Publicat pe Lasă un comentariu

Altoirea arborilor si arbustilor ornamentali

Mi-am propus sa va scriu despre altoiri si “rasfoind” netul am constatat ca tot ce se scrie despre altoiri face referire la pomii fructiferi. Am sa abordez subiectul prezentandu-va altoirile la speciile dendrologice (arbori si arbusti ornamentali).

In speta altoirile au drept scop obtinerea unor varietati de arbori si arbusti ornamentali care nu se pot inmulti sau dau rezultate foarte slabe prin alte procedee de inmultire.

Altoirea se realizeaza intre portaltoi care furnizeaza sistemul radicular si uneori o parte din trunchi si altoi care reprezinta partea aeriana in intregime sau numai coroana.

Portaltoiul influenteaza vigoarea plantelor, comportamentul fata de sol, intrarea in etapa de reproducere.

O serie de factori influenteaza reusita altoirii:

  • afinitatea biologica a partenerilor
  • alegerea varstei si fenofaza optima a altoiului si portaltoiului
  • tehnica altoirii
  • ingrijirea corecta a plantelor postaltoire

Portaltoii pot fi puieti obtinuti din samanta, din butasi, din marcote, plantati in sol sau in ghivece sau cu radacinile nude, butasi de tulpina sau de radacina, neinradacinati.

Altoaiele se preleveaza numai de la plante mama sanatoase, crescute si dezvoltate in conditii pedo-climatice si agrotehnica optime.

Metodele de altoire a arborilor si arbustilor ornamentali sunt cele utilizate si in pomicultura:

  • altoirea in ochi (oculatie, cu ochi detasat)
  • altoirea cu ramura detasata
  • altoirea prin alipire

Am sa le descriu pe fiecare in parte

Altoirea in ochi

Altoirea in ochi la arborii si arbustii ornamentali
Altoirea in ochi

Se executa numai la foioase, pe puieti tineri, in perioada de vegetatie! Atunci scoarta portaltoiului se desprinde foarte usor. Se extrage de pe ramura altoi cu ajutorul briceagului de altoit un mugure cu 2 – 3 cm de scut de scoarta (vezi foto) si un strat subtire de lemn. Pe scoarta portaltoiului se face o incizie in forma de T si se dezlipeste scoarta usor. Se introduce mugurele altoi in aceasta incizie si se leaga cu panglica de altoit cei doi indivizi cu evitarea acoperirii mugurelui.

Incizia in scoarta portaltoiului poate fi facuta in forma de T, T rasturnat, I sau cruce daca mugurii sunt mai mari cum sunt cei ai speciei Aesculus (Castan).

O alta variant a oculatiei este altoirea in placaj adica mugurele altoi se aplica pe o portiune dezgolita de scoarta de aceeasi forma si marime cu scutul altoiului.

Oculatia este o metoda aplicata la foarte multe specii ca: trandafir, liliac, mesteacan, specii de Prunus, tei, etc.

Altoirea cu ramura detasata

Altoirea sub scoarta
Altoirea sub scoarta

Se cunosc mai multe procedee: copulatie, triangulatie, in despicatura, sub scoarta, in placaj lateral.

La aceste tipuri de altoiri altoiul este un lastar anual (uneori de 2-3 ani) care are 2-3 muguri in repaus sau vegetatie (la altoirile de vara executate in sera).

La conifere altoii trebuie sa provina din ramuri terminale, chiar varf de planta fiindca numai acestia sunt capabili de o crestere erecta cu un ax drept.

Portaltoii sunt in general puieti tineri, butasi de ramura sau de radacina.

Indiferent ce procedeu de altoire alegeti importanta este potrivirea perfecta a zonelor generataoare ale celor doi parteneri altfel altoirea nu are loc.

Portaltoiul trebuie retezat deasupra unui mugure / perechi de muguri pentru a asigura o buna circulatie a sevei spre capatul portaltoiului.

Dupa imbinare, se leaga si se protejeaza cu ceara de altoit.

Altoirea in copulatie:

  • simpla (a)
  • perfectionata (b)

La aceste tipuri de altoire atat portaltoiul cat si altoiul trebuie sa aiba aceeasi grosime. Se executa sectiuni oblice  (de obicei la 45º) avand aceeasi inclinare pe fiecare din cei 2 parteneri. Daca partenerii au diametre mai mari atunci si taierea va avea o inclinatie mai mare pentru a asigura o suprafata mare de concrestere.

Atat pe altoi cat si pe portaltoi sectiunile se fac opus unui mugure. Dupa imbinarea celor 2 parteneri se leaga locul si se ceruieste.

Altoirea simpla (a) se practica la specii ca  Robinia (salcam), Salix (salcie), Ailanthus (fals otetar), Acer (artar), Syringa (liliac), fie pe tije de 150 – 180 cm de la sol, fie la colet.

Altoirea perfectionata (b) este practicata la speciile cu lemnul dur ca Fagus, Quercus, Carpinus, vita ornamentala (Partenocisus ). Contralimbile de imbinare au rolul de a asigura o mai buna concrestere.

Altoirea in triangulatie

Se aplica tuturor speciilor de arbori si arbusti foiosi.

Portaltoiul se reteaza la inaltimea dorita inainte sau chiar in momentul altoirii. Se executa o crestatura longitudinala scotand o pana in sectiune Δ (triunghiulara) cam de 2 cm. Baza altoiului se fasoneaza similar portiunii desprinse din portaltoi (vei foto).

