Publicat pe Lasă un comentariu

Cultivarea vinetelor in camp si in gradina

Cateva informatii generale despre vinete

Patlagica vanata ( Solanum melongena ) – fam. Solanaceae

Patlagelele vinete sunt originare din India si Birmania unde cresc in stare salbatica. Au patruns in Europa ( Grecia, Italia ) la inceputul sec. al XVII –lea.cum

La noi in tara au aparut in sec. al XVIII-lea dar cultivarea lor s-a raspandit pe suprafete mari dupa 1918.

Vinete

Cetintele ecologice ale culturii de vinete

  • Au pretentii ridicate fata de caldura. Temperatura minima de germinare a semintelor este de 14 – 15° C iar temperatura optima este de 27 – 30º C . Planta tolereaza temperaturi ridicate de 38 – 40° C.
  • Foarte pretentioase la lumina mai ales in perioada de inflorire si legare a fructelor. In lipsa luminii polenul nu este viabil , florile avorteaza, plantele stagneaza in crestere iar fructele raman mici.

Au nevoie de minim 12 – 13 ore/ zi de lumina.

  • Pretentii mari fata de umiditate. Insuficienta apei in sol conduce la caderea in masa a butonilor florali, a florilor si a fructelor abia legate.
  • Consumul de elemente nutritive este si el unul ridicat si depinde de faza de vegetatie.
  • Rezultate bune se obtin pe soluri fertile, cu 5% humus, bine structurate si drenate, cu un pH = 6,5 – 7.

Soiuri de vinete

Exista o gama larga de soiuri si hibrizi destinati diferitelor tipuri de cultura ( in camp, in sere, in solarii, etc.)

Va sugerez sa optati pentru soiurile romanesti  care sunt foarte bine adaptate conditiilor pedo-climatice din tara noastra.

Pentru cultura in camp se disting cateva soiuri cu rezultate foarte bune:

  • Vinete Bucurestene – greutate 0,4 – 0,5 kg/ buc., talia plantei 70 – 85 cm
  • Vinete Danubiana – greutate 0,240 – 0,3 kg/ buc., talia plantei 55 – 65 cm
  • Vinete Viorica – greutate 0, 2 – 0,3 kg/ buc., talia plantei 40 – 50 cm

Cand si cum se cultiva vinetele

Plante bune premergatoare culturii de vinete sunt : fasolea , mazarea, radacinoase, lucerna. Se vor evita premergatoare din grupa solanacee  ( ardei, tomate, cartofi ), si ceapa daca aceasta a fost erbicidata cu Afalon.

Pregatirea terenului

Toamna se sapa terenul dupa desfiintarea culturii anterioare si se administreaza 40 – 50 t/ ha gunoi de grajd, 300 kg/ ha ( 0,3 kg / 10 m² ) superfosfat si 150 kg/ ha sare potasica. Se incorporeaza adanc in sol , la 30 cm ,  cu cazmaua sau motocultorul acolo unde exista.

Atentie! Calculati necesarul de fertilizant functie de suprafata d-vs. prin regula de 3 simpla.

Ex.  daca ptr. 10.000 m² ( 1 ha ) sunt necesare    300 kg  superfosfat

ptr.         10 m²             sunte necesare      X kg superfosfat 

X = (300 x 10 ) : 10.000  = 0,300 kg superfosfat / 10 m²

Primavara se administreaza 100 kg/ ha azotat de amoniu si se erbicideaza cu Balan 8 l/ ha cu incorporare in sol la 5-6 cm.

Terenul se modeleaza in straturi inaltate cu latimea la coronament de 104 cm.

Pentru a cruta solul de atatea chimicale, va sugerez, mai ales pe suprafete mici, utilizarea agrotextilului – material textil ce se gaseste la metraj in magazinele de tip Brico la sectiunea „gradinarit” . Acest material se intainde pe suprafata ce urmeaza sa fie cultivata, se fixeaza cu agrafe  (facute din sarma ) in sol si cu caterul se fac incizii in forma de X la distantele unde urmeaza sa se planteze rasadurile. Acest material are proprietatea ca absoarbe foarte usor razele soarelui, pastreaza umiditatea din sol si inabusa buruienile distrugandu-le  iar lucrarile de erbicidat si plivit dispar. Se poate reutiliza.

