Cresterea porcinelor in ferme mici si mijlocii

19.99 lei

Fermierul trebuie sa fie un bun cunoscator al proceselor tehnologice si economice din ferma, sa coordoneze eficient factorii tehnici, biologici, economici, cum sunt furajarea, reproductia, ameliorarea, aparearea sanatatii animalelor si, mai ales, valorificarea productiei.
Cartea este elaborata sub forma unui ghid, si ofera posibilitatea noilor intreprinzatori, care vor sa organizeze ferme zootehnice pentru cresterea porcilor, sa dobandesca cunostiinte profesionele utile in acest domeniu. Am tinut cont ca, in viitor, ferma familiala va fi exploatata in exclusivitate de fermier si de membrii familiei, pentru asigurarea necesarului unei existente decente.

Stoc epuizat

SKU: 4b29867598dd Categorie:

Descriere

INTRODUCERE……………………….3
Capitolul I . IMPORTANTA CRESTERII PORCINELOR………….5
Capitolul II . SISTEME DE CRESTERE A PORCINELOR………..7
Sistemul de crestere gospodaresc-extensiv………….7
Sistemul de crestere gospodaresc-semiintensiv………….8
Sistemul de crestere industrial-intensiv…………….8
Capitolul III . ADAPOSTURILE PENTRU PORCINE…………..10
Rolul si importanta adaposturilor in cresterea porcinelor……..10
Elemente de constructie ale adaposturilor pentru porcine……..11
Amplasarea fermelor de porcine……………….14
Orientare adaposturilor…………………14
Capitolul IV . CARACTERE DE PRODUCTIE URMARITE IN AMELIORAREA PORCINELOR…………………………15
Conformatia corporala………………….15
Productia de purcei………………….16
Precocitatea ……………………..18
Calitatea carcasei……………………19
CAPITOLUL V . RASELE DE PORCINE CARE CRESC IN ROMANIA……20
Consideratii generale…………………20
Scurt istoric al evolutiei raselor de porcine in Romania………21
Descrierea raselor de porcine………………22
Rasele locale de porcine………………..22
Rasa Stocli…………………….22
Rasa Mangalita…………………23
Rasa Bazna……………………24
Populatii de porcine indigene………………26
Porcul Negru de Strei………………..27
Porcul Alb de Banat……………….27
Porcul Alb de Rusetu………………..28
Linia sintetica 345 Peris……………….29
Rasele de porcine importante………………30
Rasa Marelui Alb………………..30
Rasa Landrace………………….31
Rasa Duroc……………………33
Rasa Pietrain……………………34
Rasa Yorkshire…………………36
Rasa Hampshire………………….37
CAPITOLUL VI . ORGANIZAREA PROCESULUI DE REPRODUCTIE LA PORCINE………………………….40
Maturitatea sexuala la porcine………………41
Ciclul sexual la scroafa…………………43
Tehnica efectuarii montei la scroafa…………….45
Monta naturala…………………45
Insamantarea artificiala la scroafe……………47
Gestatia la scroafa…………………..50
Fatarea scroafelor si asistenta la fatare……………51
CAPITOLUL VII . TEHNOLOGIA DE CRESTERE SI EXPLOATAREA PORCINELOR PENTRU REPRODUCTIE……………..56
Intretinerea, exploatarea si hranirea vierilor pentru reproductie……..56
Hranirea porcinelor pentru reproductie………………58
Normele de hranire a vierilor………………60
Intretinerea, exploatarea si hranirea scroafelor si scrofitelor pentru reproductie.63
Tehnica hranirii si ingrijirii scroafelor si scrofitelor in perioada de repaus sexual si de pregatire pentru monta……………………..63
Tehnica intretinerii, exploatarii si hranirii scroafelor gestante……..65
Tehnica exploatarii, intretinerii si hranirii scroafelor lactante……..72
Tehnica cresterii si alimentatiei purceilor sugari………….79
Tehnica cresterii, intretinerii si hranirii tineretului porcin intarcat, in varsta de 2 la 4 luni……………………………83
Tehnica cresterii si hranirii tineretului porcin de reproductie……..89
CAPITOLUL VIII . TEHNOLOGIA DE CRESTERE, EXPLOATARE SI HRANIRE A PORCINELOR DESTINATE INGRASARII……………..95
Ingrasarea porcinelor in sistem intensiv, pentru productia de carne……97
Tehnica de ingrasare a porcinelor in sistem intensiv pentru .bacon…….101
Tehnica ingrasarii mixte a porcinelor, pentru carne si grasime, in sistem semiintensiv…………………………105
Ingrasarea porcinelor in gospodaria taraneasca ………….107
Principalele sisteme si norme generale de nutritie a porcinelor la ingrasat…..109
Hranirea cu nutret concentrat combinat complet si complex…….110
Hranirea pe baza de amestecuri cu nutreturi concentrate cu adaos de furaje verzi si suculente………………………..112
Adaparea porcinelor…………………….116
CAPITOLUL IX . PRINCIPALELE RESURSE FURAJERE FOLOSITE IN HRANA PORCINELOR IN ROMANIA…………………..118
Furaje cerealiere cultivate pentru boabe…………….118
Boabele de porumb………………….119
Boabele de orz…………………..119
Boabele de ovaz…………………..120
Boabele de secara…………………..121
Boabele de grau furajer………………..121
Boabele de sorg…………………….122
Culturi proteice pentru boabe………………..122
Mazarea boabe……………………123
Floarea-soarelui…………………….124
Boabele de soia…………………..124
Bobul………………………..124
Subproduse concentrate obtinute din industrializarea boabelor…….125
Reziduri din industria extractiva folosite in hrana porcinelor…..126
Furajele concentrate combinate complexe……………131
Furajele suculente cultivate folosite in hrana porcinelor………..134
Sfecla furajera……………………134
Dovlecii furajeri……………………136
Pepenii furajeri…………………..136
Guliile furajere…………………..136
Cartoful furajer…………………..136
Silozul………………………137
Subproduse suculente obtinute din industrializarea unor produse vegetale si animale………………………….138
Melasa………………………138
Zerul………………………139
Zara……………………….139
Laptele smantanii………………….140
Furajele verzi folosite in hrana porcilor…………….140
Lucerna……………………..140
Trifoiul……………………..141
Furajele fibroase folosite in hrana porcilor……………142
Fanul de lucerna……………………142
Fanul de trifoi…………………….143
ANEXA . Tabel cu valoarea nutritiva medie a principalelor resurse furajere folosite in hrana porcilor in Romania………………..143
CAPITOLUL X . CUNOASTEREA < PREVENIREA SI COMBATEREA IMBOLNAVIRILOR LA PORCINE…………………145
Bolile transmisibile ale porcinelor……………….145
Pesta porcina……………………..145
Pesta porcina africana………………….148
Boala lui Aujesky………………….148
Rujetul………………………149
Pasteureloza…………………….151
Salmoneloza……………………152
Bruceloza…………………….154
Leptospiroza……………………156
Rinita atrofica…………………….158
Colibaciloza purceilor…………………160
Bolile parazitare ale porcinelor………………..162
Ascaridioza……………………..162
Cisticeroza………………………164
Trinicheloza…………………….165
Raia (scabia)……………………167
Hematopinoza…………………….168
Bolile de carenta ale porcinelor………………..169
Anemia prin lipsa de fier (ferpriva) a purceilor…………169
Hipoglicemia purceilor………………..170
Rahitismul purceilor…………………171
Pica………………………..172
Bibliografie selectiva……………………175

Informații suplimentare

Editura

Autor

Numar Pagini

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Cresterea porcinelor in ferme mici si mijlocii”