Publicat pe 3 comentarii

Subventii APIA in 2015: cat sunt si cum se platesc

Totul despre subventiile in agricultura – Ce se schimba din 2015

Politica Agricola Comuna are la baza noi reglementari europene pentru accesarea platilor directe catre fermieri in perioada 2015-2020, iar Guvernul propune, in paralel, unele modificari la nivel national. Site-ul www.CartiAgricole.ro a realizat o analiza a celor mai importante schimbari ce vor avea loc in 2015 si a discutat cu oficialii APIA pentru a afla calendarul de depunere a cererilor, cuantumul subventiilor din acest an si bilantul platilor din 2014.

Produse agricole

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a anuntat ca va mentine platile unice pe suprafata pana in anul 2020, insa procedura de acordare a subventiilor va fi simplificata in sensul unei recompensari mai corecte a fermierilor activi. Ca si pana acum subventia va fi platita fermierului activ, indiferent daca acesta este sau nu proprietarul terenului.

Fermier activ

Persoanele fizice sau juridice care pot dovedi dreptul legal de a utiliza exploatatia; desfasoara in cadrul exploatatiei lor o activitate agricola – cultiva terenul si cresc animale, mentin prin tehnologii uzuale suprafata agricola in conditii adecvate pentru pasunat sau cultivare sau efectueaza activitati minime pe suprafetele agricole adecvate in mod natural pentru pasunat sau cultivare; in cazul in care, in anul anterior de plata, au primit plati directe ce depasesc cuantumul de 5000 euro, pot dovedi ca activitatea agricola desfasurata in exploatatia lor reprezinta principala lor activitate, astfel: cuantumul anual al platilor directe este cel putin 5% din veniturile sale totale obtinute din activitati neagricole, in cel mai recent an fiscal pentru care sunt disponibile astfel de dovezi, sau veniturile totale obtinute in cadrul exploatatiei, din activitatile agricole, reprezinta cel putin o treime din veniturile totale obtinute, in cel mai recent an fiscal pentru care sunt disponibile astfel de dovezi.

Astfel, agricultorii care vor respecta conditiile de ecoconditionalitate vor beneficia de plata de baza si de plata redistributiva, la care se poate adauga si plata de inverzire in cazul in care fermierul aplica normele specifice pentru acest tip de plata. In plus, fermierii pana in 40 de ani pot beneficia si de plata pentru tinerii fermieri. De asemenea, fermierii care desfasoara activitati agricole cuplate de productie beneficiaza de plati specifice aditionale.

Toate aceste plati insumeaza pachetul total al platii unice pe suprafata de care poate beneficia din fonduri europene un fermier activ, iar la el se pot adauga si Ajutoarele Nationale Tranzitorii (vezi Ghidul Solicitantului pentru Ajutoare Nationale Tranzitorii), alocate din Bugetul National, dar care nu poate depasi 1250 de euro.

Asa cum a fost descrisa propunerea guvernamentala in perioada dezbaterilor publice, pe durata participarii la schema pentru micii fermieri, acestia vor trebui sa pastreze hectarele eligibile declarate in 2015 si sa indeplineasca cerintele minime ce trebuie respectate pentru a primi plati directe;

Dupa cel putin un an, fermierii pot opta sa treaca la schema pentru micii fermieri din PNDR, numita si Transferul intre piloni, care prevede acordarea a 120% din nivelul platilor directe la care fermierul are dreptul, daca acesta se angajeaza sa transfere definitiv altui fermier intreaga lui exploatatie.

In vederea reducerii birocratiei, noul PAC ofera posibilitatea de a stabili o schema simpla destinata micilor fermieri care sa inglobeze toate platile directe intr-o singura plata care sa cumuleze cuantumul total datorat fermierilor in fiecare an. Astfel, sunt reduse unele obligatii impuse micilor fermieri, precum cele legate de depunerea cererilor pentru sprijin si unele practici agricole.

Printre propunerile pe care MADR intentioneaza sa le implementeze, se mai numara Plata redistributiva, o plata facultativa, care se poate acorda pentru primele 30 de hectare, indiferent de marimea exploatatiei si anume 50 euro/ha pentru primele 5 hectare si 40-45 euro/ha pentru restul de 25 de hectare.

Pentru a primi plata pentru inverzire, circa 30% din plafonul national anual, fermierii trebuie sa respecte o serie de conditii precum diversificarea culturilor, mentinerea pasunilor permanente sau prezenta zonelor de interes ecologic pe suprafata agricola.

Plata pentru tinerii fermieri se acorda timp de 5 ani, agricultorilor de pana la 40 de ani, care se stabilesc pentru prima data intr-o exploatatie ca sefi de exploatatie.

Cand se depun cererile pentru subventii pentru anul 2015

Cererile de plata unica pentru anul 2015 se depun pana la data de 15 mai la centrele APIA, iar dupa aceasta data, agricultorii mai au la dispozitie 25 de zile calendaristice, dar cu penalizari ce reprezinta 1% pe zi lucratoare din sumele la care fermierul ar fi avut dreptul daca cererea de plata ar fi fost depusa pana la data de 15 mai.

Ce valoare vor avea subventiile APIA in 2015

Desi APIA nu a prezentat oficial cuantumul subventiilor in agricultura pentru anul 2015, ministrul Agriculturii, Daniel Chitoiu a facut cateva precizari la finalul anului trecut.

Astfel, cei care dețin intre 1 si 5 hectare de teren agricol vor primi in acest an 170 de euro pe hectar. La categoria 5-30 de hectare s-ar putea introduce plata redistributiva de 40 de euro suplimentar fata de plata de baza de 170 de euro.

In 2014, cuantumul subventiei pe hectar a fost de 157 de euro, plata separata pentru zahar de 379 de euro si plata pentru orez de 300 de euro.

In cadrul campaniei 2014, au depus cereri de plata pe suprafata peste un milion de fermieri.

DESCRIERE FERMIERI
Persoana straina 197
Forma asociativa simpla 95
Intreprindere familiala 585
Intreprindere individuala 5373
Persoana juridica 33594
Persoana fizica 963905

Sursa: APIA

Plafonul financiar alocat anul trecut pentru subventia agricola pe suprafata a fost de 1,3 miliarde de euro, cel pentru plata separata pentru zahar s-a ridicat la 8 milioane de euro, iar alocarea pentru ajutorul specific pentru zonele defavorizate a fost de 53 de milioane de euro.

SCHEMA/MASURA PACHET FINANCIAR IN EURO
SAPS (Finantare din FEGA) 1.367527.000
Plata separata pentru zahar (Finantare din FEGA) 8.082.000
Art. 68 - Schema de ajutor specific pentru zonele defavorizate 52.922.000

Sursa: APIA

3 comentarii la „Subventii APIA in 2015: cat sunt si cum se platesc

  1. Vreau sä stiu dacä persoanele fizice cu cetätenie germanä posedind terenuri in romania au voie sä cearä subventii pentru päsuni si terenuri agricole pentru campania 2015 si care sunt conditiile
    Multumesc

    1. Trebuie sa.l cultivati d.voastra.
      Altfel subventia o poate lua cel care lucreaza respectivul pamant chiar daca nu.i propietar ,.

  2. Bună ziua
    Toamna asta am plantat 400 de gutui și caisi pe o suprafață de 6000 de metri pătrați.
    Pot obține un ajutor pt achiziționarea plasei antigrindina.
    Cum și cui? Ma adresez
    Mulțumesc anticipat

Lasă un răspuns