Lucrarile de taiere la pomii fructiferi se executa an de an cu scopul de a stimula fructificarea.
De cele mai multe ori pomii din gradini sunt neglijati iar taierile de fructificare nu se executa an de an rezultand pomi cu coronae inalte, indesite, cresteri haotice de lastari lacomi si implicit reduceri drastice de fructe.
Este cazul sa luati masuri si sa interveniti pentru degajarea interiorului pomului in vederea unor conditii mai bune de lumina, aerare si fructificare.
Trebuie specificat ca exista mai multe tipuri de taieri si am sa le descriu pe fiecare in parte la modul general si pentru fiecare specie particular.
Lucrarile de taiere la sunt esentiala pentru sanatatea pomilor din livada sau curtea dumneavoastra, de aceea va recomandam un ghid complet: Lucrarile de taiere de la A la Z
Taierea de corectie
Are scopul de a aduce pomul la o forma echilibrata. Astfel, prin taierile de corectie se limiteaza inaltimea pomilor (nu ne dorim pomi inalti cat casa fiindca sunt greu de intretinut an de an, iti trebuie scara, fac o coroana deasa care umbreste o suprafata mare, etc.) si cresterile laterale ale ramurilor. Se fac taieri de rarire care sa lase lumina sa patrunda in interiorul coroanei.
Forma ideala de coroana este cea de vas (imaginati-va o coroana de pom sub forma unei cupe de sampanie = vas). La aceasta forma interiorul pomului este degajat lasand lumina sa patrunda in coroana si dand posibilitatea fructelor sa se coaca uniform si sa acumuleze vitaminele si glucidele mult mai bine.
Taierile de regenerare
Se aplica pomilor batrani, aflati in stadiu de declin. Regenerarea acestor pomi se face in decursul a 2-3 ani, in fiecare an cate o treime din coroana fiind afectata de taieri drastice.
Anul 1
In primul an se recomanda taierea axului central pentru a reduce din inaltimea pomului si se taie varful ramurilor de schelet. Taierea ramurilor laterale se face de la punctual de curbura, pastrandu-se ramuri cu pozitie orizontala sau usor ascendenta.
Important: Aveti grija sa protejati taieturile mari cu mastic (il gasiti in magazinele de specialitate) sau balega proaspata amestecata cu lut in proportie de 1: 1.
Anul 2
In anul urmator ramurile de semischelet se vor intinerii prin reductia lor. Reductia consta in eliminarea acelor portiuni de ramuri degarnisite (fara muguri de rod), aplecate, debilitate si apropierea in acest mod a ramurilor de rod de ramura suport. Ramurile crescute in anul anterior se dirijeaza in coroana pentru garnisire cu ramuri de rod.
Anul 3
In anul al III – lea se fac interventii pe ramurile de semischelet neatinse si se continua formarea altor ramuri de rod cat mai uniform distribuite in coroana.
Pomii afectati de ger
In cazul pomilor afectati de ger cand se intalnesc situatii diferite ca: degerarea mugurilor de rod, a ramurilor, aparitia pe trunchi de crapaturi ale scoartei sau plagi (rani) se fac interventii diferite functie de amploarea pagubelor.
Cum determinam pierderile de muguri datorate inghetului
Pierderile de muguri de rod prin inghet se determina prin efectuarea unei sectiuni in mugure si se observa tesuturile innegrite. Functie de numarul de muguri afectati se calculeaza procentul de pierderi si se normeaza intensitatea taierilor de fructificare din acel an. Chiar daca pierderile de muguri prin inghet ating 50 – 60 %, nu exista riscul pierderii recoltei din acel an daca pomii sunt bine ingrijiti (hrana+apa+lumina) in perioada de vegetatie. In astfel de situatii taierile de normare se fac dupa inflorit si legarea fructelor cand se vede clar numarul de fructe.
