Discutia si contractul cu SAPARD-ul

Acum ajungeti la SAPARD. Depuneti dosarul cererii de finantare la Biroul Regional de Implementare a Programului SAPARD (BRIPS). În România exista 8 BRIPS – uri, fiecare dintre ele raspunzând de un numar de judete. Trebuie sa vedeti exact unde este arondat judetul dvs.
Expertii SAPARD verifica dosarul si merg pe teren, la locul viitoarei investitii, ca sa judece eficienta ei. E bine sa stiti ca aceste etape de verificare sunt necesare si importante. Uniunea Europeana, care da fondurile SAPARD, vrea sa fie sigura ca banii dati nu se risipesc. De aceea, cere verificari atente.
Daca SAPARD-ul e convins, iar dosarul dvs. e complet, încheiati un contract de finantare între dvs. si SAPARD. E primul contract pe care-l semnati. Pe al doilea îl veti semna la banca, în etapa urmatoare. Odata trecut însa de filtrul SAPARD, restul devine mai usor.

PASUL 4

Discutia si contractul cu banca

Cu contractul de finantare încheiat la SAPARD si împreuna de expertul OJCA, mergeti din nou la banca sau la agentia de microfinantare. Aici încheiati un al doilea contract, de data aceasta cu banca. Practic, având contractul cu SAPARD, încheierea unui contract cu banca este simpla. Banca stie deja ca SAPARD-ul v-a acceptat si de aceea aveti sanse mari ca sa va accepte si ea. Între cele doua contracte pe care le semnati – primul cu SAPARD-ul si al doilea cu banca – exista o diferenta. Primul contract este pentru jumatate din suma, iar al doilea este pentru toata suma. Veti vedea mai jos ce înseamna acest lucru.
În aceasta faza, Ministerul Agriculturii va ajuta din nou, pentru ca dumneavoastra nu trebuie sa prezentati garantii bancii. Pentru dumneavoastra, vor garanta Fondurile de Garantare, care sunt o plasa de siguranta. În plus, bunurile cumparate cu creditul obtinut vor putea sta si ele drept garantie.
Acum aveti cele doua contracte semnate si primiti creditul de la banca pentru tot proiectul dvs.

PASUL 5

Realizarea proiectului

Acum începeti efectiv sa cheltuiti banii pentru ceea ce v-ati propus: cumparati animale, construiti grajduri, cumparati masini si utilaje agricole, cumparati seminte, faceti pensiunea rurala, începeti sa plantati pomii sau vita de vie etc. Expertul OJCA va ajuta la întocmirea dosarelor de achizitii prin selectarea celor mai buni furnizori de bunuri sau servicii pentru realizarea proiectului. Este o conditie a Uniunii Europene ca pentru orice achizitie de bunuri de peste 10.000 de euro (360 milioane lei vechi) sa gasiti 3 oferte, dintre care s-o alegeti pe cea mai buna.
Începerea proiectului nu înseamna ca a doua zi puteti merge la banca sa ridicati banii. Bancile sunt prudente si vor sa se asigure ca banii pe care-i dau sunt folositi exact pentru scopul desemnat. Probabil ca banca va plati banii direct catre furnizorul dumneavoastra. De exemplu, daca solicitati un credit pentru un tractor, banca vireaza banii direct catre fabrica de tractoare. Daca cereti un credit pentru cumpararea de vaci de lapte, banca vireaza banii direct celui care va vinde vacile. Dumneavoastra trebuie sa mergeti sa va luati tractorul sau vacile sau ceea ce ati cerut prin creditul luat. De asemenea, probabil ca banca nu va va da toti banii deodata. Îi va da în timp, pe masura ce aveti nevoie de ei.
Nu uitati însa ca orice credit trebuie dat înapoi, cu tot cu dobânda. La fel e si cu acesta. Avantajul pe care-l aveti este însa ca dumneavoastra nu trebuie sa dati înapoi decât jumatate din banii pe care i-ati luat. De ce? Pentru ca cealalta jumatate e platita de SAPARD.
Acum devine mai clar de ce ati încheiat doua contracte si nu unul singur. Dumneavoastra veti lua de la banca întregul credit, iar pe masura ce înaintati în activitate, SAPARD-ul vine din urma si va da jumatate din bani (atentie: pe baza de chitante si facturi). Deci primiti mai întâi creditul de la banca (care devine datorie pe care trebuie sa-o dati înapoi), iar apoi jumatate din aceasta suma de la SAPARD (bani pe care îi folositi pentru a acoperi jumatate din datorie).
Aici însa aveti unele avantaje. În primul rând, creditul vi se acorda pe termen lung – pâna la 10 ani de zile. În al doilea rând, aveti o perioada de gratie cuprinsa între 1 si 5 ani, în functie de domeniul în care veti investi. Dupa aceasta perioada, când ferma sau afacerea începe sa produca, veti începe sa platiti jumatatea ramasa din credit. În al treilea rând, Ministerul Agriculturii va alege acele banci care au cele mai mici dobânzi.

De ce Programul Fermierul?

Poate vi se pare prea simplu sau prea frumos. Adica statul îmi da bani pe 10 ani ca sa fac o afacere în agricultura, eu trebuie sa dau înapoi doar jumatate, nu trebuie sa garantez cu nimic si beneficiez si de cele mai mici dobânzi?

Într-adevar, e nevoie de niste explicatii. Trebuie sa stiti ca, daca proiectul nu merge cum trebuie, sau banii nu sunt cheltuiti asa cum ati declarat în cerere, SAPARD-ul sau banca opresc finantarea. Iar daca nu puteti sa dati înapoi creditul atunci când vine vremea, banca devine stapâna pe utilajele cumparate din credit sau pe ferma pe care ati construit-o din credit. Sau pe orice altceva ati cumparat din credit. Pe lânga aceasta, nu orice dosar depus la SAPARD sau la banca va fi aprobat. Veti fi în concurenta cu altii, iar cei mai buni vor câstiga.

Dar trebuie sa stiti de asemenea de ce exista Programul Fermierul, cu toate avantajele prezentate mai sus. România primeste în 2006 circa 400 de milioane de euro de la Uniunea Europeana. Gratuit. Dar îi primeste doar daca are proiecte la care sa-i poata folosi. Nimeni nu-ti da bani fara un scop. Iar România primeste bani pentru proiecte specifice, de la crearea de ferme de vaci pentru lapte sau de ateliere mestesugaresti pâna la construirea de fabrici de conserve. Problema este ca acesti bani de la Uniunea Europeana s-au cheltuit pâna acum foarte încet. Pâna acum, oamenii apelau mai greu la fondurile SAPARD, pentru ca nu aveau partea de cofinantare, acei 50% necesari (SAPARD – ul da doar jumatate din bani, asa cum se stie). Si chiar daca aveau banii, oamenii nu se încumetau sa garanteze cu casa sau cu pamântul. Acum, Programul Fermierul va da sansa sa faceti împrumut bancar, putând garanta cu bunurile obtinute de pe urma creditului. Tocmai pentru ca fondurile SAPARD sa fie cheltuite, iar satul românesc sa se dezvolte.

Asa ca, începând cu 1 ianuarie 2006, la bancile sau agentiile de microcreditare pe care Ministerul Agriculturii le va anunta din timp, puteti merge sa luati credite prin Programul Fermierul. Va asteptam!

Daca doriti informatii suplimentare, va rugam sa va adresati Oficiilor Judetene de Consultanta Agricol

Aceste informatii au fost preluate de pe situl www.maap.ro

Carti Recomandate

Lasă un răspuns