Plantarea vinetelor

Cultura vinetelor se realizeaza prin rasad . Varsta rasadului este de 60 zile.

Plantarea are loc cand temperatura solului atinge 14° C la o adancime de 15 cm, adica in jurul datei de 5 – 15 mai ( in sudul tarii ). Se face manual cu lingura de plantat.

Pe terenul modelat se planteaza 2 randuri la 80 cm iar intre plante pe rand  40 – 45 cm, realizandu-se o densitate de plantare de 30.000 plante/ ha ( 30 plante / 10 m² ).

Vanata nu suporta autoumbrirea, asa ca, functie de talia soiului din cultura alegeti distante de plantare mai mari intre plante pe rand.

Lucrarile de ingrijire pentru vinete

Lucrarile de ingrijire constau in:

  • Udarea la plantare cu norma de 150 – 200 m³ /ha
  • La 4 -5 zile de la plantare se completeaza golurile cu rasad din acelasi soi si aceeasi varsta cu cel utilizat la infiintarea culturii.
  • Irigarea culturii se face prin 8 – 10 udari la intervale de 7 – 10 zile cu norma de udare de 300 – 350 m³ / ha pentru primele 3 – 4 udari , dupa care norma creste la 400 – 500 m³ / ha.
  • Se aplica 2 – 3 fertilizari faziale cu ingrasaminte foliare ( se gasesc in fitofarmacii ). Prima fertilizare se face la 15 – 20 zile de la plantare iar a doua fertilizare se face la 10 – 15 zile dupa prima. Cantitatile si concentratiile le respectati functie de indicatiile fertilizantului ales.

Bolile vinetelor

Combaterea bolilor si daunatorilor se face cu multa atentie. Frecvent pot aparea boli ca: .

patarea bruna ( alternarioza ), patarea bruna a frunzelor si fructelor ( Didymella) , putregaiul cenusiu, fuzarioza

Exemple de produse ce pot combate bolile: Dithane M 45 WP 0,2 %,  Topsin M70 WP  0,5 % , Turdacupral 50 PU  0,4 %, etc.

Daunatorii vinetelor

Printre daunatori vinetelor se numara:

paduchele solanaceelor ( Macrosipha euphorbiae ) , gandacul din Colorado ( Leptinotarsa decemlineata ) , omida fructelor ( Helicoverpa armigera ), paianjenul rosu  ( Tetranycus urticae ).

Dintre produsele pentru tratament amintim : Sinoratox 35 CE 0,15 % ; Omite 57 EC 0,1 % ; Actellic 50 Ec 0,15 %, Omite 570 EW 0,1 %.

Atentie! Cititi  indicatiile de pe flacon si preparati solutia conform prospectului , a numarului de plante sau a suprafetei. La aplicarea tratamentului utilizati echipament de protectie : ochelari de protectie, masca, pelerina de ploaie cu gluga, manusi din cauciuc.! Dupa fiecare tratament spalati bine vermorelul! Pastrati produsele fitosanitare in ambalajele originale in loc uscat si racoros, sub cheie! Incercati sa utilizati produse prietenoase cu mediul si nu uitati sa va spalati pe maini!

Alte lucrari necesare cand cultivati vinete

  • Copilitul ( indepartarea lastarilor ce se formeaza la subsuoara frunzelor) se practica rar, de obicei in zonele mai racoroase si se indeparteaza lastarii fara rod.
  • Carnitul ( indepartarea varfului de crestere ) , la culturile timpurii se face in cursul vegetatiei cu scopul de a limita numarul de fructe iar la restul culturilor se aplica toamna cu 15 – 20 zile inaintea primei brume . Se executa cu foarfeca sau briceagul.
  • Recoltarea fructelor  se face la maturitatea de consum , cand fructele au culoarea specifica soiului si sunt elastice la apasare.

Productia variaza functie de soi si tehnologia aplicata dar se pot obtine 30 – 40 t/ha.

Autor  : Diana Chetreanu

Inginer horticultor

Cele mai recente carti pentru horticultori:

Seminte Recomandate

Lasă un răspuns