meniu sus mare

Lupinul dulce. Planta proteaginoasa

15,99 lei

Ce este lupinul dulce?

O planta ce seamana cu fasolea sau mazarea, putin cunoscuta in Romania dar intens cultivata in alte tari europene.

Cum se foloseste lupinul dulce?

Principala intrebuintare a plantei este in alimentatia animalelor, fie direct, fie prelucrata sub forma de nutreturi. Poate fi folosita si pentru alimentatia umana precum si in industrie.

Principalele avantaje

Lupinul dulce poate fi cultivat de producatorii de graunte pentru consumul animal, de crescatorii de animale sau de cei care produc industrial nutreturi concentrate. Exista cerere la export pentru aceasta planta.

Un alt beneficiu important al culturii de lupin dulce este aportul de azot in sol pe care acesta il aduce

Cartea este recomandata atat celor care sunt deja familiarizati cu aceasta planta leguminoasa si cultura ei precum si celor care doresc sa invete cum se cultiva.

Cod Produs: 3d3d56f13b29 Categorii: ,

Descriere

Autorii  / 6
Introducere  / 7

Capitolul 1  / 10
Specia Lupinus  / 10
1.1 Lupinurile in randul leguminoaselor  / 10
1.1.2 Soiurile de lupin in rand cu alte leguminoase: putina botanica  / 10
1.2 Diferite soiuri de lupin  / 13
1.2.1 Pe scara mondiala  / 14
1.2.2 Soluri de lupin cultivate  / 16

Capitolul 2  / 23
Fiziologia lupinului alb  / 23
2.1 Radacinile  / 23
2.1.1 Fixarea simbiotica  / 24
2.1.2 Lupinul si solurile calcaroase  / 27
2.2 Partile aeriene  / 28
2.2.1 Germinarea si rasarirea  / 28
2.2.2 Stadiul de rozeta si cerintele in vernalizare (iarovizare)  / 30
2.2.3 Inflorirea si structura axelor foliare  / 37
2.2.4 Reproducerea (legatul) si cresterea pastailor si boabelor  / 45
2.2.5 Acumularea de biomasa si repartizarea sa  / 49

Capitolul 3  / 55
Ameliorarea genetica a lupinului alb  / 55
3.1 Resursele genetice disponibile  / 55
3.1.1 Diversitatea genetica in randul populatiilor traditionale  / 56
3.1.2 Mutatii spontane sau induse  / 60
3.2 Absenta alcaloizilor  / 62
3.3 Obiectivele selectiei  / 65
3.3.1 Randamentul in boabe  / 66
3.2.2 Calitatea boabelor  / 67
3.3.3 Alte obiective  / 69
3.4 Ameliorarea randamentului in boabe motificand structura plantelor  / 70
3.4.1 Diferite etape ale strategiei  / 70
3.4.2 Impactul modificarilor arhitecturii asupra randamentului  / 73
3.5 Ameliorarea genetica a rezistentei la constrangere biotica si abiotica  / 77
3.5.1 Constrangeri biotice  / 77
3.5.2 Constrangeri abiotice  / 79

Capitolul 4  / 81 
4.1 Cultura lupinului de primavara  / 81
4.1.1 Zone de cultura  / 81
4.1.2 Semanatul  / 81
4.1.3 Fertilizarea  / 89
4.1.4 Erbicidarea  / 90
4.1.5 Stresuri biotice  / 95
4.1.6 Stresuri abiotice  / 107
4.1.7 Recoltarea  / 113
4.1.8 Cultura lupinului alb de primavara in agricultura biologica  / 114
4.2 Cultura lupinului alb de iarna  / 118
4.2.1 Semanatul  / 118
4.2.2 Fertilizarea  / 129
4.2.3 Combaterea buruienilor  / 130
4.2.4 Stresul biotic  / 133
4.2.5 Stresul abiotic  / 138
4.2.6 Recolta  / 143
4.2.7 Cultura biologica a lupinului alb de iarna  / 143

Capitolul 5  / 146
Utilizarea semintelor de lupin alb  / 146
5.1 Compozitia boabelor de lupin alb  / 146
5.1.1 Principalele elemente  / 146
5.1.2 Variatia compozitiei boabelor  / 150
5.2 Valoarea nutritionala a boabelor de lupin alb pentru rumegatoare  / 152
5.2.1 Care sunt valorile de retinut pentru lupinul alb in calculele complementelor ratiilor alimentare ale animalelor?  / 153
5.2.2 Tinta tratamentelor tehnologice  / 156
5.3 Utilizarea boabelor de lupin alb in ratiile rumegatoarelor  / 157
5.3.1 Vaci cu lapte  / 158
5.3.2 Bovine pentru carne  / 164
5.3.2 Ovine  / 170
5.3.3 Caprine  / 173
5.4 Utilizarea lupinului alb in ratiile monogastricelor  / 175
5.4.1 Porcii  / 177
5.4.2 Pasari  / 178
5.5 Folosirea boabelor de lupin in ratiile pentru alte mamifere  / 179
5.5.1 Iepurii  / 179
5.5.2 Caii  / 179
5.6 Folosirea lupinului alb in hranirea pestilor  / 180
5.7 Utilizarea lupinului alb in alimentatia umana  / 181
5.7.1 Utilizarea traditionala a boabelor de lupin alb  / 181
5.7.2 Utilizarea industriala a lupinului alb in alimentatia umana  / 182
5.8 Utilizarea non-alimentara a boabelor de lupin alb  / 183
5.8.1 Biomateriale  / 184
5.8.2 Oleochimie  / 184

Capiltolul 6  / 185
Alte soiuri de lupin dulce  / 185
6.1 Lupinul albastru (Lupinus Augustifolius L.)  / 185
6.1.1 Descrierea plantei  / 187 
6.1.2 Cultura lupinului albastru  / 188 
6.1.3 Compozitia bobului de lupin albastru  / 190 
6.1.4 Utilizarea boabelor de lupin albastru  / 194 
6.2 Lupinul gaiben (Lupinus luteus L)  / 196
6.2.1 Caracteristicile plantei  / 196 
6.2.2 Cultura lupinului galben  / 197
6.2.3 Compozitia bobului  / 197
6.2.4 Utilizarea boabelor de lupin galben  / 197

CONCLUZII  / 198

Referinte bibliografice  / 200

Lupinul dulce. Planta proteaginoasa a fost modificat ultima oara in 9 mai 2015 de CartiAgricole

Informații suplimentare

Editura

Autor

Numar Pagini

Recenzii

Nu există încă recenzii.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Lupinul dulce. Planta proteaginoasa”