Taieturile celor 2 parteneri trebuie sa se imbine perfect. Opus taieturii trebuie sa existe un mugure (mai ales la altoi). Locul se leaga si se ceruieste.

Altoirea in despicatura

Se utilizeaza la majoritatea speciilor cu frunze caduce  atat pe puieti cat si pe pomi adulti (se fac altoiri in coroana pentru corectii). Se practica si altoiri pe fragmente de radacina.

Puietii se altoiesc la inaltimea coletului  sau in coroana. Portaltoiul cu Ø= 1 – 3 cm se reteaza, se netezeste, apoi se despica longitudinal 4 – 6 cm pe directia radiala sau pe diametru, altoiul se fasoneaza in forma de pana de 3 – 5 cm de-o parte si de alta a unui mugure si se introduce in despicatura. Daca altoaiele sunt mai groase, taietura in pana se face in profil ingustat. Daca Ø portaltoiului este mai gros, se pot introduce 2 altoaie.

Trebuie sa legati bine si sa acoperiti cu ceara despicatura pentru a nu patrunde apa in interior.

Se practica la Fagus (la colet), Aesculus carnea, Malus, Pirus, Prunus (pe tija).

Altoirea in despicatura pe radacina se practica la Aristolochia, Campsis, Wisteria, Buddleia, Syringa, Chaenomeles in sera in lunile ianuarie – martie.

Altoirea sub scoarta

Se executa primavara cand circulatia sevei permite desprinderea scoartei de lemn (Aesculus, Morus, Robinia,Ulmus). Portaltoiul se reteaza la inaltimea dorita, altoaiele se fasoneaza in pana unilateral lunga de 2-4 cm opus unui mugure, apoi cu ajutorul unei spatula se introduce sub scoarta portaltoiului incizata longitudinal. La portaltoii groasi se infing cate 2-3 altoi.

Altoirea in placaj lateral

Se utilizeaza mai mult in sere.

La foioase se reteaza portaltoiul la inaltimea dorita iar altoiul se fasoneaza in pana unilateral cu profil ingustat. De pe capatul portaltoiului se extrage o portiune longitudinal de scoarta si putin lemn de dimensiunile penei altoiului. Se imbina cei 2 parteneri, se leaga, se ceruieste.

La conifere se fasoneaza in pana unilateral altoiul curatandu-se de frunzele de la baza.

Portaltoiul nu se reteaza si se curata de frunze in zona de altoire apoi se extrage o fasie longitudinala de scoarta si putin lemn avand aceeasi sectiune cu cea a altoiului. Aceasta fasie se poate pastra nedetasata la baza taieturii si are rolul de fixare a altoiului. Imbinare, legare, ceruire.

Altoirea prin alipire

Altoirea prin alipire la puieti de mesteacan
Altoirea prin alipire la puieti de mesteacan

Cei 2 parteneri (fiecare pe radacini proprii) sunt supusi sudarii fiind lipiti unul de altul iar dupa sudare ramura altoi se detasaza. Altoirea se executa prin simpla extragere a unei mici portiuni de scoarta si putin lemn si alipirea perfecta a celor 2 parteneri in acea zona; legare, ceruire.

Acest tip de altoire se utilizeaza la conifere si la Betula  (mesteacan). Pentru ridigizarea altoirii utilizati un tutore.

Altoirile cu contralimbi ca la copulatia perfectionata → Carpinus, Fagus, Quercus

Majoritatea altoirilor se practica in teren iar in sera se fac altoiri pe puieti inradacinati in ghivece, pe puieti cu radacini nude, butasi de ramura sau fragmente de radacina si la speciile sensibile.

Perioade de altoire la arbori si arbusti ornamentali

In teren

Lunile III – IV: altoiri cu ramura detasata (foioase), oculatie (foioase)

Lunile III – VI: altoire prin alipire la rasinoase

Lunile V – VI: oculatie cu ochi crescand la foioase

Luna VI: altoire prin alipire la foioase

Lunile VII – IX: oculatie cu ochi dormind la foioase

In sera

Lunile I – III: altoire cu puieti cultivate in ghivece (foioase + conifere), altoire “la masa” pe butasi si puieti neplantati (foioase)

Lunile VII – VIII: altoire pe puieti in ghivece (foioase)

Lunile VIII – IX: altoire pe puieti in ghivece la rasinoase

Unelete si materiale pentru altoire

Ca material si instrumente se folosesc bricege de altoit de diferite tipuri, cosoare, fierastraie.

Unii specialisti spun ca acei clesti speciali utilizati la altoirea pe pomii fructiferi nu se pot utiliza la arborii ornamentali. Sincer nu am incercat.

Ca material de legat se utilizeaza rafia naturala, lana (ptr. conifere), banda sintetica degradabila, banda din cauciuc, clipsuri (ptr. azalea).

Masticul sau ceara de altoit are rolul de a pastra umiditatea interna si previne oxidarea tesuturilor ramase descoperite. O gasiti la magazinele de specialitate sau o puteti prepara voi dintr-un kg rasina + 1kg ceara de albine + 1kg seu +50 ml alcool (95 º).

Spor la gradinarit!

Autor: Diana Chetreanu

Inginer horticultor

[no_toc]

Lasă un răspuns