Descriere
Cuvant inainte………………………….7
1.Specii pomicole cultivate in climatul temperat si subtropical………..8
2.Clasificarea speciilor pomicole dupa habitus……………9
3.Identificarea pe teren a speciilor pomicole cultivate dupa caracterele exterioare ale organelor pomilor (Criterii)………………….12
3.1Marul (Malus Domestica L.)………………..12
3.2Parul (Pyrus sativa L.)……………………13
3.3Gutuiul (Cydonia oblonga Mill.)………………..14
3.4Prunul (Prunus Domestica L.)…………………14
3.5Caisul (Prunus armeniaca L.)……………….15
3.6Piersicul (Persica vulgaris Mill)…………………16
3.7Ciresul (Prunus avium L.)…………………17
3.8Visinul (Prunus Vulgaris Mill.)……………….18
3.9Nucul (Juglans Regia)………………….19
3.10Castanul comestibil (Castanea sativa Mill.)…………..20
3.11Migdalul (Prunus Amygdalus L.)………………21
3.12Alunul (Corylus Avellana L.)………………22
3.13Coacazul negru (Rybes nigrum L.)………………22
3.14Coacazul rosu (Ribes Rubrum L.)……………..23
3.15Agrisul (Grossularia Reclinata L.)……………….23
3.16Afinul (Vaccinum Corymbosum L.)…………….24
3.17Zmeurul (Rubus Idaeus L.)…………………24
3.18Murul Rubus fructicosus L.)……………….25
3.19Capsunul (Fragaria x anannasa)……………..25
3.20Rodia (Punica granatum Z.)………………..26
3.21Hurnmana chinezeasca (Diospyros kaki)……………27
3.22Kiwi, Yangtao, Kiwi Berry, (Actinidia delicioasa- Ferguson-1990)…28
3.23Papaw (paw-paw Banana nordului) (Asimina triloba Dun.)……28
3.24Smochinul (Ficus carica)…………………29
3.25Ziziful (Ziziphus jujuba Mill.)………………30
4.Organografia pomilor si arbustilor fructiferi…………..31
4.1Radacina si elementele componente…………….31
4.2Tulpina si elementele componente………………33
4.3Structura coroanelor nedirijate………………35
4.4Structura coroanelor dirijate……………….35
5.Lucrari in pepiniera pomicola………………..41
5.1Recoltarea dructelor pentru producerea portaltoilor franc………41
5.2Caracterele de recunoastere a semintelor si samburilor de portaltoi…….42
5.3Stratificarea semintelor se portaltoi……………..48
5.4Semanatul semintelor de portaltoi in scoala de puieti………..49
5.5Scosul si stratificarea puietilor……………….51
5.6Producerea marcotelor inradacinate dupa metoda marcotajului prin musuroire………………………53
5.7Producerea marcotelor inradacinate prin marcotajul orizontal……54
5.8Obtinerea portaltoilor dupa metoda butasirii in uscat………..55
5.9Altoirea cu mugur (ochi dormind)………………57
5.10Inmultirea portaltoilor prin butasi verzi in conditiile de ceata artificiala…60
5.11Infiintarea campului I prin plantarea portaltoilor…………61
5.12Infiintarea campului I al scolii de pomi I prin semanatul direct in camp a samburilor si semintelor…………………62
5.13Lucrari in campul II al pepinierei………………63
6.Lucrari in livada………………………68
6.1Altoirea sub scoarta perfectionata68
6.2Pichetarea terenului…………………….69
7.Plantarea pomilor……………………..72
8. Formarea coroanelor……………………75
8.1 Principii si norme folosite in formarea coroanelor………..75
8.2 Formarea piramidei etajate rasarite……………….77
8.3 Formarea piramidei neetajate ( Leader)……………80
8.4 Formarea piramidei mixte ………………..82
8.5 Formarea coroanei piramida trunchiata…………….84
8.6 Formarea vasului intarziat…………………86
8.7 Formarea coroanei tufa………………….90
8.8 Formarea palmetei etajata cu brate oblice……………91
8.9 Formarea coroanei Tatura Trellis………………96
8.10 Formarea palmetei neetajate cu brate oblice………….100
8.11 Formarea palmetei liber aplatizata…………….102
8.12 Formarea coroanei fus-tufa……………….104
8.13 Formarea coroanei tufa-vas………………..106
8.14 Formarea fusului subtire la mar………………108
8.15 Formarea fusului .Nord-Olandez……………..115
8.16 Formarea axului vertical la mar………………117
8.17 Formarea cordonului vertical……………….118
8.18 Formarea coroanei cu axul arcuit, bilateral………….119
8.19 Formarea cordonului-tufa……………….120
8.20 Formarea palmetei-evantai………………..122
8.21 Formarea coloanei Lincoln………………..124
8.22 Coroana drapel comercial……………….126
8.23 Coroana tripla incrucisare……………….126
8.24 Palmeta cu brate orizontale (Palmeta Haag)…………128
8.25 Formarea coroanei Solen………………..129
8.26 Formarea coroanei Solen cu doua brate…………..130
9. Ramurile de rod (microblastele) la pomacee si drupacee, evolutia lor si taierile de productie…………………………133
9.1 Criterii de recunoastere a ramurilor de rod, a formatiunilor si a ramificatiilor fructifere……………………….133
9.2 Particularitatile morfologice ale mugurilor de rod la pomacee……137
10. Ramurile de rod si formatiunea fructifera specifica gutuiului si mosmonului164
10.1 Ramurile de rod……………………164
10.2 Formatiunea fructifera . coarne de melc…………..165
10.3 Evolutia ramurilor de rod si a formatiunilor fructifere de la gutui si mosmon………………………….165
11. Taierile de productie la gutui si mosmon…………….167
12. Particularitatile biologice ale ramurilor de rod, la cires si visin, evolutia lor si taierea de productie……………………..169
12.1 Taierile de productie la cires si visin…………..172
13.Particularitatile biologice ale ramurilor de rod la prun si cais , evolutia lor si taierea de productie……………………176
13.1 Taierile de productie la prun……………….179
13.2 Taierile de productie la cais………………182
14.Particularitatile biologice ale ramurilor de rod la piersic si migdal, evolutia lor si taierile de productie ……………………184
14.1 Taierile de productie la piersic……………..186
Bibliografie…………………………190
Recenzii
Nu există recenzii până acum.