Ce facem cu ramurile degerate
In cazul degerarii ramurilor (brunificarea lemnului si a scoartei) se iau masuri functie de gradul de afectare si varsta pomilor. La pomii tineri, se elimina partea afectata de inghet a ramurilor sau trunchiului pana la tesutul sanatos si din cresterile ulterioare se va reface coroana. In cazul in care gerul si oscilatiile mari de temperatura au afectat trunchiul pomilor si ramurile de schelet manifestandu-se prin crapaturi ale scoartei (mai ales la baza pomului) se iau urmatoarele masuri: se dezinfecteaza plaga cu solutie de piatra vanata 5 % si se unge apoi rana cu mastic, ceara de altoit sau amestec de balega cu lut pentru cicatrizare.
Acelasi tratament se aplica si pomilor rosi de iepuri sau alte rozatoare.
Atentie! Acest tratament se aplica imediat ce ati constatat aceste pagube, cel tarziu primavara devreme inainte ca pomii sa intre in vegetatie.
Tratamentele pomilor in caz de grindina frecventa
Pentru zonele cu caderi de grindina frecvente unde pomii sufera vatamari pe ramuri (crapaturi, raniri) si fructe (calitate depreciate) se fac tratamente imediate cu produse pe baza de cupru pentru cicatrizarea ranilor de pe ramuri iar pe fructe se impiedica patrunderea unor ciuperci ca monilioza sau putregai.
Taierile de rodire
Aceste taieri urmaresc normarea incarcaturii de ramuri de rod tinere tepuse, nuieluse, mladite, plete, etc. Functie de productia pe care v-o propuneti sa o realizati stabiliti numarul de ramuri de rod care sa ramana pe pom.
Lucrarile de taiere la mar
La mar se interzice scurtarea ramurilor anuale indiferect de pozitia si vigoarea lor.
Se elimina de la inel ramurile prea viguroase si se pastreaza un raport de 3:1 intre diametrele ramurilor suport si a ramificatiilor acestora.
Ramurile de semischelet si ramificatiile fructifere imbatranite sau debilitate se intineresc prin taieri de reductie. Acestea se fac deasupra unor ramuri care vor prelua cresterea si fructificarea.
La inceputul lunii iunie, dupa caderea fiziologica a fructelor, cand acestea au 20–25 mm, se face normarea incarcaturii de rod.
Se vor elimina din pom fructele mici, deformate, lovite, atacate de boli si daunatori si cele supranumerare. Se raresc fructele la 10–15 cm intre ele pe ramura de semischelet si se pastreaza doar un fruct – maxim doua pe bursa (formatiune de rod la mar). Cu aceasta ocazie eliminati si lastarii lacomi (lastari vegetativi fara rod) care cresc mai ales in partea superioara a ramurilor si spre varful coroanei.
Lucrarile de taiere la par
La par taierile de rodire sunt similare cu cele de la mar. Pozitia de palisare a ramurilor de semischelet pe ax este oblica cu varful ascendant.
Lucrarile de taiere la gutui
Taierile la gutui constau in scurtarea ramurilor de semischelet si rarirea coarnelor de melc (formatiune de rod) epuizate la interval de 2 – 3 ani. Periodic, prin taieri se va stimula formarea de ramuri lungi, noi care reiau ciclul de fructificare pe maciulii (formatiune de rod). Ramurile lungi anuale, purtatoare de muguri micsti, se scurteaza la 1/3 din lungime pentru stimularea dezvoltarii formatiunilor de rod.
La pomii tineri se fac doar rariri iar scurtari doar in anumite cazuri.
Lucrarile de taiere la prun
La prun taierile de fructificare au drept scop stimularea formarii ramurilor de rod scurte de tip buchete de mai ramificate si a ramurilor mijlocii ramificate. Pomii tineri formeaza ramuri lungi care se garnisesc cu muguri de rod.
Atentie! Aceste ramuri nu se scurteaza indiferent de lungime ci se lasa sa fructifice.
Ramurile prea viguroase care nu respecta raportul de 1: 3 (cu privire la diametru) fata de ramura mama, se elimina.
