Publicat pe Lasă un comentariu

Sfatul horticultorului: combate organic daunatorii plantelor

Helichrysum Arenarium, planta ce poate fi folosita in combaterea daunatorilor
Helichrysum Arenarium, planta ce poate fi folosita in combaterea daunatorilor

In domeniul protectiei biologice a plantelor s-au facut mari progrese in special la culturile legumicole in spatii protejate.

Cu toate acestea trebuie sa admitem ca protectia fitosanitara bio nu se poate realiza la toate culturile si nu se pot combate prin acest mod toti daunatorii si toate bolile.

Exista o serie de factori care limiteaza eficienta acestor tratamente, cum sunt cei climatici: temperatura, umiditatea, lumina.

Daca in spatiile protejate acesti factori se pot dirija, in camp acestia nu pot fi controlati iar combaterea bio se realizeaza mai greu, cu rezultate nu intotdeauna satisfacatoare si cu costuri mari.

Desi combaterea bio este mai scumpa decat cea chimica, ea prezinta avantajul ca evita poluarea mediului si remanenta in plante.

Combaterea biologica utilizeaza substante (feromoni, atractanti, repelenti, etc) si diferite organisme vii pentru distrugerea daunatorilor si agentilor patogeni reducand atacul acestora in culturile legumicole si nu numai.

Combaterea daunatorilor prin mijloace fitoterapeutice

Plantele mature utilizate in astfel de tratamente sunt mai concentrate in substante utile dar si extragerea acestora se face mai greu.

Se recomanda decoctul si macerarea ca procedee de extractie.

Pentru macerarea la rece se recomanda utilizarea apei caldute iar mentinerea maceratului sa se faca undeva, la soare, la peste 40 º C.

Pentru a obtine un macerat mai concentrat si pentru a scurta perioada de macerare, se poate adauga alcool 2%.

Cu cat planta utilizata este mai bine maruntita, cu atat extractia compusilor este mai complexa. Produsele fitoterapeutice se aplica pe timp racoros, de preferat seara. Prepararea solutiilor se face in cantitati care vor fi utilizate la cel mult 2 tratamente, perioada de pastrare fiind foarte scurta si bine ar fi sa se faca intr-un loc racoros, poate chiar la frigider.

Nu aplicati 2 tratamente consecutive ci alternati cu alte tratamente pentru a evita rezistenta bolilor/daunatorilor la substantele aplicate, altfel produsele devin  ineficiente pe viitor!

Iata cateva retete fitoterapeutice:

Pelin – 300 g material vegetal + 10 l apa. Se aplica pe plante nediluat si este utilizat ca insecticid repelent pentru acarieni si gandacul din Colorado.

Siminoc (Helichrysum arenarium) – 100 g planta la 5 l apa. Se utilizeaza nediluata la tratarea semntelor  (se scufunda cel putin 2 ore) sau aplicata pe plante, combate bacteriozele, infectiile produse de Mozaic si Stolbur.

Otetar (Rhus Typhina) extract alcoolic nediluat folosit ca insecticid.

Tutun (Nicotiana rustica) – 200 g planta + 1 l apa fiebinte se macereaza 24 ore, se filtreaza si se dilueaza cu 9 l apa in care se adauga 50 g sapun de casa si 100 ml spirt 2%. Se aplica pe plante contra larvelor, omizilor si gandacului din Colorado.

Foi de ceapa – panaceu universal in terapia bio. Poti scapa de pureci, viermi sarma, coropisnita, gandacul din Colorado si alte goange. Pentru asta se face un preparat dintr-o parte foi de ceapa si 2 parti apa calda.Se lasa la mecerat cam o saptamana apoi, diluata de 2 ori Solutia se administreaza pe plante. Pentru un efect mai puternic se adauga o lingura – doua de sapun de casa ras. Tot din foi de ceapa, cam o mana, peste care turnam 1,5 l apa fiarta si fierbem cam 5-7 minute. Se lasa sa se raceasca prêt de 2 ceasuri, strecuram fiertura si pulverizam pe plantele blegite.

Tatataneasa – 700 g planta maruntita + 10 l apa clocotita si se lasa la macerat 1 zi. Se strecoara si se adauga 50 ml albastru de metilen. Se stropeste la fiecare 2 saptamani. Combate afidele, fitoftora si putrezirea fructelor.

Afidele sunt cei mai de temut daunatori. Ataca numeroase plante inclusiv cele legumicole si ce este mai rau ca transmit viroze, boli ce nu pot fi tratate la plante. Pentru a scapa de acestia, se fac tratamente cu solutii macerat din coada calului, tataneasa, rostopasca, urzica, pelin dar si utilizarea de entomofagi.

Tratamente cu cenusa sau praf de tuf vulcanic irita insectele si limacsii (melci).

In fitofarmacii gasiti gasiti Deffort sau Alteen neem destinate agriculturii bio.

