Publicat pe Lasă un comentariu

Cum pastrezi umiditatea optima in sol – sfaturile horticultorului

Cum pastrezi umiditatea optima

In ultimii ani, conditiile climatice din tara noatra s-au modificat foarte mult. Aproape ca cele 4 anotimpuri s-au redus la 2. Exista ani cu ierni foarte secetoase si cu geruri puternice, precipitatiile sunt putine si distribuite inegal de-a lungul anului, astfel ca avem perioade cu ploi abundente intr-un timp foarte scurt ce duc la inundatii ca mai apoi sa ne trezim cu perioade mari lipsite de ploi, cu calduri excesive sau vanturi puternice.

Toate aceste fenomene determina evaporarea apei din sol  lasand locul uscaciunii.

Pentru a preintampina aceste neajunsuri trebuie sa luati masuri pentru reducerea deficitului de apa din sol si iata cateva sfaturi.

Pastrarea unei umiditati optime pentru cultura mare

Pentru cei cu suprafete mari de teren  pe care-l valorifica cultivand cereale, plante prasitoare, intr-un cuvant cultura mare le sugerez ca in  perioada de toamna (septembrie) si pana in anul urmator in primavara sa cultive rapita sau mustar.

Aceste 2 plante au rolul de a mentine umiditatea in sol pe perioada iernii astfel incat in primavara, la infiintarea culturii principale apa sa fie disponibila in cantitate suficienta.

Primavara cultura se desfiinteaza prin discuire si incorporare in sol a plantelor de rapita si mustar si uite asa te alegi si cu fertilizare organica.

Pe terenuri sarace si cu uscaciune frecventa cea mai buna cultura e cea de sorg. Aceasta planta valorifica foarte bine terenurile de acest tip fiindca este rezistenta la seceta, da productii bune si are nenumarate intrebuintari.

Pastrarea unei umiditati optime in sere si solarii

In spatiile protejate, deficitul de apa in sol se accentueaza in perioadele cu temperaturi ridicate. Chiar daca suplimentezi udarile cu cantitati corespunzatoare de apa, efectul nu este cel scontat.

Iata cateva modalitati de a estompa pierderile de apa din sol:

  • Una din metode este mulcirea, adica acoperirea solului cu folie din polietilena ce are rolul de a retine apa in sol. Tot pe post de mulci se pot folosi paiele intr-un strat de 4-5 cm. Avantajul acestei metode este ca inabusa buruienile si le impiedica dezvoltarea. O lucrare mai putin in cultura!
  • O alta metoda care are efect este perioada in care se aplica udarile. E bine ca udarile in spatiile protejate sa se faca seara si nu dimineata sau in timpul zilei. Udarea dimineata duce la evaporarea apei iar la orele amiezei se produce condens pe acoperisul solarului/ serei. Picaturile de apa se vor scurge pe plante si vor actiona ca o lupa sub razele puternice ale soarelui producand patari, manari si chiar arsuri pe frunze. Daca fenomenul se produce in perioada infloritului, efectul este unul devastator pentru productie, fiindca florile se vor scutura. Aplicarea normei de udare seara, cand temperaturile scad iar intensitatea fiziologica a plantelor este redusa, determina estomparea deficitului de apa in sol.

Pastrarea umiditatii optime in camp si in gradina

In camp, un factor important de pastrare a umiditatii este fertilizarea cu o cantitate mai mare de ingrasamant natural. Gunoiul de grajd actioneaza ca o bariera impotriva uscaciunii solului. Aplicarea lui determina solul sa actioneze ca un burete si sa retina apa pe o perioada mai mare de timp. Totodata aplicarea de gunoi de grajd afaneaza solul crescand porozitatea si capacitatea de absorbtie.

Metoda mulcirii cu paie sau agrotextil va crea o umiditate constanta solului  si va duce la estomparea cresterii buruienilor care concureaza plantele din cultura pentru apa si hrana.

Folositi metode moderne si performante de udare, cu consum mic de energie dar cu debite mari si constante, ma refer la sistemul de udare prin picurare.

Daca nu va permiteti aceasta metoda, atunci modelati solul in brazde inaltate si udati pe rigole prin inundare.

In zonele cu vanturi puternice creati perdele protectoare din speciile: salcam, paulownia, tei, frasin. Perdelele acestea de foioase atrag ploile si retin apa din precipitatii.

Pentru suprafete mai mici se pot cultiva cateva randuri de sorg sau porumb pe post de perete protector impotriva vanturilor.

Spor la gradinarit!

Autor: Diana Chetreanu

           Inginer horticultor

Iata cele mai cautate carti:

Vezi top vanzari

Lasă un răspuns