Taierea ramurii se face in cep, la 20 cm de la baza pentru a impiedica patrunderea moniliozei in ramura mama. Nu se taie ramura de la inel (de la baza) !
Cele mai bune perioade de efectuare a taierilor sunt perioadele de vegetatie cand ramura se vindeca mai usor.
Primele taieri se aplica la sfarsitul lunii mai – inceputul lunii iunie cand se elimina lastarii care tind sa devina prea vigurosi si incep sa formeze lastari anticipati. Acestia se taie la 4 – 5 frunze.
Tot acum se poate face si o normare a incarcaturii de rod prin taiere.
O alta taiere se poate face dupa recoltarea fructelor cand se vor elimina ramurile prost plasate in coroana si se reduc ramurile de semischelet imbatranite.
Sfat! Dupa fiecare taiere aplicati un tratament cu fungicide contra moniliozei.
Lucrarile de taiere la cires
La cires taierile de fructificare au drept scop mentinerea ramurilor buchete de mai si a ramurilor mijlocii pentru a avea o buna productivitate.
Ramurile mijlocii produc fructe mai mari si mai frumoase. Taierile se aseamana cu cele de la prun.
De retinut! Toate taierile de eliminare se fac prin taierea in cepi de cel putin 20 cm lungime pentru a impiedica agentii patogeni sa patrunda in ramura mama. Aceste taieri e bine sa fie facute in vegetatie.
Lucrarile de taiere la visin
La visin taierile au rolul de a evita degarnisirea ramurilor de rod (pierderea mugurilor roditori) si mentinerea capacitatii de rodire.
Ramurile plete se scurteaza de la punctual unde apare ramificatia laterala sau exista pinteni sau ramuri buchet care au muguri vegetativi in varf. Cele care sunt uscate sau nu au ramificatii laterale se elimina de la baza.
Lucrarile de taiere la cais
Si la cais taierile se fac in vegetatie respectand indicatiile de la prun. Prin taieri se va stimula formarea de ramuri mijlocii si lungi (acestea nu se scurteaza) pentru a fructifica. Lastarii vigurosi care incep sa emita anticipati se scurteaza la 4 – 5 frunze. Taierile se fac in cepi de 20 – 25 cm.
Lucrarile de taiere la piersic
La piersic taierile se fac anual obligatoriu pentru a rari ramurile mixte laterale si eliminarea celor cu pozitie verticala sau inferioara din coroana. Taierea ramurilor mixte se face la aprox. 20 cm.
Se elimina toate ramurile mixte care au rodit in anul precedent, ramurile salbe si cele anticipate. Taierile se fac in cep pentru a asigura lemn de inlocuire pentru anul urmator si pentru a preveni patrunderea moniliozei.
Ramurile mixte foarte lungi se scurteaza la 60 cm. La inceputul verii, lastarii vigurosi care incep sa emita lastari anticipati se vor elimina din coroana prin taierea in cep lung.
In anii cu ierni geroase taierile se fac in perioada infloritului pentru a estima mai bine procentul pierderilor de muguri roditori aplicandu-se o taiere de compensare adica mai treceti cu vederea (un an) daca o ramura roditoare nu are o pozitie prea buna in coroana.
Lucrarile de taiere la migdal
La migdal forma de coroana este una libera cu fructificare pe buchete de mai, ramuri salbe sau ramuri mixte. Taierile se fac doar pentru a elimina din pom ramurile uscate, imbatranite su debilitate.
Lucrarile de taiere la nuc
La nuc intervenim cu taieri periodic pentru a elimina ramurile concurente (cele care nu fructifica dar concureaza pentru hrana cu cele roditoare) si ramurile de semischelet imbatranite. Acestea se scurteaza in vederea stimularii cresterii de ramuri de rod.
Sfat! In vegetatie (in verde) lastarii care cresc viguros se ciupesc (se rup) pentru a stimula ramificarea lor.