Usturoiul este un excelent antimicotic, in special pentru fitoftora. Se pun intr-un borcan 500 g usturoi necuratat, tocat marunt si se acopera cu apa. Se lasa 5 zile la macerat  la intuneric. Se strecoara si se pastreaza in sticle de culoare inchisa. Se prepara solutie din 60 ml macerat + 10 l apa statuta + 2-3 linguri de sapun de casa.

Ardei iute (infuzie)  – 10-20 bucati se oparesc in apa fiarta si se lasa la infuzat 24 ore, se filtreaza si se aplica pe plante pentru combaterea gandacului din Colorado.

Gandacul din Colorado – se culeg manual de pe frunzele de solanacee si se pun intr-un borcan cu apa ( cam 10 l). Se lasa la macerat 4-5 zile obtinandu-se o solutie concentrata impotriva “fratilor”. Dilutia se face functie de marimea atacului cu 1, 2 sau 3 pahare de solutie concentrata la 1l apa.

Frunze si coji de nuca – 2 kg de material vegetal + 10 l apa se pun la soare 2-3 zile. Se strecoara si se utilizeaza ca atare in combaterea de coleoptere si mai ales gandacul din Colorado.

Inainte de a continua cu sfaturile practice, te invitam sa vezi 3 carti foarte bune si apreciate despre agricultura organica si o carte excelenta ce te ajuta sa identifici corect bolile si daunatorii plantelor:

Combaterea microbiologica a daunatorilor

Presupune folosirea de microorganisme (virusuri, bacterii, fungi) pentru distrugerea daunatorilor, bolilor si buruienilor.

Exemple de combatere microbiologica:

Bacillus thuringensis ataca larve, omizi de lepidoptere (fluturi) dar si gandacul din Colorado

Ciuperca Metarrhizium anisopliae combate gargarita polifaga (Otiorrhynchus). Se comercializeaza sub denumirea BIO 1020.

Verticillium lecanii combate afidele si musculita alba ( Trialeurodes vaporariorum). La fel Entomophora care combate si tripsii.

Combaterea ciupercilor din genul Rhizoctoria si Sclerotium cu preparate obtinute din Trichoderma viridae sau Trichoderma harzianum.

Specia Gliocladium ataca sporii ciupercii Sclerotinia (boala la castraveti).

Fainarea la castraveti se combate cu genul Aphonocladium.

Combaterea daunatorilor prin metode bio

Combaterea daunatorilor prin utilizarea de entomofagi este o metoda biologica ce a dat rezultate bune. Pradatorii fac parte din mai multe ordine de insecte, acarieni si acestia distrug larvele sau insectele adulte daunatoare, hranindu-se cu ele.

Exemple de combatere bio:

Trichogramma evanescens combate buha semanaturilor  (Mamestra brassicae) daunator al cruciferelor (varza). Aceasta viespe combate cu succes sfredelitorul porumbului (Ostrinia nubilalis), insecta polifaga ce ataca atat plantele cultivate (porumb, sorg, floarea soarelui, canepa, hamei) cat si plante din flora spontana (costrei, pelinarita). Viespea paraziteaza ouale de sfredelitor in mod natural si pentru inmultirea ei in masa se utilizeaza ca gazda oua de molia cerealelor. Aceste oua sunt introduse in niste capsule de Ø = 20 mm confectionate din celuloza si amidon. O capsula contine 500 oua. Se recomanda administrarea a 200 capsule/ha.

Phytoseilus persimilis combate paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae) care ataca ardeii, castravetii.

Eucarsia formosa combate musculita alba  (Trialeurodes vaporariorum) ce ataca diferite culturi

Necesarul de acarieni rapitori la 1000 m² de cultura este de 4000 – 5000 adulti.

Aveti grija la combaterea bolilor si afidelor sa nu folositi substante care au efect negativ asupra acestor acarieni utili.

Afidele se combat cu preparate pe baza de Pirimicarb iar putregaiul cu Dichlofluanid iar fainarea cu Triforine.

Amblyseius cucumensis combate tripsii din cultura.

Combaterea musculitei miniere (Liriomyza bryoniae) cu microviespi din genul Dacnusa si Digliphus. Sunt entomofagi naturali si nu necesita inmultirea lor. Sunt necesari 1-2 indivizi / m² cateva saptamani la rand. Se pot procura de la firme specializate.

Combaterea afidelor cu pradatori ai genului Chrysopa. Se asigura un raport intre pradator si daunator de 1: 10. Se administreaza prin aplicarea in cultura de bucati de tifon pe care se gasesc ouale pradatorului sau se poate face suspensie cu apa + oua si se administreaza cu vermorelul cu o duza cu orificiul de 1,5 mm.

Sper ca v-au fost de folos sfaturile mele si spor la gradinarit!

Autor: Diana Chetreanu

Inginer horticultor

Cele mai recente carti pentru gradinari:

Lasă un răspuns