Lucrarile de taiere la alun
La alun se fac taieri abia din anul al III-lea pentru ca pomul sa-si consolideze sistemul radicular. Taierile constau in rarirea ramurilor de schelet cu 15 cm daca pomul este mic si cu 30 – 50 cm daca pomul este mare.
Când pomii intră în perioada de declin, tăierile de reîntinerire sunt indicate în scopul reactivării vegetaţiei, ceea ce permite fructificarea lor în continuare.
Lucrarile de taiere la castan
La castan se fac interventii sumare in primii ani si de rarire dupa atingerea dimensiunilor normale ale soiului La soiurile care ramifica putin se fac taieri de stimulare a ramificarii.
Lucrarile de taiere la moşmon
La moşmon (Mespilus germanica) nu se fac taieri fiindca acesta fructifica pe varful ramurilor. Se elimina doar ramurile bolnave, uscate.
Lucrarile de taiere la arbusti fructiferi
Taierea coacazului
Forma de conducerea la coacaz este cea de tufa; ea se formeaza in 2 – 3 ani de la plantare dar exista posibilitatea conducerii plantelor pe un trunchi de 20 – 40 cm inaltime din care se formeaza o coroana de 6 – 8 ramuri de schelet.
Acest tip de forma necesita sistem de sustinere pe spalier sau sarma intinsa la 40 cm de la sol.
Tufa de coacaz are 15–20 de tulpini de 1–5 ani. Tulpinile mai batrane de 5 ani se elimina. Ramificatiile de pe tulpinile de 2 – 5 ani se scurteaza la 20 – 30 cm.
Taierea agrisului
La agris taierile de fructificare se realizeaza prin eliminarea tulpinilor imbatranite
(acestea vor fi inlocuite de altele tinere), a ramurilor rupte, bolnave.
Daca plantele se conduc pe trunchi, taierile vizeaza rarirea lastarilor pentru o mai buna luminare a coroanei si mentinerea unui echilibru intre crestere si rodire.
Taiarea la zmeur si mur
La zmeur se raresc drajonii in momentul cand primele fructe incep sa se coaca. Tulpinile fructifere se taie la 80 – 120 cm iar cele de 2 ani (care au rodit) se elimina din tufa. Trebuie sa aveti cam 10 – 15 tulpini/ ml.
Taierile de fructificare la mur (fara ghimp i– era frumos sa nu fac aceasta precizare) se realizeaza prin ciupirea lastarilor la 80 – 100 cm si scurtarea cresterilor laterale de pe tulpini la 20 – 40 cm. Nu trebuie sa ramana decat 5 – 6 ramuri de fructificare.
Lucrarile de taiere la afin, catina, scorus, smochin, corn si lonicera albastra
La afin se elimina tulpinile imbatranite (peste 4 – 5 ani).
La catina se indeparteaza ramurile rupte, indesite si se scurteaza axul.
La scorus (negru, rosu, de gradina) se efectueaza periodic taieri pentru a mentine un echilibru intre lemnul tanar si batran. La scorusul rosu si de gradina, pomul se conduce cu 10 – 12 ramuri de schelet in coroana si periodic se intervine cu foarfeca pentru a limita cresterile in inaltime si latime si a pastra forma coroanei.
Daca vrei sa afli mai multe despre lucrarile de taiere si ingrijirea pomilor iti recomandam urmatoarele carti:
La smochin se aplica taieri doar pentru a elimina ramurile degerate, rupte, uscate.
La corn se fac taieri de rarire si eventual taieri de regenerare.
Lonicera albastra (Lonicera kamtschatica) numita si boabe de miere siberiene se conduce sub forma de tufa cu 10 – 14 tulpini roditoare, restul se elimina prin taieri.
Cam acestea sunt taierile la toti pomii si arbustii fructiferi gasiti prin gradinile noastre.
Spor la gradinarit!
Autor: Diana Chetreanu
Inginer horticultor
Cele mai recente carti pentru pomicultori:
[no_toc]